CS History

CS History

CS History (bývalá WAR TV) je tematická televize, která po novém nepřináší pouze pořady s vojenskou a konspirační tématikou, ale také historické pořady věnované širší škále témat. Právě proto se její název změnil na CS History, aby lépe vystihl její budoucí různorodější programovou nabídku. Příznivci vojenských dokumentů se však nemusí obávat, nadále je najdou i na CS History v hojné nabídce.

Czechia

Przewodnik - niedziela, 26.05.2024

00:40
Poslední tajemství Kleopatry
Mocná, svůdná, okouzlující i manipulativní. To jsou přívlastky, které si spojíme se jménem Kleopatra. Ta i nadále přitahuje ty nejneobvyklejší pověsti o záhadě její smrti a uložení jejích ostatků.Mocná, svůdná, okouzlující i manipulativní. To jsou přívlastky, které si spojíme se jménem Kleopatra. Ta i nadále přitahuje ty nejneobvyklejší pověsti o záhadě její smrti a uložení jejích ostatků. Tým odborníků sleduje stopy Kleopatry, od trosek jejího zatopeného paláce v Alexandrii až po poslední stopu k její údajné hrobce... (2017)
cs
01:30
Lodě, které změnily svět (2)
Lodě ve válce. Třídílná série sleduje historii válečného loďstva v průběhu 19. a 20. století a mapuje práci loděnice Harland and Wolf v Belfastu.Loď. Jeden z nejstarších dopravních prostředků lidstva, které sloužily i k válčení. Třídílná série sleduje historii válečného loďstva v průběhu 19. a 20. století a mapuje práci loděnice Harland and Wolf v Belfastu. Připomíná skvělé dílo designérů a mistrů řemeslníků, kteří stáli nad zrodem velkolepých plavidel, ať už jde například o legendární Titanic nebo o HMS Dreadnought, ve své době nejrychlejší a nejlépe vyzbrojenou bitevní loď z roku 1906. Snímek díky geniálním vizuálním efektům také ukazuje totální destrukce těchto plavidel, které kombinuje s archivními záběry. Režie: David Starkey. Hrají: Tim Collins (Sebe) (2008)
cs
02:10
Zločiny, které vstoupily do historie I (5)
Jack Rozparovač. Některé zločiny a události se staly takovou senzací, že vstoupili do historie a nyní jsou součástí naši pop kultury.Jack Rozparovač Některé zločiny a události se staly takovou senzací, že vstoupili do historie a nyní jsou součástí naši pop kultury. Od Jacka Rozparovače po Roswell a Lady Di. Senzační zprávy o násilných trestných činech, nehodách a sebevraždách působí jako občasná připomínka toho, jak menší či větší prohřešky mohou zničit naše životy. Každá epizoda v této sérii znovu navštíví fascinující stránku naší sdílené historie, pečlivě dekóduje a dekonstruuje senzaci, kterou historici neprávem opovrhovali a obecně ji přenechávali senzacechtivému tisku. Francouzský dokumentární seriál Režie: Emmanuel Blanchard. Hrají: Russel Edwards (Sebe), Clive Emsley (Sebe), Michel Moatti (Sebe), Thomas Schachner (Sebe), Alexandara Warwick (Sebe) (2017)
cs
02:35
Napoleon (4)
1800 - 1804 Dobývání moci. Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena.Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena. Dokumentární sérii provází 3D animace, rekonstrukce a archivní obrazy, které podtrhují svědectví historiků o této jedinečné osobnosti světových dějin. Francouzský dokumentární seriál (2020)
cs
03:30
Deset nejslavnějších obrazů světa (10)
Zrození Venuše.Nahlédneme na příběhy deseti z nejslavnějších obrazů na světě, přičemž novinář Andrew Marr odhaluje, co je na každém mistrovském díle tak výjimečného a jak nám může pomoci porozumět autorům, kteří je vytvořili. Autoři těchto obrazů patří mezi nejslavnější postavy dějin, včetně například Pabla Picassa, Vincenta van Gogha, JMW Turnera, Johna Constabla, Diega Velázqueze, Rembrandta van Rijna nebo Sondra Botticelliho. V každém díle se Andrew vydá na cestu, aby se setkal s jedním z těchto ikonických obrazů osobně. Od Louvru v Paříži až po Národní galerii v Londýně má exkluzivní přístup k prozkoumání každého tahu štětce a odhalení stop, které by mohly odemknout tajemství za slavnými mistrovskými díly. (2020)
