CS History

CS History

CS History (bývalá WAR TV) je tematická televize, která po novém nepřináší pouze pořady s vojenskou a konspirační tématikou, ale také historické pořady věnované širší škále témat. Právě proto se její název změnil na CS History, aby lépe vystihl její budoucí různorodější programovou nabídku. Příznivci vojenských dokumentů se však nemusí obávat, nadále je najdou i na CS History v hojné nabídce.

Czechia

Przewodnik - poniedziałek, 27.05.2024

00:05
Strůjci zla (4)
Julius Streicher. Heinrich Himmler, Josef Goebbels, Julius Streicher, Hermann Goering, Albert Speer, Adolf Hitler? Šestice jmen, která dodnes způsobují mrazení v zádech.Heinrich Himmler, Josef Goebbels, Julius Streicher, Hermann Goering, Albert Speer, Adolf Hitler? Šestice jmen, která dodnes způsobují mrazení v zádech. Tito muži stojí za nejstrašnějším válečným konfliktem v dějinách. A každému z nich je věnována jedna hodinová epizoda dokumentární série Architekti temnoty, která detailně rozebere jejich životní cestu. Jak se například ze syna zbožného učitele Himmlera stal šéf gestapa a organizátor hromadného vyvražďovaní Židů? Jak se Streicher vypracoval od Pivnicového puče v Mnichově na pozici vydavatele antisemitského plátku Der Strümer a proč ho Hitler kvůli Göringovi sesadil ze všech funkcí? Režie: Bob Carruthers (2014)
cs
00:55
Mississipské peklo
Inspirativní a provokativní příběh boje za rasovou rovnost a volební právo Afroameričanů v Mississippi, nejsegregovanějším a nejrasističtějším státě USA.Inspirativní a provokativní příběh boje za rasovou rovnost a volební právo Afroameričanů v Mississippi, nejsegregovanějším a nejrasističtějším státě USA. Režie: David Shulman (2014)
cs
01:40
Lodě, které změnily svět I (3)
Z moře do vzduchu. Třídílná série sleduje historii válečného loďstva v průběhu 19. a 20. století a mapuje práci loděnice Harland and Wolf v Belfastu.Loď. Jeden z nejstarších dopravních prostředků lidstva, které sloužily i k válčení. Třídílná série sleduje historii válečného loďstva v průběhu 19. a 20. století a mapuje práci loděnice Harland and Wolf v Belfastu. Připomíná skvělé dílo designérů a mistrů řemeslníků, kteří stáli nad zrodem velkolepých plavidel, ať už jde například o legendární Titanic nebo o HMS Dreadnought, ve své době nejrychlejší a nejlépe vyzbrojenou bitevní loď z roku 1906. Snímek díky geniálním vizuálním efektům také ukazuje totální destrukce těchto plavidel, které kombinuje s archivními záběry. Režie: David Starkey. Hrají: Tim Collins (Sebe) (2008)
cs
02:20
Zločiny, které vstoupily do historie (2)
Případ Nozierová. Některé zločiny a události se staly takovou senzací, že vstoupili do historie a nyní jsou součástí naši pop kultury.Případ Nozierová Některé zločiny a události se staly takovou senzací, že vstoupili do historie a nyní jsou součástí naši pop kultury. Od Jacka Rozparovače po Roswell a Lady Di. Senzační zprávy o násilných trestných činech, nehodách a sebevraždách působí jako občasná připomínka toho, jak menší či větší prohřešky mohou zničit naše životy. Každá epizoda v této sérii znovu navštíví fascinující stránku naší sdílené historie, pečlivě dekóduje a dekonstruuje senzaci, kterou historici neprávem opovrhovali a obecně ji přenechávali senzacechtivému tisku. Francouzský dokumentární seriál Režie: Emmanuel Blanchard. Hrají: Odile Barski (Sebe), Myriam Chermette (Sebe), Anne-Emmanuelle Demartinini (Sebe), Sarah Maza (Sebe) (2017)
cs
02:45
Napoleon (5)
1804 - 1806 Slavkov: čas velkých vítězství. Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena.Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena. Dokumentární sérii provází 3D animace, rekonstrukce a archivní obrazy, které podtrhují svědectví historiků o této jedinečné osobnosti světových dějin. Francouzský dokumentární seriál. (2020)
cs
03:40
Proslulé atentáty I (1)
Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války.Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války. Režie: Serge Ou (2020)
cs
04:30
Historky z podsvětí I (2)
Filadelfie. Historie mafie ve světových velkoměstech.Filadelfie, Las Vegas, Miami, Montreal - ve všech případech se jedná o velká města, v nichž se daří četným zločineckým syndikátům a gangům, které tvoří rozmanité a brutální podsvětí. Každá epizoda se zaměřuje na jedno z měst a prostřednictvím vyprávění o skupinách organizovaného zločinu, kterým skýtá domov, mapuje choulostivou stránku jeho historie. V rámci seriálu, který je zčásti cestopisný a zčásti historický, budeme zkoumat, jak geografie, historie a kultura každého města ovlivnily tamní kriminální komunitu. Režie: Chris Lent. Hrají: Craig Cyr (FBI Agent), Christian Bako (George Cornell) (2006)
cs
06:00
Hitlerova poslední tajemství (1)
Hitlerova soukromá válka 1914-1918. Hitlerova soukromá válka 1914-1918 Choval se Adolf Hitler v I. světové válce zbaběle a byl skutečně svými spolubojovníky považován za podivínského samotáře?Hitlerova soukromá válka 1914-1918 Choval se Adolf Hitler v I. světové válce zbaběle a byl skutečně svými spolubojovníky považován za podivínského samotáře? Byl, nebo nebyl vážně zraněn? Za co získal železný kříž s meči? Navštívil při své triumfální cestě do poražené Francie hroby svých padlých přátel? Na tyto a další otázky odpovídá první díl dokumentární série Hitlerova poslední tajemství. (2016)
