National Geographic

National Geographic

Inspiring people to care about the planet! National Geographic is the world's premium destination for science, exploration, and adventure. Through their world-class scientists, photographers, journalists, and filmmakers, Nat Geo gets you closer to the stories that matter and past the edge of what's possible.

Finland

TV guide - Saturday, 30/03/24

00:00
Egyptin kadonneet aarteet
Egypti on eräs maailman rikkaimmista arkeologisten aarteiden lähteistä. Kameramme seuraavat tässä sarjassa arkeologian eturintamassa olevia ryhmiä kautta Egyptin, kun ne suorittava kaivauksia koko kauden ajan. Maailman huippuarkeologit selvittävät muinaisen sivilisaation salaisuuksia ryömien pyramidien alla, etsien kauan kadonneita hautoja ja paljastaen 3 000 vuotta vanhoja muumioita.
fi
01:00
Toinen maailmansota ylhäältä päin -kooste
Hitlerin armeija hallitsee Eurooppaa yli kolme vuotta. Liittoutuneet eivät pysty kilpailemaan sotakentällä ja hyökkäävät Saksan sotatuotantoa vastaan. Myöhemmin Hitler kostaa pommitukset ja kehittää ensimmäiset risteily- ja ballistiset ohjukset. Liittoutuneet pelaavat korkein panoksin paljastaakseen natsien salaisuudet ja estääkseen Hitlerin koston.
fi
02:00
Huumeparonien kannoilla
Vanhat huumepomot ovat kuolleet. Escobar on poissa. Hänen kilpailijansa Cali-kartellista ovat jo historiaa. Markkinat ovat vapaat. Tuhannet huumepomoiksi halajavat tappelevat toistensa kanssa valtakunnan aarteista. Ohjelma kertoo mukaansatempaavan tarinan näkymättömästä vihollisesta. Tarina alkaa katutason rahaan liittyvän petoksen tutkinnasta ja päättyy Kolumbian suurimman kartellin tuhoon.
fi
03:00
Kiven sisällä
Sarjassa seurataan kaltereiden takana työskentelevien ja tuomioitaan kärsivien arkea USA:n ankarimmissa vankiloissa. Tässä maailmassa jännittynyt ilmapiiri, väkivalta ja jengisodat ovat arkea - vain vahvimmat selviytyvät. Dokumenttisarja, National Geographic Channel.
fi
03:45
Katastrofin todistajat -kooste
Silminnäkijöiden kertomukset, eloonjääneiden kuvamateriaali ja tieteellinen analyysi paljastavat, kuinka kahdesta äärimmäisestä sääilmiöstä tuli tuhoisia. Portugalin maastopalot levisivät hallitsemattomasti ja pakottivat asukkaat tekemään kovia päätöksiä. Etelä-Yhdysvalloissa yli 360 tornadoa aiheuttaa valtavaa tuhoa neljän päivän aikana, joka on yksi Yhdysvaltain tuhoisimmista myrskykausista.
fi
04:30
Tabu
Ohjelmassa perehdytään erilaisiin käsityksiin teiniseksistä, aina Australian 13-vuotiaista äideistä Kambodzan kiistanalaiseen Kreung-heimoon. Dokumenttisarja, National Geographic.
fi
05:15
Vankilassa ulkomailla
Nineteen-year-old Latasha Madson, a dancer from Los Angeles, gets a once in a lifetime opportunity to dance in a club in Thailand. While there she falls in love with a man named Phillip, but the relationship turns into her worst nightmare. Caught with a stash of Phillip's heroin she is sent to Thailand's notorious 'Bangkok Hilton" prison. Latasha gives birth in prison, and serves eight years for a crime she didn't commit.
fi
06:00
Amerikan hauskimmat kotivideot: Eläimet
NatGeo yhdistyy Amerikan hauskimpien kotivideoiden kanssa hilpeässä uudessa eläinohjelmassa, jossa on hauskoja lemmikkejä, upeita villieläimiä ja kaikkea siltä väliltä.
