CS History

CS History

CS History (bývalá WAR TV) je tematická televize, která po novém nepřináší pouze pořady s vojenskou a konspirační tématikou, ale také historické pořady věnované širší škále témat. Právě proto se její název změnil na CS History, aby lépe vystihl její budoucí různorodější programovou nabídku. Příznivci vojenských dokumentů se však nemusí obávat, nadále je najdou i na CS History v hojné nabídce.

Czechia

Przewodnik - czwartek, 23.05.2024

00:50
Nucený pochod za svobodou
Dokument Nucený pochod za svobodou o tom vydává svědectví prostřednictvím archivních záběrů a také rozhovorů s muži, například s pilotem Robertem Buckhamem, kteří tuto hroznou udál.Konec války už byl nadosah. Deset tisíc válečných zajatců z tábora Stalag Luft III s nadějí očekává osvobození od Rudé armády. Jenže nacisté se nehodlají vzdát jen tak. Shromáždí vězně a donutí je vypravit se na pochod směrem k bezmála 200 kilometrů vzdálenému centru Třetí říše. Je ale zima, cesta je náročná a zbídačení vězni nemají dost sil ji zvládnout? Dokument Nucený pochod za svobodou o tom vydává svědectví prostřednictvím archivních zaběrů a také rozhovorů s muži, například s pilotem Robertem Buckhamem, kteří tuto hroznou událost přežili. Režie: David Paperny (2001)
cs
02:00
Jack Rozparovač: Skutečný příběh (1)
Pomocí počítačové techniky se vrátíme zpátky v čase do viktoriánského Londýna roku 1888. Vydáme se po stopách vražd legendárního Jacka Rozparovače.Dvoudílný dokumentární speciál přináší detailní popis a vysvětlení slavných brutálních vražd z roku 1888 a vyvrací mýty a nedorozumění, které obestíraly děsivé události v londýnské čtvrti Whitechapel. Prostřednictvím vizualizací původních ulic a budov ve 3D prostředí a s využitím skutečných herců film rekonstruuje každou vraždu tak, jak ji dosud nebylo možné vidět. Výpovědi svědků a pitevní zprávy přibližují původní policejní vyšetřovaní. To navždy změní vše, co jste si mysleli, že víte o vraždách Jacka Rozparovače. Toto je definitivní příběh. Režie: Jeff Leahy (2011)
cs
02:45
Extrémní útěky z vězení (10)
Věrná srdce na útěku. Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci.Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci. (2011)
cs
03:10
Napoleon (1)
1769 - 1795 Bonapartovo mládí. Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena.Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena. Dokumentární sérii provází 3D animace, rekonstrukce a archivní obrazy, které podtrhují svědectví historiků o této jedinečné osobnosti světových dějin. Francouzský dokumentární seriál. (2020)
cs
04:05
Deset nejslavnějších obrazů světa (7)
Rokebyjská Venuše.Nahlédneme na příběhy deseti z nejslavnějších obrazů na světě, přičemž novinář Andrew Marr odhaluje, co je na každém mistrovském díle tak výjimečného a jak nám může pomoci porozumět autorům, kteří je vytvořili. Autoři těchto obrazů patří mezi nejslavnější postavy dějin, včetně například Pabla Picassa, Vincenta van Gogha, JMW Turnera, Johna Constabla, Diega Velázqueze, Rembrandta van Rijna nebo Sondra Botticelliho. V každém díle se Andrew vydá na cestu, aby se setkal s jedním z těchto ikonických obrazů osobně. Od Louvru v Paříži až po Národní galerii v Londýně má exkluzivní přístup k prozkoumání každého tahu štětce a odhalení stop, které by mohly odemknout tajemství za slavnými mistrovskými díly. (2020)
cs
04:50
Senzace 20. století I (18)
Ztracený říšský poklad. Velkolepý televizní projekt. Polský právník, novinář a popularizátor historie Boguslaw Woloszanski odhaluje největší tajemství 20. století.(Mysteries of the XX Century I. / Sensacje XX wieku) Ztracený říšský poklad Velkolepý televizní projekt. Polský právník, novinář a popularizátor historie Boguslaw Woloszanski odhaluje největší tajemství 20. století. V seriálu, který byl v polské TVP1 vysílán od září 1983 do srpna 2005 a znovu od dubna 2015, odhaluje málo známé události první a především druhé světové války, ale také dalších historických momentů, když například hledá spojení mezi pokusem o atentát na kubánského vůdce Fidela Castra a smrtí amerického prezidenta J. F. Kennedyho. Tento unikátní dokumentární seriál je fascinující procházkou po historii 20. století, která stojí za zhlédnutí. Režie: Adek Drabinski (2004)
