National Geographic

National Geographic

Inspiring people to care about the planet! National Geographic is the world's premium destination for science, exploration, and adventure. Through their world-class scientists, photographers, journalists, and filmmakers, Nat Geo gets you closer to the stories that matter and past the edge of what's possible.

Finland

TV guide - Sunday, 31/03/24

00:55
Mystiset muinaiskuolemat
Kun Tanskan Vejlen läheltä löydetään naisen jäännökset, arkeologi alkaa selvittää uskomatonta tarinaa siitä, kuka hän oli ja miksi hänet murhattiin. Arkeologi yhdistää hänet muinaisiin saagoihin ja jopa kuningas Harald Sinihampaaseen! Mutta arkeologisen tutkimuksen edetessä kilpailevalla arkeologilla on toinen teoria siitä, kenen ruumis tämä on ja miksi hänet ylipäätään tapettiin.
fi
01:50
Toinen maailmansota ylhäältä päin
Syyskuu 1940: Etelä-Englannin taivailla alkaa taistelu. Yli 1 500 brittiläistä ja saksalaista lentokonetta ottaa toisistaan mittaa vaarallisessa taistelussa. Kun natsipommittajien aalto toisensa jälkeen suuntaa Lontooseen, RAF:n Spitfiret ja Hurricanesit kohtaavat viholliskoneet puolustaakseen maata natseilta. Ainutlaatuisesta ilmaperspektiivistä nähty tarina kertoo Britannian taistelusta.
fi
02:50
Toisen maailmansodan haudatut salaisuudet
Hitlerin edistyneet aseen toisen maailmansodan aikana olivat pahamaineisia, mutta eräs niistä erottuu joukosta silkan tuhovoimansa ansiosta. Pete Kelsey ja Marty Morgan paljastavat karmivan salaisuuden Hitlerin kostorakettien takana.
fi
04:15
Vankilassa ulkomailla
Vankilassa ulkomailla -sarjassa esitellään draamadokumentin tyyliin länsimaisten matkailijoiden selviytymistarinoita heidän ollessaan vankina maailman vaarallisimmissa kolkissa. Pelottavat tarinat saavat katsojan istuimensa reunalle, oli kyseessä huumeiden salakuljetus tai yksinkertaisesti kaappaus.
fi
04:30
Katastrofin todistajat -kooste
Luonnonkatastrofit voivat muuttaa elämän ja jopa tappaa. Ja niille, jotka asuvat vuoren juurella, on olemassa uhka tulla haudatuksi. Maanjäristys iskee Nepaliin aiheuttaen lumivyöryjä Mount Everestillä ja sen ympäristössä, mukaan lukien vyöryn, joka hautaa kokonaisen kylän. Kalifornian Montecitossa syttyneet maastopalot saivat aikaan tuhoisia mutavyöryjä, jotka voivat tuhota kaiken polullaan.
fi
06:00
Amerikan hauskimmat kotivideot: Eläimet
NatGeo yhdistyy Amerikan hauskimpien kotivideoiden kanssa hilpeässä uudessa eläinohjelmassa, jossa on hauskoja lemmikkejä, upeita villieläimiä ja kaikkea siltä väliltä.
fi
06:40
Lentoturmatutkinta - erikoisraportti
Kriittiset virheet ohjaamossa aiheuttavat kolmen koneen putoamisen. China Airlinesin lennolla 140 vastakkain ovat ihmiset ja kone. Huono sää ja vaarallisten virheiden ketju johtavat turbopotkurikoneen kääntymiseen ympäri sen laskeutuessa Irlannissa. Tuhoon tuomitulla lennolla Siperian yllä lapsi pääsee lentäjän istuimelle virhe arvion myötä.
fi
07:25
Hylkyjen salaisuudet
Kaksi merisodankäynnin historian suurinta epäonnistunutta hyökkäystä: Vuonna 1588 Espanjan kuningas Filip II kokosi armadan, jonka oli määrä purjehtia Englantiin ja kaataa kuningatar Elisabet I. Vuosisatoja myöhemmin liittoutuneet tekevät valtavia virhearvioita, kun Turkin tykistö murskaa heidän laivastonsa Dardanelleilla. Ranskalaisen Bouvet-sotalaivan uppoaminen herättää vieläkin kysymyksiä.