fi
06:40
Lentoturmatutkinta - erikoisraportti
Kolmella lennolla tapahtuu katastrofaalisia laskentavirheitä, joiden myötä tutkijat etsivät vihjeitä. Kokenut Alitalian miehistö ohjaa DC-9-koneen maahan vain kilometrien päässä Zurichin kentästä. Qantasin lento 72 Singaporesta Perthiin syöksyy kohti Intian valtamerta. Venezuelalaisen turbopotkurikoneen lentäjät osuvat vuoreen, sillä heiltä puuttuu tärkeä laite.
fi
07:25
Katastrofin todistajat
Tammikuu 9. päivä 2018. Pelästyneet Monteciton asukkaat juoksevat aamulla henkensä edestä, kun mutavyöry uhkaa tuhota Kalifornian hiljaisen rantakaupungin. Loppumattomalta tuntuvat aallot vellovaa mutaa valuvat 30 kilometrin tuntivauhtia ja vievät jalat alta. Silminnäkijöiden kertomusten ja kuvamateriaalin kautta muistelemme kamalaa luonnonkatastrofia, joka vei yli 20 ihmisen hengen.
fi
08:05
Sydneyn lentokentällä
Kiireinen joulukausi tuo mukanaan lisähaasteita, kun perheet suuntaavat pois Sydneystä lomalle. Lentoasema on vaarassa joutua suljetuksi, kun tunnistamatonta valkoista jauhetta löytyy saapuvalta lennolta. Epäilykset heräävät siitä, onko kyseinen jauhe vaaratonta vai onko se hengenvaarallista pernaruttoa.
fi
08:50
Historian parhaat palat
Tutkimme henkilöitä, jotka ovat olleet ehdolla - ja joissakin tapauksissa voittaneet - USA:n presidentin vaalit. Tapaamme lakimiehiä, sotasankareita ja jopa roistoja. Kun henkilö on valittu virkaan, miten he jättävät pysyvän perinnön, jota tulevat sukupolvet voivat muistella? Tutkimme huipputyön todellisia kustannuksia ja tapoja selviytyä kaudesta, kuolleena tai elävänä.
fi
09:35
Okavango: Unelmian joki
Ohjelmassa näemme Etelä-Afrikan Okavangon yläjuoksun upeita maisemia ja eläimiä. Ohjelma kertoo naarasleijona Fekeetsasta ja tämän elämästä vetisessä maailmassa.
fi
10:30
Saari ilman lakeja
Raa'an talvikauden aikana Port Protectionin asukkaiden on varmistettava kaikin tavoin, että he ovat turvassa. Vapaapalokuntalaiset Sam Carlson, Dave Squibb ja Stuart Andrew joutuvat pitämään hätätapausharjoituksen. Curly Leach opettaa Mary Milleria ansastamaan. Matt Carlson ja Kaylee Burk vievät tyttärensä etsimään tärkeitä resursseja.
fi
11:25
Lentoturmatutkinta - erikoisraportti
Jakso 6/10. Vaikka tilastollisesti itsetuhoinen lentäjä on todella harvinainen, tämä voi aiheuttaa järkyttävää tuhoa ja tuskaa.
fi
12:20
Lentoturmatutkinta - erikoisraportti
Jakso 7/10. Kolme karmeaa onnettomuutta saa maailman huomion. Tutkijat venyvät äärirajoille koettaessaan selvittää nämä kuolettavat mysteerit.
fi
13:15
Äärimmäinen selviytyjä: Afrikan safari
Hazen Audel on äärimmäisen Afrikan safarin kolmannella osuudella ja suuntaa suurelle Baringo-järvelle. Nähdäkseen miljoonien flamingojen parven ennen kuin ne lentävät etelään, hän pyytää apua il'chamusin heimon venemiehiltä. Hazen väistelee virtahepoja ja krokotiileja rakentaakseen lautan, jolla hän voi osallistua heimojen järvikisaan, jonka palkintona on oikeus päästä katsomaan valtavaa parvea.
fi
14:15
Äärimmäinen selviytyjä: Afrikan safari
Etsiessään harvinaista pensassarvikuonoa luontotutkimusmatkailija ja selviytyjä Hazen Audel pääsee Hell's Gate -rotkolle Isossa hautavajoamassa. Ryhmä keräilijöitä lähettää hänet kohti Suswa-vuorta, mutta päästäkseen sinne hänen on navigoitava metsien, luolien ja kanjoneiden läpi. Hän tarvitsee selviytymistaitojaan päästäkseen maasaiden kylään ja löytääkseen upean pensassarvikuonon.