cs
06:00
Dny, které změnily Asii (1)
Duchové Fukušimy. Během jediného dne lze proměnit celý svět a důsledky lze pociťovat i dnes.Během jediného dne lze proměnit celý svět a důsledky lze pociťovat i dnes. Teroristický čin může přivést sousedy na pokraj války, náboženský kult se může pokusit otrávit tisíce lidí v metru a přírodní katastrofa může kontaminovat půdu, zemi a vzduch na celé generace. Prostřednictvím svědectví očitých svědků a dramatických záběrů z filmových týdeníků poskytuje tato série bezprecedentní pohled na některé z největších nedávných událostí v Asii. Singapurský dokumentární seriál . () (2020)
cs
07:00
Úsvit galaktických válek
Kdysi si války ve vesmíru představovali pouze autoři vědecké fantastiky, nyní se však stávají největší technologickou hrozbou pro náš způsob života.Kdysi si války ve vesmíru představovali pouze autoři vědecké fantastiky, nyní se však stávají největší technologickou hrozbou pro náš způsob života. S rostoucím nebezpečím ze strany neidentifikovaných létajících objektů a států ze Země se rodí nová éra obrany, chránění aktiv a tvrzení dominance v poslední frontě. Od úsvitu éry družic se vesmír plní stále více technologií určených pro společenský pokrok i války. Boj o kontrolu nad novým bitevnim polem má široké důsledky na základy naší společnosti, neboť téměř každý aspekt našeho života je závislý na družicích obíhajících kolem naší planety. Družice podporují celou digitální ekonomii, umožňují miliardové obchody po celém světě, předpovídání počasí a sledování klimatických změn od požárů divoké přírody až po ustupující ledovce. Naše účinky a činy jsou nerozlučně spojeny s vesmírem. Družice nám nejen usnadňují život, ale také ho činí bezpečnějším tím, že poskytují vojenskému personálu bezpečné a okamžité komunikace v době národních a mezinárodních hrozeb a urychlují příjezd záchranných složek. (2021)
cs
08:15
Pátrání po nacistickém pokladu I (3)
Nacistické zlato. Seriál se zabývá nejúspěšnější loupeží v historii lidstva a nejrozsáhlejším moderním pátráním po pokladech.Seriál se zabývá nejúspěšnější loupeží v historii lidstva a nejrozsáhlejším moderním pátráním po pokladech. V období 1933 a 1945 ukradli nacisté miliony uměleckých a kulturních předmětů a stovky tun zlatých cihel. Přisvojili si snubní prsteny a zlaté plomby, surové diamanty a královské klenoty, vyplenili muzea, knihovny, kostely, synagogy, podniky, továrny a rodinné domy. Část jejich kořisti nebyla dosud nalezena. Zahrnuje odhadem přes sto tisíc uměleckých děl např. od Degase, Van Gogha a Raphaela a dále hromady zlata, diamanty, klenoty a další kulturní památky v ceně desítek nebo až stovek milionů. Bývalý ekonom CIA odhadl v roce 2007 celkovou hodnotu dosud nenalezeného nacistického pokladu na 115 až 175 miliard dolarů. Snaha o jeho nalezení začala v posledních dnech 2. světové války a pokračuje dodnes. Režie: Wayne Derrick. Hrají: Conor Woodman (Self) (2017)
cs
09:20
Nad pramenem sv. Vojtěcha
Benediktinský klášter v Praze Břevnově jsme letmo navštívili už několikrát, ale tentokrát ho prozkoumáme opravdu důkladně, od románské hrobky v podzemí, přes pramen Brusnice, až po zbytky větrného mlýna nahoře na kopci Větrniku. Budeme se snažit najít odpovědi na několik záhad kolem ostatků sv. Vojtěcha. Markéty a Vintíře, prohlédneme si tajemné značky na kamenech a uvidíme páva, který ač upečený, zamával křídly a odletěl z mísy Režie: Otomar Dvořák (2018)
cs
10:00
První civilizace I (4)
Obchod. Lidstvo strávilo většinu svého času na Zemi pohybem z místa na místo a hledáním potravy. Proč jsme se tedy vydali na cestu civilizace?Lidstvo strávilo většinu svého času na Zemi pohybem z místa na místo a hledáním potravy. Proč jsme se tedy vydali na cestu civilizace? Jak lidé vytvořili vesnice, města a státy a umožnili vznik moderního světa? Zaměříme se na čtyři pilíře civilizace - města, válku, náboženství a obchod - a prozkoumáme je všechny v kontextu různých oblastí. Náš filmový štáb procestoval zeměkouli křížem krážem a navštívil Irák, Turecko, Mexiko, Guatemalu, Egypt, Indii, Pákistán, Omán, Maroko, Francii, Německo, Japonsko, Velkou Británii a USA. Zaznamenal nejnovější archeologické nálezy, vyzkoušel nové teorie a odhalil nové informace. Dramatické rekonstrukce a počítačová grafika oživí svět starověkých civilizací s cílem ukázat, jak naše předky poháněly stejné impulzy jako nás v současnosti - kouzlo města, nevyhnutelnost války, potřeba náboženství a záliba v obchodu. Režie: David Batty. Hrají: Vijak Bayani (Sebe - moderuje), Carla Becker (Sebe - moderuje), Michael Bideller (Sebe - moderuje), Rachel Botsman (Sebe), Achim Buch (Sebe) (2018)