fi
08:05
Eläinmaailman kuningattaret
Keski-Amerikan sademetsien latvuston alla on hyönteisten hallitsema salainen maailma. Kaksi pikkuruista kuningatarta antaa kaikkensa rakentaakseen valtakuntansa. Muurahaiskuningatar uhraa oman ruumiinsa kasvavan yhdyskuntansa tulevaisuuden puolesta, kun taas kaunis orkideamehiläinen tekee mitä tahansa menestyksen eteen ja pettää läheisensä.
fi
08:55
Junamatkat ylhäältä päin
Bergenin rata kulkee Norjan Bergenin kaupungista pääkaupunkiin Osloon. Rata kuvataan ilmasta, kun se kulkee Länsi-Norjan vuonoja myöten, nousee lumiselle Hardangerin tasangolle ja laskeutuu syvien metsien läpi. Matkan varrella opimme, kuinka omistautunut tiimi pitää radan auki haastavassa ympäristössä: lumi ja jää pitää raivata, villieläimet pitää poissa ja vaurioituneet junien on korjattava.
fi
09:35
Rooman kadonneet aarteet
Rooman alle haudattuna on kultainen talo - valtava palatsi, joka on rakennettu ensimmäisellä vuosisadalla jKr. Se oli Rooman historian ylellisin rakennus. Miksi se haudattiin? Mitä sen kohtalo voi paljastaa sen rakentajasta Rooman pahamaineisesta keisari Nerosta? Kun asiantuntijat kiirehtivät pelastaakseen Kultaisen talon jäännökset, löytyy vihjeitä sen kohtalosta ja yhteydestä Neron maineeseen.
fi
10:35
Meret ilman vettä
Kaukana, hyödyntämättömien rikkauksien täyttämässä villissä pohjoisessa Alaskassa, jossa itä ja länsi kohtaavat, legendaarisen aavelaivan etsinnät paljastavat alueen, jota kerran kutsuttiin nimellä ?venäläinen Amerikka?. 150 vuoden jälkeen uudet vihjeet johdattavat jo menetetyksi luullun amerikkalaisen laivaston jäljille.
fi
11:30
Pohjoisen valtatien pelastajat: kaaosta valtateillä!
Asiantuntijat taistelevat aikaa vastaan pitääkseen Norjan jäiset moottoritiet auki. Univelkainen Thord saa apua Björniltä kalliin lohilastin pelastamiseksi. Jo Roger ja Torstein ovat paineen alla, kun poliisi vaatii, että tie pitää saada auki -23 ºC pakkasella. Thord parka ei pääse nukkumaan ennen kuin hän joutuu lähtemään pahamaineiseen kurviin, jossa tilanteen paheneminen on vain ajan kysymys.
fi
12:25
Lentoturmatutkinta - erikoisraportti
Jakso 8/10. Lentoturvallisuus riippuu lentoturmatutkimuksista. Joskus tutkijat ovat eri mieltä. Paine on kova, jos uhrit ovat kuuluisia.
fi
13:20
Rooman kadonneet aarteet
Naisista koostuva arkeologiryhmä etsii aarteita ja tekee vuosisadan löydön: kauan sitten kadonneen kolosseumin Toscanan alueella. Heidän löytönsä tuovat Rooman valtavan valtakunnan taas valokeilaan uusilla ja jännittävillä tavoilla aina Pompeijin kylpylöistä Napolin lahteen uponneeseen rantakohteeseen ja Florencen piilossa olevaan amfiteatteriin.
fi
14:15
Neandertaalien viimeinen turvapaikka
Viimeisimmät löydöt Iberian niemimaalla 35 000 vuotta sitten asuneista neandertalinihmisistä muuttavat käsityksemme heistä.
fi
15:10
Perun muinainen joukkohauta
Korkealla Perun Andeilla Kuelapin linnoituksen 18-metriset kiviseinät ovat täynnä kadonneen chachapoya-kansan luita. Vuonna 2007 sieltä löydettiin yli sata ruumista, joiden luut oli häpäisty ja haudattu ilman kunnioitusta. Vasta löydetyt tieteelliset johtolangat auttavat selvittämään muinaisen murhamysteerin.