fi
15:10
Äärimmäinen selviytyjä: Afrikan safari
Luontotutkija ja selviytymisasiantuntija Hazen Audel kamppailee Itä-Afrikan villillä trooppisella rannikolla toiseksi viimeisellä äärimmäisen Afrikan safarin etapilla. Hazen pyytää apua Intian valtameren asiantuntijoilta eli mijikendoilta taittaakseen vaikean merimatkan päästäkseen rannikolla olevaan koralliluolien verkostoon, jossa asuu planeetan suurin useista lajeista koostuva lepakkoyhteisö.
fi
16:05
Äärimmäinen selviytyjä: Afrikan safari
Eeppisessä finaalissa luontotutkija Hazen Audel lähestyy Serengetiä. Hadza-heimon metsästäjä-keräilijöiden avulla hän kulkee läpi vaikeiden maastojen ja huippupetojen päästäkseen savannin vehreään keskustaan. Hazenin perimmäinen tavoite on nähdä suuri muutto, mutta aika ja sateet ovat häntä vastaan. Pääseekö hän Afrikan suurimman luonnonnäytöksen luo ajoissa?
fi
17:00
Etsimässä kuningas Salomonin aarretta
Lukemattomat aarteenmetsästäjät ovat lähteneet etsimään kuningas Salomonin kaivoksia innoituksenaan Raamatun kertomus kullalla ja kuparilla koristelluista temppeleistä. Tähän päivään asti kaikki todisteet Salomonin olemassa olosta ovat olleet erittäin kiistanalaisia. Tutkimusretket vuonna 2010 paljastivat kuitenkin huimia uusia vihjeitä, jotka olivat maanneet Jordanian aavikolla vuosisatoja.
fi
18:00
Albert Lin ja kadonneet kaupungit
National Geographicin seikkailija ja tutkija Albert Lin matkaa Israelissa sijaitsevaan Acreen etsimään salaperäisten temppeliritareiden kadonnutta aarretta.
fi
19:00
Eläinmaailman kuningattaret
Afrikan savannit ovat koti eläinmaailman suurelle sisaruudelle: norsuperheelle. Uusi vauva tarvitsee perheen tukea selviytyäkseen ensimmäisistä kuukausistaan. Sillä aikaa kun äiti oppii huolehtimaan vauvasta, vauvan isoäidin, matriarkan, on suojeltava sitä. Voiko tämä uusi vauva ja sen ikonisista naaraista koostuva perhe selviytyä petoeläinten, kuivuuden ja nopeasti muuttuvan maailman keskellä?
fi
20:00
Junamatkat ylhäältä päin
Winnipegistä Churchilliin kulkevaa junarataa Manitoban läpi kuvataan etelästä pohjoiseen. Rata kiertelee lumisten ruohotasankojen ja Kanadan boreaalisen metsän läpi aina jäätyville karuille napapiirin rajamaille asti. Elämä täällä on jatkuvaa kamppailua, niin myös junan raitella pysyminen, insinöörit tekevät parhaansa taistellen lumen ja jään kanssa jopa -45° putoavissa läpötiloissa.
fi
21:00
Mystiset muinaiskuolemat
Kun Tanskan Vejlen läheltä löydetään naisen jäännökset, arkeologi alkaa selvittää uskomatonta tarinaa siitä, kuka hän oli ja miksi hänet murhattiin. Arkeologi yhdistää hänet muinaisiin saagoihin ja jopa kuningas Harald Sinihampaaseen! Mutta arkeologisen tutkimuksen edetessä kilpailevalla arkeologilla on toinen teoria siitä, kenen ruumis tämä on ja miksi hänet ylipäätään tapettiin.
fi
22:00
Albert Lin ja kadotetut kaupungit
Albert Lin etsii Israelista kanaanilaisten kadonnutta kaupunkia. Kanaanilaiset olivat salaperäinen yhteisö, joka selvisi Raamatun ajan ilmastokriisistä. Tutkimus johtaa Albertin sukellusretkelle 4 000 vuotta vanhan hylyn luo. Hänellä on hurja kokemus murenevalla kalliolla. Albert paljastaa ainutlaatuisella teknologialla merellisen maailman, jonka muinaiset ilmastokriisin selviytyjät rakensivat.