cs
07:05
Znovuobjevený Angkor
Angkor - jedna z nejvýznamnějších kulturních památek a archeologických lokalit jihovýchodní Asie. Jak se stal největším městem 13. století, které bylo kdy postaveno?Angkor - jedna z nejvýznamnějších kulturních památek a archeologických lokalit jihovýchodní Asie. Jak se stal největším městem 13. století, které bylo kdy postaveno? Pomocí nejsofistikovanějších technologií a výzkumem, předal Louis Delaporte jako jeden z prvních průzkumníků Angkoru v 19. století informace, díky nimž byli vědci schopni odhalit, jak fungovaly khmerské chrámy, jakož i význam jejich architektury. Režie: Frédéric Wilner (2013)
cs
08:20
Pátrání po nacistickém pokladu I (8)
Krádež v itálii. Seriál se zabývá nejúspěšnější loupeží v historii lidstva a nejrozsáhlejším moderním pátráním po pokladech.Seriál se zabývá nejúspěšnější loupeží v historii lidstva a nejrozsáhlejším moderním pátráním po pokladech. V období 1933 a 1945 ukradli nacisté miliony uměleckých a kulturních předmětů a stovky tun zlatých cihel. Přisvojili si snubní prsteny a zlaté plomby, surové diamanty a královské klenoty, vyplenili muzea, knihovny, kostely, synagogy, podniky, továrny a rodinné domy. Část jejich kořisti nebyla dosud nalezena. Zahrnuje odhadem přes sto tisíc uměleckých děl např. od Degase, Van Gogha a Raphaela a dále hromady zlata, diamanty, klenoty a další kulturní památky v ceně desítek nebo až stovek milionů. Bývalý ekonom CIA odhadl v roce 2007 celkovou hodnotu dosud nenalezeného nacistického pokladu na 115 až 175 miliard dolarů. Snaha o jeho nalezení začala v posledních dnech 2. světové války a pokračuje dodnes. Režie: Wayne Derrick (2017)
cs
09:20
Soudruh Philby
Zrádce Velké Británie, ale hrdina Sovětského svazu. Tak se říká H. A. R. Philbymu zvanému Kim, muži, který býval vysokým důstojníkem britských tajných služeb...Zrádce Velké Británie, ale hrdina Sovětského svazu. Tak se říká H. A. R. Philbymu zvanému Kim, muži, který býval vysokým důstojníkem britských tajných služeb, jemuž byly v průběhu 2. světové války svěřovány velmi důležité akce. Nikdo ale dlouho netušil, že je už od 30. let stoupencem komunismu a tajným agentem sovětské rozvědky. "Západní demokracie byly příliš slabé a zkorumpované na to, aby se byly schopné postavit Hitlerovu Německu," zdůvodnil své rozhodnutí přejít na druhou stranu. Dvojí život vedl i po válce, když byl prozrazen, uprchl do Sovětského svazu, kde až do své smrti pracoval pro KGB. Režie: Victor Victorov (1990)
cs
10:30
Princezna Diana I (4)
Vyvrhel královské rodiny.Dokumentární série přehodnocuje život legendární britské princezny skrze moderní optiku a soustředí se na klíčová období jejího života, od dětství v Norfolku, setkání s princem Charlesem a královské svatby až po období "Diana Manie", kdy se stala celosvětovou hvězdou. Věnuje se i rozpadu pohádkového manželství, dopadu kontroverzního rozhovoru na BBC a jejímu předčasnému úmrtí a trvalému odkazu. Série klade důraz na novou generaci hlasů, včetně rozhovorů s lidmi blízkými princezně, a ukazuje nám komplexní a silnou ženu, která byla předlohou pro moderní ženskou rovnoprávnost. Režie: Marion Milne. Hrají: Katharina von Keller (Elizabeth Holmes), Elena Wilms (Anna Pasternak), Julia Casper (Diana), Kristina von Weltzien (Rachel Bowie), Mica Mylo (Julie Montagu) (2022)
cs
11:30
Gibraltar 1943 (2)
Poslední svědkové - Kenneth Brooks. 4. července 1943 za dosud nevyjasněných okolností došlo k letecké nehodě u Gibraltaru.4. července 1943 za dosud nevyjasněných okolností došlo k letecké nehodě u Gibraltaru. Na palubě letadla zemřel generál Sikorski, v té chvíli nejvyšší představitel polské exilové vlády. Jeho smrt zcela jistě překreslila poválecnou mapu Evropy, protože nikdo z okupovaných zemí kromě generála de Gaulla neměl na Západě tak silné postavení. Nehodu přežil pouze jediný člověk, český pilot Eduard Prchal... Podle počítačových simulací a podle výpovědí svědků, se kterými poprvé mluvila až polská TVP, se začíná objevovat obraz, který absolutně popírá průběh nehody, tak jak ji popisuje český pilot. (2012)
cs
11:55
Magnát Onassis
Rejdař, obchodník a milovník žen v archivech a ve vzpomínkách spolupracovníků.Rejdař, obchodník a milovník žen v archivech a ve vzpomínkách spolupracovníků... Aristoteles Onassis byl majitelem jedné z největších flotil ropných tankerů na světě a oplýval jedinečným talentem uzavírat po celé zeměkouli ty nejvýhodnější smlouvy. Patřila mu půlka Monte Carla, vlastnil nejmodernější luxusní jachty, třicet firem a celý ostrov. Získal si srdce dvou slavných žen: Marie Callasové a Jackie Kennedyové. Ve světě nejvybranější smetánky a vysokých financí se mu podařilo dosáhnout bezpříkladného úspěchu. (2018)
cs
13:00
Případ letu MH370 (1)
V roce 2014 zmizelo beze stopy letadlo s 239 lidmi. Jaké je tajemství jedné z největších novodobých záhad - letu MH370?V roce 2014 zmizelo beze stopy letadlo s 239 lidmi. Jaké je tajemství jedné z největších novodobých záhad - letu MH370? (2020)
cs
14:20
Teleshopping
Reklamní pásmo.Reklamní pásmo.