fi
16:05
Cordoban maanalaiset salaisuudet
National Geographic seuraa arkeologia ja tutkijaa Fabio Amadoria, kun hän yrittää paljastaa yli 2000 vuotta vanhan Cordoban kaupungin nykyisten katujen alle hautautuneet muinaiset salaisuudet. Fabio työskentelee arkeologien ja historioitsijoiden kanssa ja yhdessä he käyttävät uusinta teknologiaa paljastaakseen Cordoban unohdetun menneisyyden.
fi
17:00
Raamatun kadonneet kaupungit
Britannia, dokumenttisarja, 2022
fi
18:00
Raamatun kadonneet kaupungit
Nineveh ja Babylon olivat muinaisen maailman supervoimia, mutta raamatun kirjoittajille ne olivat syntisiä kaupunkeja. Miksi niillä on vanhassa testamentissa niin huono maine?
fi
19:00
Yukonin eläinlääkäri
Eläinlääkäri Oakley on taas Kodiakin saarella, jossa hän auttaa kuljettamaan härkää meritse kaukaiselle saarelle. Paluumatkalla tiimi tuo hevosen pääsaarelle, mutta heidän on tehtävä pikainen päätös sään huonontuessa, jotta kaikki saadaan turvassa rantaan. Tiimi hoitaa ontuvaa koiraa, tarkistaa, että chinchillat ovat tarpeeksi söpöjä, ja poistaa kasvaimen vanhan koiran silmästä.
fi
20:00
Lentoturmatutkinta
Neljän tunnin lennon jälkeen PenAir 3296 -lennon lentäjät lähestyvät pahamaineisen haastavaa Alaskan saaren lentokenttää. Virheille ei ole tilaa, kun kaksimoottorinen turbo on laskeutumassa. Miehistö ei saa konetta pysähtymään, jolloin se ajautuu pois kiitoradalta. Tutkijat eivät osaa selittää, mitä tapahtui. Viimein käy ilmi, että viestinnässä oli ongelmia ja takaa kävi petollinen tuuli.
fi
21:00
Meret ilman vettä
Dinosaurusten aika - muinainen maailma täynnä hurjia t-rexejä jahtaamassa kasveja syöviä diplodocuksia. Tuttua kyllä, mutta väärin. Paljon siitä, mitä kuvittelemme tietävämme dinosauruksista aina niiden väristä siihen, miten ne muodostivat laumoja, on vanhentunutta tai kuvitelmaa. Uusi paleontologien sukupolvi haastaa nyt laajalle levinneet karikatyyrit paljastaakseen aidon jurakauden Amerikan.
fi
22:00
Viikinkien soturikuningattaret
On aina ajateltu, että viikinkien soturit olivat miehiä, mutta uudet löydöt haastavat tietomme. Tutkija ja National Geographicin tutkimusmatkailija Ella Al-Shamahi ottaa tavoitteekseen paljastaakseen tieteen ja teknologian avulla todisteita oikeista, satoja vuosia sitten taistelleista eliittinaissotureista viikinkien parissa.
fi
23:00
Uusi vihreä aalto: Kannabis Amerikassa
Sota kannabista vastaan ei ole ohi - marihuana on sekä laillista että laitonta Amerikassa. National Geographicin viimeisimmässä tutkimuksessa marihuanalaeista rangaistukset ja vankeus ovat edelleen uhka, joka jarruttaa uutta kannabistaloutta, kun viljelijät, myyjät, tutkijat ja käyttäjät kamppailevat muistaakseen jatkuvasti muuttuvat säännöt.
fi

TV guide - Monday, 01/04/24

00:00
Salakuljettajat satimeen
CBP:n agentit metsästävät huumekauppiaita rannikolla ja Puerto Ricon viidakoissa. San Ysidron satamassa CBP K9 -yksikkö iskee ajoneuvoon, jonka puskuriin on piilotettu 12 kiloa metamfetamiinia. Laredossa CBP:n autotarkastuksissa löytyy lyijyn saastuttamia lasten kenkiä ja nukkeja sekä kolme mittojen mukaan tehtyä BBQ-pöytää, joihin kätkeytyy 58 kiloa marihuanaa, jonka arvo on 230 000 dollaria.