cs
11:10
Extrémní útěky z vězení (10)
Věrná srdce na útěku. Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci.Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci. (2011)
cs
11:45
Bojovníci 2. světové války
Abychom nikdy nezapomněli. Bojovníci, to nemusejí být jen stateční lidé! Mezi bojovníky, kteří mnohdy přispějí k rozhodnutí, kdo bitvu či válku vyhraje, patří i stroje.Abychom nikdy nezapomněli Bojovníci, to nemusejí být jen stateční lidé! Mezi bojovníky, kteří mnohdy přispějí k rozhodnutí, kdo bitvu či válku vyhraje, patří i stroje. Náš dokument představuje letouny, které byly nasazeny během 2. světové války a sehrály v jejích dějinách nemalou roli. Chcete podrobně poznat válečné hrdiny jako Spitfire, Hurricane, Mosquito, Messerschmitt Be 109, Focke Wulf Fw 190, Mustang, Lightning, Thunderbolt, Corsair, Kittyhawk, Beaufighter, Typhoon, Defiant, Wildcat, Messerschmitt Bf 110, Ju 88, Macchi Castoldi, Mě 262, Hellcat a další? Nenechte si ujít tuto unikátní vizuální encyklopedii plnou zajímavých podrobností. Režie: Robert Garofalo (2001)
cs
13:00
Jack Rozparovač: Skutečný příběh (1)
Pomocí počítačové techniky se vrátíme zpátky v čase do viktoriánského Londýna roku 1888. Vydáme se po stopách vražd legendárního Jacka Rozparovače.Dvoudílný dokumentární speciál přináší detailní popis a vysvětlení slavných brutálních vražd z roku 1888 a vyvrací mýty a nedorozumění, které obestíraly děsivé události v londýnské čtvrti Whitechapel. Prostřednictvím vizualizací původních ulic a budov ve 3D prostředí a s využitím skutečných herců film rekonstruuje každou vraždu tak, jak ji dosud nebylo možné vidět. Výpovědi svědků a pitevní zprávy přibližují původní policejní vyšetřovaní. To navždy změní vše, co jste si mysleli, že víte o vraždách Jacka Rozparovače. Toto je definitivní příběh. Režie: Jeff Leahy (2011)
cs
14:15
Teleshopping
Reklamní pásmo.Reklamní pásmo.
cs
15:20
Stíhací esa Luftwaffe
Adolf Galland, Günther Rall, Walter Krupinski, Erich Hartmann, Emil Lang a Hans-Joachim Marseille. Šest jmen, která v dnešní době něco řeknou jen znalcům válečné historie. Ve své době ale měla velký zvuk!Adolf Galland, Günther Rall, Walter Krupinski, Erich Hartmann, Emil Lang a Hans-Joachim Marseille. Šest jmen, která v dnešní době něco řeknou jen znalcům válečné historie. Ve své době ale měla velký zvuk! Jde totiž o německé válečné stíhače, kteří patřili k nejlepším. Dokument Bojová esa přibližuje jejich osudy. A jelikož kromě posledních dvou jmenovaných - Lang padl v roce 1944 v Belgii a Marseille o dva roky dřív v Egyptě, všichni válku přežili, můžete se těšit na autentické vzpomínky některých z nich. Jaké pocity měli stíhači při bojových operacích? Kdy měli největší strach? Jakou taktiku v boji používali? A jaké byly jejich osudy po pádu Třetí říše? Režie: Robert Garofalo (2001)
cs
16:30
Napoleonova cesta do Ameriky
Po porážce u Waterloo 18. června 1815 se Napoleon vrací do Paříže. Zbývá jen několik dní, než dorazí nepřátelské skupiny a uvězní ho.(Napoléon l'Américain / Napoleon, the American Dream) Po porážce u Waterloo 18. června 1815 se Napoleon vrací do Paříže. Zbývá jen několik dní, než dorazí nepřátelské skupiny a uvězní ho. Podle doporučení svých bratrů se rozhodne žít svůj vlastní americký sen. Tento film poprvé odhaluje organizaci jeho cestování. Díky výjimečnému přístupu do Napoleonova muzea sledujeme tyto události den po dni před jeho nuceným exilem na ostrově Svatá Helena. Režie: Christopher Jones (2015)
cs
17:40
Strýček Hitler