cs
15:25
54 hodin
Kronika největší jeskynní záchranné akce v historii Spojeného království.Kronika největší jeskynní záchranné akce v historii Spojeného království. (2022)
cs
16:30
Napoleon v exilu
Byl jedním z největších vojevůdců historie, státníkem, který v mnohém změnil svět. Letos v květnu uplynulo 200 let od jeho úmrtí. Napoleon Bonaparte. Muž mnoha tváří, jedněmi obdivovaný, druhými zatracovaný.Byl jedním z největších vojevůdců historie, státníkem, který v mnohém změnil svět. Letos v květnu uplynulo 200 let od jeho úmrtí. Napoleon Bonaparte. Muž mnoha tváří, jedněmi obdivovaný, druhými zatracovaný. Tento dokument přibližuje jeho život během 300 dní, kdy byl ve vyhnanství na italském ostrově Elba. Sem byl vyslán po krachu tažení do Ruska v roce 1814, dokázal tu ale natolik zmobilizovat své síly, aby uprchl a bez jediného výstřelu opět obsadil císařský trůn. Prostřednictvím rozhovorů s odborníky a 3D rekonstrukcí odhalte tajemství slávy i pádu jedné z nejslavnějších postav světové historie. (2019)
cs
17:45
Incident USS Liberty
Šest červnových dní roku 1967. Izrael se znovu dostává do konfliktu s arabskou koalicí Egypta, Sýrie a Jordánska.Šest červnových dní roku 1967. Izrael se znovu dostává do konfliktu s arabskou koalicí Egypta, Sýrie a Jordánska. Během této krátké války dochází k nečekané události - Izrael zaútočil a téměř potopil výzkumnou loď USS Liberty svého nejbližšího spojence, USA. Při dvouhodinovém útoku izraelských válečných letadel a torpédových člunů bylo zabito 34 amerických vojáků. Izrael tvrdil, že celá záležitost byla tragickou nehodou založenou na mylné identifikaci lodi. Americká vláda vysvětlení přijala, ale mnoho lidí oficiální verzi případu nevěřilo. Tento dokument využívá překvapivé nové důkazy k odhalení pravdy a pomocí dramatické rekonstrukce případu tvůrci ukazují vlastní verzi událostí. (2015)
cs
18:55
Proslulé atentáty I (1)
Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války.Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války. Režie: Serge Ou (2020)
cs
20:00
Spravedlnost dějin - Jean Moulin versus Klaus Barbie
Od 21. června 1943, kdy byl Jean Moulin zatčen v Caluire, je jméno hlavy vnitřního odporu spojováno se jménem jeho kata, šéfa gestapa, Klause Barbieho.Od 21. června 1943, kdy byl Jean Moulin zatčen v Caluire, je jméno hlavy vnitřního odporu spojováno se jménem jeho kata, šéfa gestapa, Klause Barbieho. Jejich osudy se od té doby podivně prolínaly v světle a zapomnění historie. Dokumentární film ukazuje, jak se jejich cesty setkávaly v zásadních okamžicích, jako byla invaze do svobodné zóny 11. listopadu 1942, zatčení v Caluire v červnu 1943, studená válka a soud s Klausem Barbie v Lyonu v roce 1987. V dokumentu se ptáme, zda Klaus Barbie nakonec přispěl k věhlasu Jeana Moulina. Film se tak zakládá na událostech z roku 1942 a pokračuje až do roku 2013. (2013)
cs
21:05
Československá NEJ (5)
Nejdelší tramvajová linka. Na samém konci devatenáctého století vznikl v Prešpurku, tedy v dnešní Bratislavě, unikátní dopravní projekt.Na samém konci devatenáctého století vznikl v Prešpurku, tedy v dnešní Bratislavě, unikátní dopravní projekt. Vídeň a Bratislavu spojila tramvajová linka a obyvatelé obou měst měli poprvé šanci rychle a pohodlně cestovat z centra do centra bez jediného přestupu. Jenže historie si s tímto unikátním dopravním projektem nakonec ošklivě pohrála. Režie: Jakub Bouček (2023)
cs
21:35
Potopení lodě SS Mendi
Začátek roku 1917, ve světě zuří první světová válka. Z Kapského Města dne 16. ledna vyplouvá loď SS Mendi směrem do francouzského Le Havre.Začátek roku 1917, ve světě zuří první světová válka. Z Kapského Města dne 16. ledna vyplouvá loď SS Mendi směrem do francouzského Le Havre. Na palubě je 805 černých dobrovolníků, kteří jedou Francii na pomoc, a 55 členů posádky. Loď ale do svého cíle nikdy nedorazí. Ve vodách Lamanšského průlivu dojde ke smrtící srážce, kdy je loď téměř rozpůlena plavidlem SS Darro (11 484 tun), které i přes mlhu jelo vysokou rychlostí. SS Mendi se během 20 minut potopila do Atlantiku. Kapitán lodě Darro prý nepodnikl žádné kroky na pomoc tonoucím, a tak tu většina osazenstva SS Mendi zahynula. Dodnes se vypráví legendy o hrdinství jihoafrických mužů, kteří tančili na palubě válečné tance, až do chvíle, než se potopili do mrznoucích vln. Režie: Marion Edmunds (2015)
cs
22:45
Skandál zamilovaného špióna