fi
01:00
Meret ilman vettä
Dinosaurusten aika - muinainen maailma täynnä hurjia t-rexejä jahtaamassa kasveja syöviä diplodocuksia. Tuttua kyllä, mutta väärin. Paljon siitä, mitä kuvittelemme tietävämme dinosauruksista aina niiden väristä siihen, miten ne muodostivat laumoja, on vanhentunutta tai kuvitelmaa. Uusi paleontologien sukupolvi haastaa nyt laajalle levinneet karikatyyrit paljastaakseen aidon jurakauden Amerikan.
fi
02:00
Toinen maailmansota ylhäältä päin -kooste
Liittoutuneet valmistautuvat Britanniassa historian suurimpaan maihinnousuun. Kun yli 7 000 alusta ja 150 000 sotilasta lähestyvät, natsit vahvistavat rannikkopuolustusta. Neljä kuukautta myöhemmin Hitlerin täyshyökkäys alkaa länsirintamalla Belgian ja Luxemburgin kautta. Pienissä kaupungeissa liittoutuneiden alivoimaiset joukot kohtaavat saksalaiset pataljoonat ja aseet Bulgen taistelussa.
fi
03:00
Lentoturmatutkinta
Jakso 2/13. West Caribbean Airwaysin lentokone syöksyi maahan vuonna 2005, ja 160 matkustajaa kuoli. Turma vei vaikeuksissa olleen yhtiön konkurssiin.
fi
03:45
Made In A Day
Viimeisen vuosikymmenen aikana tuotteiden valmistus on mullistunut. Nykyaikainen teollisuus tekee rakastamiamme tuotteita valtavia määriä ennätysajassa. Kevyemmät rahdit taas hoitavat kansainvälisen kaupan ja jakelun nopeammin kuin koskaan. Kerromme tarinoita siitä, miten nykypäivän suurimmat merkit, kuten Tesla Cars, Gibson Guitars, Tabasco Sauce ja Space Rockets, valmistetaan Amerikassa.
fi
04:10
Made In A Day
Viimeisen vuosikymmenen aikana tuotteiden valmistus on mullistunut. Nykyaikainen teollisuus tekee rakastamiamme tuotteita valtavia määriä ennätysajassa. Kevyemmät rahdit taas hoitavat kansainvälisen kaupan ja jakelun nopeammin kuin koskaan. Kerromme tarinoita siitä, miten nykypäivän suurimmat merkit, kuten Tesla Cars, Gibson Guitars, Tabasco Sauce ja Space Rockets, valmistetaan Amerikassa.
fi
04:30
Saari ilman lakeja
Petoja vastaan. Kevät on tullut, ja Port Protectionin asukkaat tekevät tärkeitä kevättöitä ja nikkarointeja. Hans ja Timbi alkavat rakentaa aitausta ankoille.
fi
05:15
Vankilassa ulkomailla
Vankilassa ulkomailla -sarjassa esitellään draamadokumentin tyyliin länsimaisten matkailijoiden selviytymistarinoita heidän ollessaan vankina maailman vaarallisimmissa kolkissa. Pelottavat tarinat saavat katsojan istuimensa reunalle, oli kyseessä huumeiden salakuljetus tai yksinkertaisesti kaappaus.
fi
06:00
Lyödään ällikällä
Tim Shaw'n juontamassa ohjelmassa ympäri maailmaa valittuja osallistujia pyydetään valitsemaan hurjien tieteellisten kokeiden oikea lopputulos.
fi
06:20
Pohjoisen valtatien pelastajat
Tänä talvena pohjoisten valtatien sankarit kohtaavat hämmentäviä sääolosuhteita. Myrsky, jollaisen kohtaa kerran elämässä, ja ennätyssateet ja -lumet aiheuttavat valtavia haasteita. Thord ja Bjørn saavat eteensä uransa vaikeimpia töitä ja uusia vaaroja. Heidän on luotettava toisiinsa. Jo Roger tarvitsee apua viime vuoden aloittelija Stigiltä, jonka pitää johtaa pelastuksia. Mutta onko miehestä työhön?