Adolf Hitler. Jméno, které ještě dnes vzbuzuje hrůzu. I tento diktátor a tyran však měl rodinu. Jací byli jeho rodiče? Měl doopravdy židovské předky?Adolf Hitler. Jméno, které ještě dnes vzbuzuje hrůzu. I tento diktátor a tyran však měl rodinu. Jací byli jeho rodiče? Měl doopravdy židovské předky? Kdo jsou jeho žijící příbuzní a jak nahlížejí na svého nechvalně proslulého strýce? Autoři unikátního dokumentu některé z nich skutečně našli v Rakousku, Německu i ve Spojených státech a vyzpovídali je. Zároveň šli po stopách rodiny Hitlerovy ženy Evy Braunové. Přežili ji jak její rodiče, tak obě sestry, z nichž starší byla výrazně protinacisticky zaměřená. Ta mladší naopak svou dceru narozenou 5. května 1945 pojmenovala na počest své sestry Eva. Kdo z příbuzných Evy Braunové ještě žije? Režie: Joel Soler. Hrají: Eva Braun (Sebe), Gretl Braun (Sebe), Eva Barbara Fegelein (Sebe), Adolf Hitler (Sebe), William Patrick Hitler (Sebe) (2009)
cs
18:55
Jak nacisté prohráli válku I (4)
Drogy, klam a zánik. Válečné dějiny se obvykle vyprávějí očima vítězů. To však není případ této šestidílné dokumentární série.Drogy, klam a zánik Válečné dějiny se obvykle vyprávějí očima vítězů. To však není případ této šestidílné dokumentární série. Její tvůrci se rozhodli podívat na druhou světovou válku z jiného úhlu - ze strany generálů wehrmachtu, velitelů SS a především Vůdce, jejichž ambicióznost a bezohlednost je nakonec dovedla ke zkáze, stejně jako Třetí říši k zániku. Mohla za konečnou prohru jejich slepá víra v zázračnou zbraň? Nebo ji způsobily protekce a korupce na nejvyšších místech? Či snad mohl za pád své vysněné říše jen samotný Hitler, jeho megalomanství a také každodenní užívání drog? Nejen na tyto otázky zkusíme najít odpověď. Režie: Brendan Dahill. Hrají: Lloyd Clark (Ředitel Humanities Research Institute, University of Buckingham), Colin Garnett (Historický poradce), Robert M. Kaplan (Soudní psychiatr), Rod Mullinar (Sebe - moderuje), Norman Ohler (Autor) (2020)
cs
20:00
Bojovníci 2. světové války
Navzdory všemu. Bojovníci, to nemusejí být jen stateční lidé! Mezi bojovníky, kteří mnohdy přispějí k rozhodnutí, kdo bitvu či válku vyhraje, patří i stroje. Bojovníci, to nemusí být jen stateční lidé! Mezi bojovníky, kteří mnohdy přispějí k rozhodnutí, kdo bitvu či válku vyhraje, patří i stroje. Náš dokument představuje letouny, které byly nasazeny během 2. světové války a sehrály v jejích dějinách nemalou roli. Chcete podrobně poznat válečné hrdiny jako Spitfire, Hurricane, Mosquito, Messerschmitt Be 109, Focke Wulf Fw 190, Mustang, Lightning, Thunderbolt, Corsair, Kittyhawk, Beaufighter, Typhoon, Defiant, Wildcat, Messerschmitt Bf 110, Ju 88, Macchi Castoldi, Mě 262, Hellcat a další? Nenechte si ujít tuto unikátní vizuální encyklopedii plnou zajímavých podrobností. Režie: Robert Garofalo (2001)
cs
21:15
Československá NEJ (1)
Největší město mrtvých. Na světě existuje mnoho míst, který místní neřeknou jinak než město mrtvých. Vydejte se s námi na takové místo, které najdeme na území bývalého Československa.Na světě existuje mnoho míst, který místní neřeknou jinak než město mrtvých. Vydejte se s námi na takové místo, které najdeme na území bývalého Československa. Na obří hřbitov, jehož nájemníky jsou víc než miliony mrtvých. Režie: Jakub Bouček (2023)
cs
21:50
Zhroucení Třetí říše
Adolf Hitler byl připraven učinit jakékoli kroky, nejen aby opět učinil z Německa mocnost, s kterou je nutno počítat na evropské mapě, ale také aby vybudoval velkou německou říši.Adolf Hitler byl připraven učinit jakékoli kroky, nejen aby opět učinil z Německa mocnost, s kterou je nutno počítat na evropské mapě, ale také aby vybudoval velkou německou říši. S vyhlášením války 3. září začala dlouhá a hořká bitva. Hitlerovo rozhodnutí zničit svůj neagresivní pakt se Stalinem byla osudová chyba, která ho hodně stála. Evropa se stává vírem měnících se mocenských základen, když se Hitlerova tisíciletá říše začíná před jeho očima rozpadat. Režie: Danielle Winter (2020)
cs
23:00
Umění uloupené nacisty