Mimořádný a skutečný příběh života špióna a jeho lásky k pekingské operní zpěvačky Shi Pei Pu, který inspiroval Davida H.Mimořádný a skutečný příběh života špióna a jeho lásky k pekingské operní zpěvačky Shi Pei Pu, který inspiroval Davida H. Hwanga k napsání M. Butterfly, úspěšné hry na Broadwayi. Je leden 1964 a prezident Charles de Gaulle oznamuje, že francouzská vláda uznává Čínskou lidovou republiku. O měsíc později se Francie stává první západní mocností, která otevřela velvyslanectví v Pekingu od korejské války, a 20letý Bernard Boursicot přijíždí sloužit jako účetní francouzského velvyslanectví. 30. června 1983: Na rušné obchodní ulici v Paříži zatýká francouzská tajná služba Boursicota spolu s jeho manželkou, pekingskou operní zpěvačkou Shi Pei Pu. Obyčejný státní úředník je ve skutečnosti špión, který posledních 20 let pracoval pro čínskou rozvědku. Tentýž den se Boursicot dozví, že jeho žena, se kterou žil dvacet let, je... muž! Přes noc je neuvěřitelný příběh katapultován na mezinárodní scénu. (2012)
cs
23:55
Strůjci zla (5)
Hermann Göring. Heinrich Himmler, Josef Goebbels, Julius Streicher, Hermann Goering, Albert Speer, Adolf Hitler? Šestice jmen, která dodnes způsobují mrazení v zádech.Heinrich Himmler, Josef Goebbels, Julius Streicher, Hermann Goering, Albert Speer, Adolf Hitler? Šestice jmen, která dodnes způsobují mrazení v zádech. Tito muži stojí za nejstrašnějším válečným konfliktem v dějinách. A každému z nich je věnována jedna hodinová epizoda dokumentární série Architekti temnoty, která detailně rozebere jejich životní cestu. Jak se například ze syna zbožného učitele Himmlera stal šéf gestapa a organizátor hromadného vyvražďovaní Židů? Jak se Streicher vypracoval od Pivnicového puče v Mnichově na pozici vydavatele antisemitského plátku Der Strümer a proč ho Hitler kvůli Göringovi sesadil ze všech funkcí? Režie: Bob Carruthers (2014)
cs

Przewodnik - wtorek, 28.05.2024

00:45
Klub pokusných morčat
Sir Archibald McIndoe, plastický chirurg, který pomohl mnoha těžce zraněným a znetvořeným vojákům během 2. světové války a zasloužil se o rozvoj léčby těžkých popálenin. Už koncem 30. let minulého století, kdy se schylovalo k válce, bylo jasné, že hlavně vzdušné boje přinesou řadu obětí, které budou potřebovat plastickou chirurgickou léčbu. Klub morčat, který vznikl z iniciativy doktora McIndoea v červnu 1941 a byl nazván podle zvířat používaných v laboratořích, poskytoval lékařskou pomoc britským a spojeneckým letcům zraněným a popáleným při leteckých bitvách. Navíc ale nabízel i psychologickou podporu a pomáhal pacientům vrátit se do běžného života. Sledujte jeden z nejzajímavějších válečných příběhů o lidské solidaritě a pomoci. Režie: Robert Garofalo (2001)
cs
01:45
Tajné nacistické základny I (1)
Guernsey: Opevněný ostrov. Od tunelů po věže, pevnosti a komunikační centra - pozůstatky nacistických plánů se stále skrývají po celém světě.Od tunelů po věže, pevnosti a komunikační centra - pozůstatky nacistických plánů se stále skrývají po celém světě. Tento fascinující seriál odhaluje nové fakty o Hitlerově taktice a o tom, že druhá světová válka mohla mít zcela jiný průběh. Režie: Daniel Oron. Hrají: Rejeanne Aimey (Sebe), Rob Bell (Sebe), Brooke Guzar (Sebe), James MacPhee (Sebe - moderuje), Patrick Ney (Sebe) (2019)
cs
02:30
Zločiny, které vstoupily do historie I (1)
Roswell, nález létajících talířů.Roswell, nález létajících talířů Některé zločiny a události se staly takovou senzací, že vstoupili do historie a nyní jsou součástí naši pop kultury. Od Jacka Rozparovače po Roswell a Lady Di. Senzační zprávy o násilných trestných činech, nehodách a sebevraždách působí jako občasná připomínka toho, jak menší či větší prohřešky mohou zničit naše životy. Každá epizoda v této sérii znovu navštíví fascinující stránku naší sdílené historie, pečlivě dekóduje a dekonstruuje senzaci, kterou historici neprávem opovrhovali a obecně ji přenechávali senzacechtivému tisku. Režie: Emmanuel Blanchard. Hrají: Jean-Michel Abrassart (Sebe), Julien Giry (Sebe), Pierre Lagrange (Sebe), Gregory Pedlow (Sebe) (2017)
cs
02:55
Napoleon (6)
1806 - 1808 Španělská záležitost. Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena.Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena. Dokumentární sérii provází 3D animace, rekonstrukce a archivní obrazy, které podtrhují svědectví historiků o této jedinečné osobnosti světových dějin. Francouzský dokumentární seriál (2020)