fi
07:05
Antarktis
Kuusi tutkijaryhmää saapuu Etelämantereelle tavoitteenaan selvittää, miten ilmastonmuutos vaikuttaa elämään kaikkialla maailmassa.
fi
07:50
Elä vapaana tai kuole
Villisika. Kesä on tulossa, maisema muuttuu ja uudet mäkäräiset alkavat vaikuttaa elämään takametsissä ja soilla. National Geographic Channel.
fi
08:35
Rooman kadonneet aarteet
Hadrianuksen muuri on suurin rakennelma, jonka roomalaiset ovat koskaan tehneet. Se ulottui 120 kilometriä Britannian halki ja rajasi imperiumin pohjoisreunan. Asiantuntijat tutkivat muuria, linnoituksia, portinvartijan taloja ja varuskuntakaupunkeja paljastaakseen, kuinka sivilisaatio kasvoi Rooman rajalla. Yllättävät löydöt kertovat, millaista oli elää ja kuolla imperiumin reunalla.
fi
09:20
Meret ilman vettä
Pidämme Isoa valliriuttaa tunnettuna trooppisena paratiisina, mutta sillä on synkkäkin puolensa. Arkeologit yrittävät selvittää Australian ?Titanicin? outoa uppoamista. Kun ROV-laite sukeltaa riutan pohjalle, riutan raju syntymä ja se, miten se on kehittynyt, paljastuu. 1700-luvun brittiläisen sotalaivan tuho yhdistää riutan kuuluisaan Bountyn kapinaan.
fi
10:20
Meret ilman vettä
Laivat ovat seilanneet Mustaamerta tuhansia vuosia. Se on salaisuuksien, legendojen ja suurten valtakuntien meri. Sen syvimmissä osissa ei ole elämää, ja vesi säilöö hylyt, jotka paljastavat alueen rikkaan historiaan. Vesien poistaminen valaisee syvyyksien aavelaivan salaisuuksia ja sitä, miten laivasto tuhoutui 30 minuutissa, sekä paljastaa yhden Hitlerin kadonneen U-veneen viimeisen lepopaikan.
fi
11:20
Yukonin eläinlääkäri
The Oakley family's dog is in heat, and they'll have to guard her from a wandering hound with a reputation for impregnating all the females in town. Next, Dr. Oakley relocates two young bison to a new pen in the hopes of starting a more harmonious herd. The team finally treats a Sitka deer with a recurring limp, an old cat with a cough, and an alpaca-llama cross with an attitude.
fi
12:15
Lentoturmatutkinta
Kausi 16. Jakso 9/10. Kun LAPAn lento 3142 nousee yksittäiseltä kiitoradalta Buenos Airesissa, 737-kone alkaa vavista voimakkaasti ja putoaa takaisin maahan. Se syöksyy 80 kilometriä tunnissa ulos lentokentältä, ylittää kiireisen moottoritien ja syttyy tuleen. Kamala onnettomuus järkyttää kaikkia kansalaisia, mutta mikään ei valmista argentiinalaisia siihen karmeaan virheeseen, joka aiheutti onnettomuuden.
fi
13:10
Lentoturmatutkinta
Kausi 16. Jakso 10/10. Keskellä sakeaa, metsäpalon aiheuttamaa savua Garuda Indonesian lento 152 lähestyy Medanin lentoasemaa Sumatran saarella. Vain minuutteja ennen kiitorataa, Airbus A-300 putoaa viidakkoon vaatien kuolonuhreja. Onnettomuudessa kuolevat kaikki 234 ihmistä koneessa. Kyseessä on maan historian hirvittävin lento-onnettomuus. Kun tutkijat ryhtyvät käymään läpi todisteita, he järkyttyvät huomatessaan, että lentokone oli suuntaamassa pois päin kentältä, kun se putosi.
fi
14:05
Tonnikalan saalistajat: Pohjoinen vs Etelä
Kiintiön täyttyessä nopeasti Fishin' Frenzy pyrkii varmistamaan viidennen tittelinsä, mikä olisi ensimmäisen kolmeen vuoteen. Kun Greg ja hänen miehistönsä ottavat kaiken irti onnestaan, muu laivasto yrittää torjua heidän voittokulkunsa kalastamalla kellon ympäri toivoen pudottavansa kuninkaan valtaistuimelta ennen kuin on liian myöhäistä.