fi
23:00
Kaltereiden takana
Tässä jaksossa kurkistamme kaltereiden taakse vankilassa, joka on keskellä erämaata ja jossa rotumellakat uhkaavat kaikkien asukkaiden turvallisuutta.
fi
23:55
Inside: Amerikan mafia
Inside: Amerikan mafia -sarjassa tutkitaan järjestäytyneen rikollisuuden nousua ja tuhoa Amerikassa. Jokaisessa jaksossa kerrotaan mafian merkittävimpien vaikuttajien tarina harvinaisen kuvamateriaalin ja tiedustelutietojen avulla. Sarjassa kerrotaan muun muassa 1970-luvun alussa vaikuttaneen mafiapomo Joe Colombon tarina, jonka toimet johdattivat uuden sukupolven gangsterit vastakkain New Yorkin viranomaisten kanssa. National Geographic.
fi

TV guide - Sunday, 31/03/24

00:55
Mystiset muinaiskuolemat
Kun Tanskan Vejlen läheltä löydetään naisen jäännökset, arkeologi alkaa selvittää uskomatonta tarinaa siitä, kuka hän oli ja miksi hänet murhattiin. Arkeologi yhdistää hänet muinaisiin saagoihin ja jopa kuningas Harald Sinihampaaseen! Mutta arkeologisen tutkimuksen edetessä kilpailevalla arkeologilla on toinen teoria siitä, kenen ruumis tämä on ja miksi hänet ylipäätään tapettiin.
fi
01:50
Toinen maailmansota ylhäältä päin
Syyskuu 1940: Etelä-Englannin taivailla alkaa taistelu. Yli 1 500 brittiläistä ja saksalaista lentokonetta ottaa toisistaan mittaa vaarallisessa taistelussa. Kun natsipommittajien aalto toisensa jälkeen suuntaa Lontooseen, RAF:n Spitfiret ja Hurricanesit kohtaavat viholliskoneet puolustaakseen maata natseilta. Ainutlaatuisesta ilmaperspektiivistä nähty tarina kertoo Britannian taistelusta.
fi
02:50
Toisen maailmansodan haudatut salaisuudet
Hitlerin edistyneet aseen toisen maailmansodan aikana olivat pahamaineisia, mutta eräs niistä erottuu joukosta silkan tuhovoimansa ansiosta. Pete Kelsey ja Marty Morgan paljastavat karmivan salaisuuden Hitlerin kostorakettien takana.
fi
04:15
Vankilassa ulkomailla
Vankilassa ulkomailla -sarjassa esitellään draamadokumentin tyyliin länsimaisten matkailijoiden selviytymistarinoita heidän ollessaan vankina maailman vaarallisimmissa kolkissa. Pelottavat tarinat saavat katsojan istuimensa reunalle, oli kyseessä huumeiden salakuljetus tai yksinkertaisesti kaappaus.
fi
04:30
Katastrofin todistajat -kooste
Luonnonkatastrofit voivat muuttaa elämän ja jopa tappaa. Ja niille, jotka asuvat vuoren juurella, on olemassa uhka tulla haudatuksi. Maanjäristys iskee Nepaliin aiheuttaen lumivyöryjä Mount Everestillä ja sen ympäristössä, mukaan lukien vyöryn, joka hautaa kokonaisen kylän. Kalifornian Montecitossa syttyneet maastopalot saivat aikaan tuhoisia mutavyöryjä, jotka voivat tuhota kaiken polullaan.
fi
06:00
Amerikan hauskimmat kotivideot: Eläimet
NatGeo yhdistyy Amerikan hauskimpien kotivideoiden kanssa hilpeässä uudessa eläinohjelmassa, jossa on hauskoja lemmikkejä, upeita villieläimiä ja kaikkea siltä väliltä.
fi
06:40
Lentoturmatutkinta - erikoisraportti
Kriittiset virheet ohjaamossa aiheuttavat kolmen koneen putoamisen. China Airlinesin lennolla 140 vastakkain ovat ihmiset ja kone. Huono sää ja vaarallisten virheiden ketju johtavat turbopotkurikoneen kääntymiseen ympäri sen laskeutuessa Irlannissa. Tuhoon tuomitulla lennolla Siperian yllä lapsi pääsee lentäjän istuimelle virhe arvion myötä.