cs
03:45
Proslulé atentáty (2)
Politické motivace. Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války.Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války. Může atentát změnit běh dějin? Zjistěte, co vedlo k nejvýznamnějším atentátům na světě a jaký měly dopad na společnost. Může jeden atentát změnit svět? Někteří tvrdí, že nezmění nic. Historie však ukazuje, že často vyvolá politický zlom, který vede k bezpočtu dalších úmrtí a hluboce škodlivým společenským změnám. V průběhu 19. a 20. století se počet atentátů výrazně zvýšil. V průměru každé dva roky je atentátníkem zavražděn jeden světový vůdce. Útoky na politické vůdce, jako byl rakouský arcivévoda František Ferdinand, prezident Rwandy Juvénal Habyarimana nebo izraelský premiér Jicchak Rabin, vyvolaly celosvětové konflikty a války. Ani míroví aktivisté jako Mahátma Ghándí, bojovník za občanská práva Martin Luther King nebo americký prezident John F. Kennedy nebyli před atentáty v bezpečí. Někdy musí lidé zemřít, protože vědí příliš mnoho, jako bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko nebo Kim Čong-nam, nevlastní bratr vůdce Kim Čong-una. Seriál zkoumá některé z nejznámějších atentátů naší doby na základě forenzního výzkumu a nezvratných faktů. Prostřednictvím archivních materiálů a rozhovorů s historiky, vědci a novináři odhaluje motivy, metody a myšlení atentátníků. Odhaluje pozadí, navštěvuje místa činu a rekonstruuje sled událostí až do okamžiku, kdy atentátník udeří. Od náboženských fanatiků přes politické extremisty, pomýlené nešťastníky až po státem sponzorované sabotéry, seriál rozlišuje jednotlivé typy atentátníků a identifikuje cíl, který se snaží svým destruktivním činem podpořit. Atentátníci nejednají vždy z vlastní vůle, někdy mají vymytý mozek. Uvidíme, jak lze manipulovat s labilní psychikou jednotlivců, aby se z obyčejných lidí stali vrazi. V průměru každé dva roky je zavražděn jeden světový vůdce. Seriál je aktuální připomínkou toho, že atentáty jsou stále neoddělitelnou součástí našeho světa. Režie: Andrew Southwell (2020)
cs
04:35
Historky z podsvětí I (3)
Miami. Historie mafie ve světových velkoměstech.Filadelfie, Las Vegas, Miami, Montreal - ve všech případech se jedná o velká města, v nichž se daří četným zločineckým syndikátům a gangům, které tvoří rozmanité a brutální podsvětí. Každá epizoda se zaměřuje na jedno z měst a prostřednictvím vyprávění o skupinách organizovaného zločinu, kterým skýtá domov, mapuje choulostivou stránku jeho historie. V rámci seriálu, který je zčásti cestopisný a zčásti historický, budeme zkoumat, jak geografie, historie a kultura každého města ovlivnily tamní kriminální komunitu. Režie: Chris Lent. Hrají: Tony Babcock (Capozzi), George Bush (Sebe), Anthony Correa (Drug Lord), Pablo Escobar (Sebe), Drug Lord (Drug Lord) (2006)
cs
06:00
Hitlerova poslední tajemství (2)
Podivný vztah Adolfa a Evy. Hitlerova soukromá válka 1914-18 Choval se Adolf Hitler v I. světové válce zbaběle a byl skutečně svými spolubojovníky považován za podivínského samotáře?Podivný vztah Adolfa a Evy Známá romance Adolfa Hitlera a Evy Braunové započala v roce 1929 a skončila společnou sebevraždou v roce 1945. Co se odehrávalo mezi tím? Odpověď lze nalézt právě u Evy Braunové. Málokdo totiž ví, že byla vášnivá fotografkou a kameramanku a vedla si soukromý deník. A právě z těchto dokumentů lze vyčíst jejich společná tajemství. Druhý díl dokumentární série Hitlerova poslední tajemství. (2016)
cs
07:00
Přežila jsem kulturní revoluci
Kulturní revoluce v Číně. Za zdánlivě nevinným názvem se skrývá politická kampaň rozpoutaná v roce 1966 Mao Ce-tungem, která zničila v zemi miliony rodin. Dlouhá léta byla tabuizovaným tématem.Kulturní revoluce v Číně. Za zdánlivě nevinným názvem se skrývá politická kampaň rozpoutaná v roce 1966 Mao Ce-tungem, která zničila v zemi miliony rodin. Dlouhá léta byla tabuizovaným tématem. Až vznikla knížka Mulberry Child, kterou napsala Jian Ping o svém dětství. Její otec, vládní úředník, byl náhle obviněn ze zrady, zadržen, zbit a veřejně zostuzen, matka byla uvězněna, Rodina poté musela žít v nuzných podmínkách a byla šikanována. Na základě této knihy vznikl oceňovaný dokument, který prostřednictvím vzácných archivních vypráví příběh tří generací rodiny Jian Ping. Dojemný příběh odhaluje jedno z netemnějších období čínské historie. (2016)
cs
08:15
Tajné nacistické základny I (1)