Dokumentární film zkoumá mechanismy nacistického vydírání za druhé světové války a je proložen spory kolem restitucí. Napínavé osudy tří slavných obrazů, které patřily židovským sběratelům.(Works of Art Stolen by the Nazis: The Double Looting) Dokumentární film zkoumá mechanismy nacistického vydírání za druhé světové války a je proložen spory kolem restitucí. Napínavé osudy tří slavných obrazů, které patřily židovským sběratelům, od jejich zkonfiskování během druhé světové války až po konečnou restituci. Muž s kytarou od Georgese Braquea, Herbstsonne od Egona Schieleho a Sedící žena od Henriho Matisse. Hitlerův umělecký poradce Alfred Rosenberg řídil zabavování tisíců artefaktů po celé Evropě. Na konci války se přes píli organizací zaměřených na jejich restituce podařilo vykouzlit desítky tisíc děl. Pokaždé, když se jeden z nich znovu objevil, nastaly nepředstavitelné vlastnické bitvy. . () Režie: Olivier Lemaire (2015)
cs

Przewodnik - piątek, 24.05.2024

00:10
Strůjci zla (1)
Albert Speer. Tato série zkoumá příběhy lidí, kteří jsou zodpovědní za vzestup a pád Třetí říše. Každá epizoda se zaměřuje na klíčovou osobu v době Hitlerovi dominance...Heinrich Himmler, Josef Goebbels, Julius Streicher, Hermann Goering, Albert Speer, Adolf Hitler? Šestice jmen, která dodnes způsobují mrazení v zádech. Tito muži stojí za nejstrašnějším válečným konfliktem v dějinách. A každému z nich je věnována jedna hodinová epizoda dokumentární série Strůjci zla, která detailně rozebere jejich životní cestu. Jak se například ze syna zbožného učitele Himmlera stal šéf gestapa a organizátor hromadného vyvražďování Zidů? Jak se Streicher vypracoval od Pivnicového puče v Mnichově na pozici vydavatele antisemitského plátku Der Strümer a proč ho Hitler kvůli Göringovi sesadil ze všech funkcí? Režie: Bob Carruthers (2014)
cs
01:00
Skutečný příběh Johanky z Arku
Mýtus o Johance z Arku fascinuje lidi po celém světě. V kolektivní paměti je to mladá pastýřka, která zemřela na hranici, když chránila Francii.Mýtus o Johance z Arku fascinuje lidi po celém světě. V kolektivní paměti je to mladá pastýřka, která zemřela na hranici, když chránila Francii. Ale kroniky z 15. století uvádějí, že po událostech v Rouenu někteří lidé odmítli uvěřit, že je mrtvá a že místo toho byla upálena jiná žena. Příběh Johanky z Arku, který je tak mimořádný, že se k němu vrátil Martin Meissonnier, který nás vede k podrobnému a fascinujícímu pátrání, zbavenému náboženských kritérií. Na základě nezpochybnitelných archivních dokumentů spojuje historickou důkladnost s velmi zábavným přístupem s využitím rekonstrukcí dobového oblečení a filmových úryvků. Režie: Martin Meissonnier (2007)
cs
01:50
Jack Rozparovač - Konečný příběh (2)
Dvoudílný dokumentární speciál přináší detailní popis a vysvětlení slavných brutálních vražd z roku 1888 a vyvrací mýty a nedorozumění, které obestíraly děsivé události v londýnské čtvrti Whitechapel. Prostřednictvím vizualizací původních ulic a budov ve 3D prostředí a s využitím skutečných herců film rekonstruuje každou vraždu tak, jak ji dosud nebylo možné vidět. Výpovědi svědků a pitevní zprávy přibližují původní policejní vyšetřovaní. To navždy změní vše, co jste si mysleli, že víte o vraždách Jacka Rozparovače. Toto je definitivní příběh. (2011)
cs
02:35
Extrémní útěky z vězení (11)
Policejní tragédie. Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci.Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci. (2011)
cs
03:00
Napoleon (2)
1796 - 1797 Generál revoluce. Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena.Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena. Dokumentární sérii provází 3D animace, rekonstrukce a archivní obrazy, které podtrhují svědectví historiků o této jedinečné osobnosti světových dějin. Francouzský dokumentární seriál. (2020)
cs
03:50
Deset nejslavnějších obrazů světa II (3)
Noční hlída.Nahlédneme na příběhy deseti z nejslavnějších obrazů na světě, přičemž novinář Andrew Marr odhaluje, co je na každém mistrovském díle tak výjimečného a jak nám může pomoci porozumět autorům, kteří je vytvořili. Autoři těchto obrazů patří mezi nejslavnější postavy dějin, včetně například Pabla Picassa, Vincenta van Gogha, JMW Turnera, Johna Constabla, Diega Velázqueze, Rembrandta van Rijna nebo Sondra Botticelliho. V každém díle se Andrew vydá na cestu, aby se setkal s jedním z těchto ikonických obrazů osobně. Od Louvru v Paříži až po Národní galerii v Londýně má exkluzivní přístup k prozkoumání každého tahu štětce a odhalení stop, které by mohly odemknout tajemství za slavnými mistrovskými díly. Režie: Joss Cubitt (2021)