fi
07:25
Hylkyjen salaisuudet
Kaksi merisodankäynnin historian suurinta epäonnistunutta hyökkäystä: Vuonna 1588 Espanjan kuningas Filip II kokosi armadan, jonka oli määrä purjehtia Englantiin ja kaataa kuningatar Elisabet I. Vuosisatoja myöhemmin liittoutuneet tekevät valtavia virhearvioita, kun Turkin tykistö murskaa heidän laivastonsa Dardanelleilla. Ranskalaisen Bouvet-sotalaivan uppoaminen herättää vieläkin kysymyksiä.
fi
08:05
Eläinmaailman kuningattaret
Keski-Amerikan sademetsien latvuston alla on hyönteisten hallitsema salainen maailma. Kaksi pikkuruista kuningatarta antaa kaikkensa rakentaakseen valtakuntansa. Muurahaiskuningatar uhraa oman ruumiinsa kasvavan yhdyskuntansa tulevaisuuden puolesta, kun taas kaunis orkideamehiläinen tekee mitä tahansa menestyksen eteen ja pettää läheisensä.
fi
08:55
Junamatkat ylhäältä päin
Bergenin rata kulkee Norjan Bergenin kaupungista pääkaupunkiin Osloon. Rata kuvataan ilmasta, kun se kulkee Länsi-Norjan vuonoja myöten, nousee lumiselle Hardangerin tasangolle ja laskeutuu syvien metsien läpi. Matkan varrella opimme, kuinka omistautunut tiimi pitää radan auki haastavassa ympäristössä: lumi ja jää pitää raivata, villieläimet pitää poissa ja vaurioituneet junien on korjattava.
fi
09:35
Rooman kadonneet aarteet
Rooman alle haudattuna on kultainen talo - valtava palatsi, joka on rakennettu ensimmäisellä vuosisadalla jKr. Se oli Rooman historian ylellisin rakennus. Miksi se haudattiin? Mitä sen kohtalo voi paljastaa sen rakentajasta Rooman pahamaineisesta keisari Nerosta? Kun asiantuntijat kiirehtivät pelastaakseen Kultaisen talon jäännökset, löytyy vihjeitä sen kohtalosta ja yhteydestä Neron maineeseen.
fi
10:35
Meret ilman vettä
Kaukana, hyödyntämättömien rikkauksien täyttämässä villissä pohjoisessa Alaskassa, jossa itä ja länsi kohtaavat, legendaarisen aavelaivan etsinnät paljastavat alueen, jota kerran kutsuttiin nimellä ?venäläinen Amerikka?. 150 vuoden jälkeen uudet vihjeet johdattavat jo menetetyksi luullun amerikkalaisen laivaston jäljille.
fi
11:30
Pohjoisen valtatien pelastajat: kaaosta valtateillä!
Asiantuntijat taistelevat aikaa vastaan pitääkseen Norjan jäiset moottoritiet auki. Univelkainen Thord saa apua Björniltä kalliin lohilastin pelastamiseksi. Jo Roger ja Torstein ovat paineen alla, kun poliisi vaatii, että tie pitää saada auki -23 ºC pakkasella. Thord parka ei pääse nukkumaan ennen kuin hän joutuu lähtemään pahamaineiseen kurviin, jossa tilanteen paheneminen on vain ajan kysymys.
fi
12:25
Lentoturmatutkinta - erikoisraportti
Jakso 8/10. Lentoturvallisuus riippuu lentoturmatutkimuksista. Joskus tutkijat ovat eri mieltä. Paine on kova, jos uhrit ovat kuuluisia.
fi
13:20
Rooman kadonneet aarteet
Naisista koostuva arkeologiryhmä etsii aarteita ja tekee vuosisadan löydön: kauan sitten kadonneen kolosseumin Toscanan alueella. Heidän löytönsä tuovat Rooman valtavan valtakunnan taas valokeilaan uusilla ja jännittävillä tavoilla aina Pompeijin kylpylöistä Napolin lahteen uponneeseen rantakohteeseen ja Florencen piilossa olevaan amfiteatteriin.