Guernsey: Opevněný ostrov. Od tunelů po věže, pevnosti a komunikační centra - pozůstatky nacistických plánů se stále skrývají po celém světě.Od tunelů po věže, pevnosti a komunikační centra - pozůstatky nacistických plánů se stále skrývají po celém světě. Tento fascinující seriál odhaluje nové fakty o Hitlerově taktice a o tom, že druhá světová válka mohla mít zcela jiný průběh. Režie: Daniel Oron. Hrají: Rejeanne Aimey (Sebe), Rob Bell (Sebe), Brooke Guzar (Sebe), James MacPhee (Sebe - moderuje), Patrick Ney (Sebe) (2019)
cs
09:15
Che Guevara: poodkrytí pravdy
50 let po Che Guevarové smrti se můžete spolu s námi vydat na cestu, abychom dekonstruovali mýtus tohoto hrdinského partyzána, jímž je opředen.50 let po Che Guevarové smrti se můžete spolu s námi vydat na cestu, abychom dekonstruovali mýtus tohoto hrdinského partyzána, jímž je opředen. Prostřednictvím natočených svědectví, dosud neodvysílaných dokumentů a málo známých archivních záznamů vám přiblížíme příběh muže, který se stal obětí své pověsti. Che byl ústředním autorem vlastní legendy od hagiografií po karikatury. Jako milovník filmů, spisovatel a fotograf neustále dramatizoval vlastní život, aby vytvořil mýtus, který ho přežije. Soustředil pozornost na svou rodinu, práci či boj a stal se tak přední revolucionářskou postavou na celém světě. Dokonce nám představil i svou temnější stránku. S bojovým oděvem, neupravenými vousy a kubánským doutníkem v ústech vytvořil image vznešeného, avšak poněkud ušpiněného partyzána. Chopil se vlastního obrazu buřiče připraveného vrhnout se na svět se zbraní v ruce. . () Režie: Tancrède Ramonet (2017)
cs
10:25
Princezna Diana I (5)
Cena svobody.Dokumentární série přehodnocuje život legendární britské princezny skrze moderní optiku a soustředí se na klíčová období jejího života, od dětství v Norfolku, setkání s princem Charlesem a královské svatby až po období "Diana Manie", kdy se stala celosvětovou hvězdou. Věnuje se i rozpadu pohádkového manželství, dopadu kontroverzního rozhovoru na BBC a jejímu předčasnému úmrtí a trvalému odkazu. Série klade důraz na novou generaci hlasů, včetně rozhovorů s lidmi blízkými princezně, a ukazuje nám komplexní a silnou ženu, která byla předlohou pro moderní ženskou rovnoprávnost. Režie: Marion Milne. Hrají: Kristina von Weltzien (Aminatou Sow), Elena Wilms (Bidisha Mamata), Julia Casper (Diana), Mica Mylo (Julie Montagu), Mark Bremer (Tony Blair) (2022)
cs
11:25
Nebezpečné oblasti světa (1)
Kábul. Jedinečná sedmidílná dokumentární série, oceněná cenou Nejlepší režie a Nejlepší dokumentární pořad v roce 2016, se věnuje některým nejnebezpečnějším regionům planety.Kábul Jsou místa, kde život obyčejného člověka znamená neustálý strach o holý život i o rodinu. Jedinečná sedmidílná dokumentární série, oceněná cenou Nejlepší režie a Nejlepší dokumentární pořad v roce 2016, se věnuje některým nejnebezpečnějším regionům planety. Podíváme se do afghánské metropole Kábulu nebo do srdce někdejšího druhého největšího iráckého města Mosul, které bylo dlouho pod kontrolou teroristické organizace Islámský stát. Vloni byl Mosul dobyt zpět iráckou armádou, z města však zbyly jen ruiny, pod nimiž je ještě spousta mrtvých těl a nevybuchlé munice. Jak se na takových místech žije? Režie: Aditya Thayi (2015)
cs
11:55
Bitva o Británii
Britská dokumentární rekonstrukce osudového střetu RAF s německou Luftwaffe v roce 1940, jehož výsledek rozhodl o dalším vývoji 2. světové války.Bitva o Británii, jak se stala známou po válce, je jedním z klíčových momentů dlouhé britské historie. Na konci června 1940 zůstalo Spojené království osamocené. Francie se vzdala a britské expediční síly a spojenci právě čelili ponižujícímu ústupu zpět přes průliv La Manche z pláží francouzského Dunkerku. Nacistickému Německu a jeho spojencům se podařilo dobýt zbytek Evropy od Norska po Sicílii. Dokument se zabývá tím, jak se bitva vyvinula do čtyř odlišných fází, než během prvních měsíců roku 1941 ztroskotala. Poté hrozba invaze ustupovala a Hitler obrátil svou pozornost na invazi do Ruska. . () (2015)
cs
13:05
Případ letu MH370 (2)
V roce 2014 zmizelo beze stopy letadlo s 239 lidmi. Jaké je tajemství jedné z největších novodobých záhad - letu MH370?V roce 2014 zmizelo beze stopy letadlo s 239 lidmi. Jaké je tajemství jedné z největších novodobých záhad - letu MH370? (2020)
cs
14:20
Teleshopping
Reklamní pásmo.Reklamní pásmo.