cs
04:35
Senzace 20. století I (19)
Lov mozků. Velkolepý televizní projekt. Polský právník, novinář a popularizátor historie Boguslaw Woloszanski odhaluje největší tajemství 20. století.(Mysteries of the XX Century I. / Sensacje XX wieku) Lov mozků Velkolepý televizní projekt. Polský právník, novinář a popularizátor historie Boguslaw Woloszanski odhaluje největší tajemství 20. století. V seriálu, který byl v polské TVP1 vysílán od září 1983 do srpna 2005 a znovu od dubna 2015, odhaluje málo známé události první a především druhé světové války, ale také dalších historických momentů, když například hledá spojení mezi pokusem o atentát na kubánského vůdce Fidela Castra a smrtí amerického prezidenta J. F. Kennedyho. Tento unikátní dokumentární seriál je fascinující procházkou po historii 20. století, která stojí za zhlédnutí. Režie: Adek Drabiñski. Hrají: Bogusław Wołoszański (Sebe - moderuje), Wojciech Wysocki (Werner von Braun), Krzysztof Kolberger (Hans Kammler), Krzysztof Dracz (Lord Cherwell), Piotr Grabowski (R V Jones) (2004)
cs
06:00
Dny, které změnily Asii (2)
Tsunami v Indonésii 2004. Během jediného dne lze proměnit celý svět a důsledky lze pociťovat i dnes.Během jediného dne lze proměnit celý svět a důsledky lze pociťovat i dnes. Teroristický čin může přivést sousedy na pokraj války; náboženský kult se může pokusit otrávit tisíce lidí v metru a přírodní katastrofa může kontaminovat půdu, zemi a vzduch na celé generace. Prostřednictvím svědectví očitých svědků a dramatických záběrů z týdeníku poskytuje tato série bezprecedentní pohled na některé z největších nedávných událostí v Asii. Singapurský dokumentární seriál . () (2020)
cs
07:00
Napoleon - Ďábel a jeho zrádci
Leden až duben 1814, čtyři kritické měsíce v historii Francie a celé Evropy.Leden až duben 1814, čtyři kritické měsíce v historii Francie a celé Evropy. V tu dobu se odehrává příběh postupného pádu Napoleona Bonaparta, který navzdory mnoha vítězstvím utrpěl porážku, musel abdikovat a odejít do vyhnanství na ostrov Elba. Unikátní snímek přibližuje tohoto muže prostřednictvím tří účastníků dramatických událostí - generála Armanda de Caulaincourta, ruského císaře Alexandra I. a šéfa francouzské prozatímní vlády Charlese Maurice de Talleyranda. Tyto velké postavy dějin k divákům promluví ústy odborníků na slovo vzatých - historiků Jacquesa-Oliviera Boudona, Marie-Pierre Reyové a Emmanuela de Waresquiela. Podíváme se i na tři zásadní místa, do Paříze, do Fontainebleau a na východ Francie. . () (2020)
cs
08:15
Pátrání po nacistickém pokladu I (7)
Město kořisti. Seriál se zabývá nejúspěšnější loupeží v historii lidstva a nejrozsáhlejším moderním pátráním po pokladech.Seriál se zabývá nejúspěšnější loupeží v historii lidstva a nejrozsáhlejším moderním pátráním po pokladech. V období 1933 a 1945 ukradli nacisté miliony uměleckých a kulturních předmětů a stovky tun zlatých cihel. Přisvojili si snubní prsteny a zlaté plomby, surové diamanty a královské klenoty, vyplenili muzea, knihovny, kostely, synagogy, podniky, továrny a rodinné domy. Část jejich kořisti nebyla dosud nalezena. Zahrnuje odhadem přes sto tisíc uměleckých děl např. od Degase, Van Gogha a Raphaela a dále hromady zlata, diamanty, klenoty a další kulturní památky v ceně desítek nebo až stovek milionů. Bývalý ekonom CIA odhadl v roce 2007 celkovou hodnotu dosud nenalezeného nacistického pokladu na 115 až 175 miliard dolarů. Snaha o jeho nalezení začala v posledních dnech 2. světové války a pokračuje dodnes. Režie: Wayne Derrick (2017)
cs
09:15
Winston Churchill - Krev a pot
Muž, který výrazně ovlivnil dějiny. Tak znají Winstona Churchilla všichni. Novinář Andrew Marr ale v našem dokumentu objevuje jeho méně známou stránku.Muž, který výrazně ovlivnil dějiny. Tak znají Winstona Churchilla všichni. Novinář Andrew Marr ale v našem dokumentu objevuje jeho méně známou stránku. Britský premiér měl totiž celoživotní lásku - malování. Začal s ním už v roce 1915 a brzy se tento koníček pro něj stal nepostradatelným. Přinášel mu nejen potřebný odpočinek, ale u plátna nacházel i vzácné okamžiky, kdy mohl nerušeně přemýšlet. Malování se věnoval až do roku 1955, kdy se mu zhoršil zrak, po jeho smrti se jeho obrazy staly velmi oceňovanými, například obrázek rybníka se zlatou rybkou v Chartwellu přinesl v aukci více než 2 miliony dolarů. Režie: David Barrie (2015)