fi
15:00
Valokuvaajien silmin
Dan Winters, yksi maailman monipuolisimmista ja tunnetuimmista valokuvaajista, on alansa huipulla. On vain vähän asioita, joita hän ei ole saavuttanut, mutta niillä on ollut hintansa. Dan pohtii loistavaa uraansa ja perhe-elämäänsä samalla, kun hän kuvaa inhimillisten ponnistelujen huippua NASAn Artemis-laukaisussa ja jahtaa pitkään haaveilemaansa projektia: Bangladeshin telakoiden valokuvaamista.
fi
16:00
Valokuvaajien silmin
Brittiläis-ghanalainen valokuvaaja Campbell Addy on 30-vuotiaana noussut muotialan huipulle vastoin odotuksia. Mutta kuvattuaan lehtien kansikuvia, joissa on Beyoncen, Naomi Campbellin ja Meghan Marklen kaltaisia julkkiksia, hän pelkää, että hänestä on tullut liian kaupallinen, ja hän ottaa suuria riskejä palatakseen juurilleen ja järjestääkseen ensimmäisen yksityisnäyttelynsä taiteilijana.
fi
17:00
Jeesus-mysteerit
Jeesus Kristus on yksi tunnetuimmista historiallisista hahmoista ja inspiroi kristittyjä ympäri maailman. Vaikka hänen tarinansa on tarjonnut paljon ainesta tuhansiin kirjoihin ja elokuviin, on heitä, jotka väittävät, että Jeesuksen tarinaa on liioiteltu tai se on kirjoitettu uudestaan. Yritämme erotella faktan fiktiosta, kun tutkimme aitoja faktoja Jeesuksen elämästä aina seimestä, ihmetekoihin ja ristiinnaulitsemiseen.
fi
19:00
Lentoturmatutkinta
Kausi 17. Jakso 10/10. Matkalla Idahon Boiseen Continental Airlinesin lento 1713 viivästyy Denverissä, jossa lennonjohto kamppailee aikataulujen kanssa lumimyräkän takia.
fi
20:00
Uskomaton eläinlääkäri Pol
Valmiina tositoimiin! Rähinöivistä linnuista kipeisiin kavioihin, eläinlääkärit paikkaavat tassuja, leukoja ja jopa huono-onnista ankkaa. Tohtori Pol taistelee pelastaakseen lehmän, jolla on synnytysvaikeuksia, tohtori Lisa hoitaa auton alle jäänyttä huskya, ja tohtori Nicole tutkii koiralaumaa, jonka jäsenillä on lukuisia ongelmia. Polit toivottavat tervetulleeksi uuden karvaisen perheenjäsenensä, vallattoman bengalikissa Christyn.
fi
21:00
Autojen ensiapu
Tim ja Fuzz noutavat Leen vuoden 1965 saksalaisen klassikkoauton: VW Karmann Ghian. Se on nähnyt parempiakin päiviä, ja moottorissa on vikaa.
fi
22:00
Mahdotonta rakentamassa
Daniel auttaa sekä Itävallassa että Italiassa tiimejä kaivamaan ja räjäyttämään maata, jotta eräs maailman pisimmistä maanalaisista rautateistä valmistuu. Itävallassa hän räjäyttää peruskalliota dynamiitin avulla ja Italiassa hän ohjaa valtavaa tunnelinkaivuukonetta, kun kaksi maata lähestyvät toisiaan keskikohdassa.
fi
23:00
Rewind the '90s
Rajoja rikkoneesta In Living Color -sarjasta Elleniin ja hurjiin ohjelmiin, kuten Madonna's Truth or Dare ja Clinton's War Room, 90-luku oli keksintöjen, aitouden ja tutkimuksen aikaa. Mullistimme viestinnän tekemällä matkapuhelimista trendikkäitä, kun ostos-tv pauhasi televisiossa ja tekoäly antoi vinkkejä huimasta potentiaalistaan. Muutos oli ainoa vakio.
fi