cs
15:25
Hitlerův královský oblíbenec
Princ Charles Edward byl oblíbeným vnukem královny Viktorie. V roce 1900 byl šestnáctiletý princ jediným schopným britským uchazečem o pohádkově bohaté Sasko-kobursko-gothské vévodství v Německu.Nejkontroverznější člen britské královské rodiny. Princ Charles Edward byl nejmladším vnukem královny Viktorie. Jako šestnáctiletý zdědil po smrti svého strýce hodnost vévody sasko-kobursko-gothajského a dostal se do německého Coburgu, což radikálně změnilo jeho život. Už během první světové války podporoval Německo, a proto byl zákonem zbaven všech britských šlechtických titulů, řádů a výsad. V roce 1935 se stal členem nacistické strany a SA a zařadil se mezi Hitlerovy oblíbence. I když v druhé světové válce nesloužil, jeho synové ano. V našem dokumentu uvidíte jeho příběh prostřednictvím rozhovorů s jedním z jeho vnuků. Režie: Fiona Cotter Craig. Hrají: Adolf Hitler (Sebe), Kaiser Wilhelm II (Sebe), King George V (Sebe), Jonathan Petropoulos (Sebe), Tilda Swintonová (Sebe / Moderuje) (2007)
cs
16:30
Občané proti sicilské mafii
Jak se na Sicílii civilisté začali stavět mafii, vzdorovat zákonu mlčení, vydírání a výhrůžek smrti?Jak se na Sicílii civilisté začali stavět mafii, vzdorovat zákonu mlčení, vydírání a výhrůžek smrti? Od doby, co byli v roce 1992 zavražděni soudci Falcone a Borsellino, skupina sicilských civilistů spojila své síly a odmítla mafiánské právo. Tito obchodníci, průmyslníci, zemědělci a místní úředníci se rozhodli vzbouřit, aby každodenně podporovali práci soudců a pořádkových sil. V sicilském hlavním městě se nyní k asociaci připojilo několik stovek obchodníků. Někteří z nich se museli naučit žít pod neustálou ochranou, protože jejich životy jsou ohroženy. Jejich boj je však životně důležitý, jak nám připomíná Maurizio De Lucia, soudce z palermských parket, když uvádi, že mafii lze porazit pouze "pokud je úsilí státu prostřednictvím policie a právního systému přenášeno mobilizací civilistů". (2008)
cs
17:50
Bojovníci 2. světové války
Válka na moři. Bojovníci, to nemusejí být jen stateční lidé! Mezi bojovníky, kteří mnohdy přispějí k rozhodnutí, kdo bitvu či válku vyhraje, patří i stroje.Válka na moři Bojovníci, to nemusejí být jen stateční lidé! Mezi bojovníky, kteří mnohdy přispějí k rozhodnutí, kdo bitvu či válku vyhraje, patří i stroje. Náš dokument představuje letouny, které byly nasazeny během 2. světové války a sehrály v jejích dějinách nemalou roli. Chcete podrobně poznat válečné hrdiny jako Spitfire, Hurricane, Mosquito, Messerschmitt Be 109, Focke Wulf Fw 190, Mustang, Lightning, Thunderbolt, Corsair, Kittyhawk, Beaufighter, Typhoon, Defiant, Wildcat, Messerschmitt Bf 110, Ju 88, Macchi Castoldi, Mě 262, Hellcat a další? Nenechte si ujít tuto unikátní vizuální encyklopedii plnou zajímavých podrobností. Režie: Robert Garofalo (2001)
cs
18:55
Proslulé atentáty (2)
Politické motivace. Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války.Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války. Může atentát změnit běh dějin? Zjistěte, co vedlo k nejvýznamnějším atentátům na světě a jaký měly dopad na společnost. Může jeden atentát změnit svět? Někteří tvrdí, že nezmění nic. Historie však ukazuje, že často vyvolá politický zlom, který vede k bezpočtu dalších úmrtí a hluboce škodlivým společenským změnám. V průběhu 19. a 20. století se počet atentátů výrazně zvýšil. V průměru každé dva roky je atentátníkem zavražděn jeden světový vůdce. Útoky na politické vůdce, jako byl rakouský arcivévoda František Ferdinand, prezident Rwandy Juvénal Habyarimana nebo izraelský premiér Jicchak Rabin, vyvolaly celosvětové konflikty a války. Ani míroví aktivisté jako Mahátma Ghándí, bojovník za občanská práva Martin Luther King nebo americký prezident John F. Kennedy nebyli před atentáty v bezpečí. Někdy musí lidé zemřít, protože vědí příliš mnoho, jako bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko nebo Kim Čong-nam, nevlastní bratr vůdce Kim