cs
10:30
Princezna Diana I (1)
Holka z Norfolku.Dokumentární série přehodnocuje život legendární britské princezny skrze moderní optiku a soustředí se na klíčová období jejího života, od dětství v Norfolku, setkání s princem Charlesem a královské svatby až po období "Diana Manie", kdy se stala celosvětovou hvězdou. Věnuje se i rozpadu pohádkového manželství, dopadu kontroverzního rozhovoru na BBC a jejímu předčasnému úmrtí a trvalému odkazu. Série klade důraz na novou generaci hlasů, včetně rozhovorů s lidmi blízkými princezně, a ukazuje nám komplexní a silnou ženu, která byla předlohou pro moderní ženskou rovnoprávnost. Režie: Marion Milne (2022)
cs
11:30
Extrémní útěky z vězení (11)
Policejní tragédie. Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci.Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci. (2011)
cs
12:00
Michael X
V 60. letech se ve Spojených Státech spustila lavina rasových nepokojů. Vůdci jako Martin Luther King a Malcolm X se snažili prosazovat práva občanů jiné pleti i náboženského vyznání, vzniklo hnutí Black Power.V 60. letech se ve Spojených Státech spustila lavina rasových nepokojů. Vůdci jako Martin Luther King a Malcolm X se snažili prosazovat práva občanů jiné pleti i náboženského vyznání, vzniklo hnutí Black Power. Velmi brzy se podobné snahy přesunuly i do Velké Británie, kde je vedl Michael de Freitas, černoch pocházející z Trinidadu a Tobaga a žijící v Londýně. Podle svého amerického vzoru si začal říkat Michael X. Jedni ho považovali za předáka boje za lepsí život pro černou komunitu, pro jiné to byl podvodník a kriminálník, který zástěrku boje za svobodu využívá ke svému obohacení. Dokument sleduje jeho zvláštní životní příběh až po smrt, kdy byl odsouzen za vraždu k oběšení. Režie: Gabriel Clarke (2015)
cs
13:05
Jack Rozparovač - Konečný příběh (2)
Dvoudílný dokumentární speciál přináší detailní popis a vysvětlení slavných brutálních vražd z roku 1888 a vyvrací mýty a nedorozumění, které obestíraly děsivé události v londýnské čtvrti Whitechapel. Prostřednictvím vizualizací původních ulic a budov ve 3D prostředí a s využitím skutečných herců film rekonstruuje každou vraždu tak, jak ji dosud nebylo možné vidět. Výpovědi svědků a pitevní zprávy přibližují původní policejní vyšetřovaní. To navždy změní vše, co jste si mysleli, že víte o vraždách Jacka Rozparovače. Toto je definitivní příběh. (2011)
cs
14:15
Teleshopping
Reklamní pásmo.Reklamní pásmo.
cs
15:25
Bojovníci 2. světové války
Británie ve válce. Bojovníci, to nemusejí být jen stateční lidé! Mezi bojovníky, kteří mnohdy přispějí k rozhodnutí, kdo bitvu či válku vyhraje, patří i stroje.Napadení Polska nacistickým Německem 1. září 1939 změnilo dění v tehdejší Evropě. Dva dny na to vyhlásily Hitlerovi válku velké mocnosti - Francie a Velká Británie. Zhruba půl roku trvaly boje o evropské pozice, které vyvrcholily bitvou o Francii. 10. května 1940 začala mohutná operace, která trvala 32 dní a skončila vítězstvím vojáků Osy. Jen díky nepochopitelnému Hitlerovu tahu, který před přístavem Dunquerque zastavil své tankové klíny, mohly být jednotky Britského expedičního sboru a Svobodných Francouzů evakuovány za kanál La Manche. Francie kapitulovala a Británie zůstala ve válce sama. V jedinečném dokumentu sledujte tyto události i ty, které následovaly. Režie: Robert Garofalo (2001)
cs
16:35
Tajemství údolí tráckých králů
V srpnu 2004 učinil archeolog Georgi Kitov v Bulharsku velkolepý objev v údolí tráckých králů, v údolí, kde se nachází asi dvacet chrámů a královských hrobek.V srpnu 2004 učinil archeolog Georgi Kitov v Bulharsku velkolepý objev v údolí tráckých králů, v údolí, kde se nachází asi dvacet chrámů a královských hrobek. Před gigantickým mauzoleem našli archeologové nádhernou bronzovou hlavu v životní velikosti, jeden z nejlepších exemplářů tohoto období, který byl kdy nalezen, a mající znepokojivě moderní styl. Kdo byl tento král a co nám jeho hrob říká o trácké kultuře? Výzkum totožnosti zesnulého odhalil, ze hrobka patřila králi Seuthesovi III. S pomocí archeologů a historiků, kteří rozluští královy pozůstatky, se dozvídáme víc o životě Seuthese III. Režie: Zlatina Rousseva (2009)