fi
14:15
Neandertaalien viimeinen turvapaikka
Viimeisimmät löydöt Iberian niemimaalla 35 000 vuotta sitten asuneista neandertalinihmisistä muuttavat käsityksemme heistä.
fi
15:10
Perun muinainen joukkohauta
Korkealla Perun Andeilla Kuelapin linnoituksen 18-metriset kiviseinät ovat täynnä kadonneen chachapoya-kansan luita. Vuonna 2007 sieltä löydettiin yli sata ruumista, joiden luut oli häpäisty ja haudattu ilman kunnioitusta. Vasta löydetyt tieteelliset johtolangat auttavat selvittämään muinaisen murhamysteerin.
fi
16:05
Cordoban maanalaiset salaisuudet
National Geographic seuraa arkeologia ja tutkijaa Fabio Amadoria, kun hän yrittää paljastaa yli 2000 vuotta vanhan Cordoban kaupungin nykyisten katujen alle hautautuneet muinaiset salaisuudet. Fabio työskentelee arkeologien ja historioitsijoiden kanssa ja yhdessä he käyttävät uusinta teknologiaa paljastaakseen Cordoban unohdetun menneisyyden.
fi
17:00
Raamatun kadonneet kaupungit
Britannia, dokumenttisarja, 2022
fi
18:00
Raamatun kadonneet kaupungit
Nineveh ja Babylon olivat muinaisen maailman supervoimia, mutta raamatun kirjoittajille ne olivat syntisiä kaupunkeja. Miksi niillä on vanhassa testamentissa niin huono maine?
fi
19:00
Yukonin eläinlääkäri
Eläinlääkäri Oakley on taas Kodiakin saarella, jossa hän auttaa kuljettamaan härkää meritse kaukaiselle saarelle. Paluumatkalla tiimi tuo hevosen pääsaarelle, mutta heidän on tehtävä pikainen päätös sään huonontuessa, jotta kaikki saadaan turvassa rantaan. Tiimi hoitaa ontuvaa koiraa, tarkistaa, että chinchillat ovat tarpeeksi söpöjä, ja poistaa kasvaimen vanhan koiran silmästä.
fi
20:00
Lentoturmatutkinta
Neljän tunnin lennon jälkeen PenAir 3296 -lennon lentäjät lähestyvät pahamaineisen haastavaa Alaskan saaren lentokenttää. Virheille ei ole tilaa, kun kaksimoottorinen turbo on laskeutumassa. Miehistö ei saa konetta pysähtymään, jolloin se ajautuu pois kiitoradalta. Tutkijat eivät osaa selittää, mitä tapahtui. Viimein käy ilmi, että viestinnässä oli ongelmia ja takaa kävi petollinen tuuli.
fi
21:00
Meret ilman vettä
Dinosaurusten aika - muinainen maailma täynnä hurjia t-rexejä jahtaamassa kasveja syöviä diplodocuksia. Tuttua kyllä, mutta väärin. Paljon siitä, mitä kuvittelemme tietävämme dinosauruksista aina niiden väristä siihen, miten ne muodostivat laumoja, on vanhentunutta tai kuvitelmaa. Uusi paleontologien sukupolvi haastaa nyt laajalle levinneet karikatyyrit paljastaakseen aidon jurakauden Amerikan.
fi
22:00
Viikinkien soturikuningattaret
On aina ajateltu, että viikinkien soturit olivat miehiä, mutta uudet löydöt haastavat tietomme. Tutkija ja National Geographicin tutkimusmatkailija Ella Al-Shamahi ottaa tavoitteekseen paljastaakseen tieteen ja teknologian avulla todisteita oikeista, satoja vuosia sitten taistelleista eliittinaissotureista viikinkien parissa.
fi
23:00
Uusi vihreä aalto: Kannabis Amerikassa
Sota kannabista vastaan ei ole ohi - marihuana on sekä laillista että laitonta Amerikassa. National Geographicin viimeisimmässä tutkimuksessa marihuanalaeista rangaistukset ja vankeus ovat edelleen uhka, joka jarruttaa uutta kannabistaloutta, kun viljelijät, myyjät, tutkijat ja käyttäjät kamppailevat muistaakseen jatkuvasti muuttuvat säännöt.
fi