Čong-una. Seriál zkoumá některé z nejznámějších atentátů naší doby na základě forenzního výzkumu a nezvratných faktů. Prostřednictvím archivních materiálů a rozhovorů s historiky, vědci a novináři odhaluje motivy, metody a myšlení atentátníků. Odhaluje pozadí, navštěvuje místa činu a rekonstruuje sled událostí až do okamžiku, kdy atentátník udeří. Od náboženských fanatiků přes politické extremisty, pomýlené nešťastníky až po státem sponzorované sabotéry, seriál rozlišuje jednotlivé typy atentátníků a identifikuje cíl, který se snaží svým destruktivním činem podpořit. Atentátníci nejednají vždy z vlastní vůle, někdy mají vymytý mozek. Uvidíme, jak lze manipulovat s labilní psychikou jednotlivců, aby se z obyčejných lidí stali vrazi. V průměru každé dva roky je zavražděn jeden světový vůdce. Seriál je aktuální připomínkou toho, že atentáty jsou stále neoddělitelnou součástí našeho světa. Režie: Andrew Southwell (2020)
cs
20:00
Válka ve vzduchu
Dvacáté století přineslo velkou změnu ve válečné historii! Boje se totiž začaly odehrávat nejen na zemi, ve vodě a pod vodou, ale přesunuly se i do vzduchu.Dvacáté století přineslo velkou změnu ve válečné historii! Boje se totiž začaly odehrávat nejen na zemi, ve vodě a pod vodou, ale přesunuly se i do vzduchu. Už během první světové války proběhly první vzdušné bitvy stíhacích letadel, druhá světová válka pak strategii a taktiku leteckého boje výrazně zdokonalila. Letecké bitvy, bombové útoky, špionážní lety To vše se odehrává na obloze! Hodinový dokument Válka ve vzduchu se podrobně zabývá leteckými bitvami a představuje různé stíhací letouny, které byly během 2. světové války zdokonalovány. Projděte se historií válečného letectva! Režie: Robert Garofalo (2001)
cs
21:10
Československá NEJ (6)
Největší socha: Žižka a Stalin. V Československu bychom postupně našli hned několik rekordních soch a každá z nich měla svůj podivný příběh.V Československu bychom postupně našli hned několik rekordních soch a každá z nich měla svůj podivný příběh. Socha Jana Žižky na pražském vrchu Vítkově vznikala dlouhé desítky let a o žádnou sochu se nejspíš nevedlo tolik sporů a hádek. Na Stalinův pomník se zase měli složit občané stejně, jak na národní divadlo. Vydejte se s námi za šíleným příběhem největších soch v bývalém Československu. Režie: Jakub Bouček (2023)
cs
21:45
Kolonie Dignidad - Nacistická základna v Jižní Americe
Kolonie Dignidad byla objavená v 60. letech 20. století v srdci chilského venkova.Kolonie Dignidad byla objavená v 60. letech 20. století v srdci chilského venkova. Založil ji bývalý nacistický voják Paul Schaefer a zanechal za sebou několik desítek let dlouhou historii mučení, zneužívání dětí a vražd. Tato zverstva se odehrávala za zdmi rozlehlého areálu tajné usedlosti za diktátorského režimu, který držel nad kolonií ochrannou ruku. Od svého založení v roce 1960 přežila a přizpůsobila se všem národním i mezinárodním politickým otřesům: i dnes nadále vrhá svůj stín na znepokojivé události na latinskoamerickém kontinentu. Tento investigativní dokumentární film odsuzuje rozlehlou zločineckou organizaci, které se nikdo neodváží vzdorovat. Dokument poprvé shromažďuje všechny důkazy o tajemstvích Kolonie. (2007)
cs
22:50
Loupeže století
8. srpna 1963 přepadla skupina patnácti lupičů poštovní vlak na trase Glasgow-Londýn a ukradla 2,6 milionu liber.8. srpna 1963 přepadla skupina patnácti lupičů poštovní vlak na trase Glasgow-Londýn a ukradla 2,6 milionu liber. O 40 let později pronikli v Antverpách zloději do jednoho z nejbezpečnějších sejfů na světě a odnesli drahokamy, hotovost a cenné předměty v celkové hodnotě přes 250 milionů liber? To jsou dvě z mnoha velkých loupeží 20. století. Někteří ze zlodějů byli brzy odhaleni, další unikali spravedlnosti mnoho let. Jedni utratili lup během pár dnů, jiní ho rafinovaně ukryli. V dokumentu Loupeže století se podíváme na nejslavnější zločiny, jejich mazané vůdce a špičkové detektivy, kteří je pronásledovali. . () (2011)
cs