cs
17:50
Stalingradský kotel
Dokumentární film Stalingradský kotel podrobně popisuje bitvu u Stalingradu.Dokumentární film Stalingradský kotel podrobně popisuje bitvu u Stalingradu. Bitva začala 17. července 1942, trvala téměř půl roku a ukončila ji až kapitulace německé armády na začátku února 1943. Sovětské vítězství a drtivá porážka Německa u Stalingradu se staly jedním ze symbolů konce nacistické Třetí říše. (2000)
cs
18:55
Jak nacisté prohráli válku I (5)
Zkažený vnitřní kruh. Válečné dějiny se obvykle vyprávějí očima vítězů. To však není případ této šestidílné dokumentární série.Zkažený vnitřní kruh Válečné dějiny se obvykle vyprávějí očima vítězů. To však není případ této šestidílné dokumentární série. Její tvůrci se rozhodli podívat na druhou světovou válku z jiného úhlu - ze strany generalů wehrmachtu, velitelů SS a především Vůdce, jejichž ambicióznost a bezohlednost je nakonec dovedla ke zkáze, stejně jako Třetí říši k zániku. Mohla za konečnou prohru jejich slepá víra v zázračnou zbraň? Nebo ji způsobily protekce a korupce na nejvyšších místech? Či snad mohl za pád své vysněné říše jen samotný Hitler, jeho megalomanství a také každodenní užívání drog? Nejen na tyto otázky zkusíme najít odpověď. Režie: Brendan Dahill. Hrají: Lloyd Clark (Ředitel Humanities Research Institute, University of Buckingham), Rod Mullinar (Vypravěč), David Stahel (Docent, University of New South Wales), Victoria Taylor (PhD výzkumník historie, University of Hull), Geoffrey Wawro (Ředitel Vojenského historického centra, University of North Texas) (2020)
cs
20:00
Projevy, které změnily svět
Státnických projevů si každý z nás během života vyslechne spoustu. Většina z nich upadne v zapomenutí, jakmile jsou proneseny. Jen pár jich vešlo do dějin.Státnických projevů si každý z nás během života vyslechne spoustu. Většina z nich upadne v zapomenutí, jakmile jsou proneseny. Jen pár jich vešlo do dějin. Náš dokument ty nejslavnější připomíná? Vyslechněte si Winstona Churchilla, jak povzbuzoval Brity, že mohou vyhrát válku. Připomeňte si legendární projevy Johna Fitzgeralda Kennedyho u Braniborské brány v Berlíně či Martina Luthera Kinga u Lincolnova památníku, které i po více než 50 letech po svém vzniku mají co říct. V posledních letech se pak zdálo, že éra plamenných projevů pominula. To ale změnil prezident Barack Obama při své inauguraci v roce 2009. (2010)
cs
21:05
Československá NEJ (2)
Nejhorší továrna na smrt. Nejhorší a nejděsivější místo, kam vás mohli odvézt a zavřít. Nezáleželo na tom, jaký trest vám určil rozsudek, protože tady jste mohli zemřít téměř kdykoli.Nejhorší a nejděsivější místo, kam vás mohli odvézt a zavřít. Nezáleželo na tom, jaký trest vám určil rozsudek, protože tady jste mohli zemřít téměř kdykoli. Na tomto místě, které se pro mnohé stalo synonymem pekla, jste se začátkem padesátých let rozhodně nechtěli ocitnout. Režie: Jakub Bouček (2023)
cs
21:40
Helter Skelter: Příběh Mansonovy sekty (4)
Pryč z ráje. Myslíte si, že opravdu znáte tento příběh? Neznáte.Myslíte si, že opravdu znáte tento příběh? Neznáte. (2020)
cs
22:55
Historie Pompejí
Všichni znají příběh Pompejí a mnoho filmů bylo natočeno o tomto legendárním místě a jeho tragickém osudu.Všichni znají příběh Pompejí a mnoho filmů bylo natočeno o tomto legendárním místě a jeho tragickém osudu. Avšak žádný z nich nepopisuje dlouhou a kvetoucí historii tohoto starověkého a doposud málo známého města. Tento dokument nabízí nový vhled do osmi století vývoje starověkého města Pompeje, jež archeologové objevují pomocí prvotřídních technologií. Jde o epos, který se zaměřuje na růst města od jeho založení v 7. století př. n. l. až do zničující erupce Vesuvu v 79 n. l. Příběh oživuje město pomocí CGI, 3D mapování a zkušeností mezinárodních archeologů a historiků. Diváci prozkoumají pozadí vzniku Pompejí, architektonické detaily a techniky použité v průběhu času. (2022)
cs