cs
04:10
Historky z podsvětí I (1)
Las Vegas. Historie mafie ve světových velkoměstech.Filadelfie, Las Vegas, Miami, Montreal - ve všech případech se jedná o velká města, v nichž se daří četným zločineckým syndikátům a gangům, které tvoří rozmanité a brutální podsvětí. Každá epizoda se zaměřuje na jedno z měst a prostřednictvím vyprávění o skupinách organizovaného zločinu, kterým skýtá domov, mapuje choulostivou stránku jeho historie. V rámci seriálu, který je zčásti cestopisný a zčásti historický, budeme zkoumat, jak geografie, historie a kultura každého města ovlivnily tamní kriminální komunitu. Režie: Chris Lent. Hrají: Lauren Bacallová (Sebe), Judy Garlandová (Sebe), Howard Hughes (Sebe), Robert F. Kennedy (Sebe), David Niven (Sebe) (2006)
cs
06:00
Dny, které změnily Asii (4)
Útok plynem sarin. Během jediného dne lze proměnit celý svět a důsledky lze pociťovat i dnes.Během jediného dne lze proměnit celý svět a důsledky lze pociťovat i dnes. Teroristický čin může přivést sousedy na pokraj války, náboženský kult se může pokusit otrávit tisíce lidí v metru a přírodní katastrofa může kontaminovat půdu, zemi a vzduch na celé generace. Prostřednictvím svědectví očitých svědků a dramatických záběrů z filmových týdeníků poskytuje tato série bezprecedentní pohled na některé z největších nedávných událostí v Asii. (2020)
cs
07:00
Stalingradský kotel
Dokumentární film Stalingradský kotel podrobně popisuje bitvu u Stalingradu.Dokumentární film Stalingradský kotel podrobně popisuje bitvu u Stalingradu. Bitva začala 17. července 1942, trvala téměř půl roku a ukončila ji až kapitulace německé armády na začátku února 1943. Sovětské vítězství a drtivá porážka Německa u Stalingradu se staly jedním ze symbolů konce nacistické Třetí říše. (2000)
cs
08:05
Pátrání po nacistickém pokladu I (6)
Krvavý poklad. Seriál se zabývá nejúspěšnější loupeží v historii lidstva a nejrozsáhlejším moderním pátráním po pokladech.Seriál se zabývá nejúspěšnější loupeží v historii lidstva a nejrozsáhlejším moderním pátráním po pokladech. V období 1933 a 1945 ukradli nacisté miliony uměleckých a kulturních předmětů a stovky tun zlatých cihel. Přisvojili si snubní prsteny a zlaté plomby, surové diamanty a královské klenoty, vyplenili muzea, knihovny, kostely, synagogy, podniky, továrny a rodinné domy. Část jejich kořisti nebyla dosud nalezena. Zahrnuje odhadem přes sto tisíc uměleckých děl např. od Degase, Van Gogha a Raphaela a dále hromady zlata, diamanty, klenoty a další kulturní památky v ceně desítek nebo až stovek milionů. Bývalý ekonom CIA odhadl v roce 2007 celkovou hodnotu dosud nenalezeného nacistického pokladu na 115 až 175 miliard dolarů. Snaha o jeho nalezení začala v posledních dnech 2. světové války a pokračuje dodnes. Režie: Wayne Derrick (2017)
cs
09:15
Projevy, které změnily svět
Státnických projevů si každý z nás během života vyslechne spoustu. Většina z nich upadne v zapomenutí, jakmile jsou proneseny. Jen pár jich vešlo do dějin.Státnických projevů si každý z nás během života vyslechne spoustu. Většina z nich upadne v zapomenutí, jakmile jsou proneseny. Jen pár jich vešlo do dějin. Náš dokument ty nejslavnější připomíná? Vyslechněte si Winstona Churchilla, jak povzbuzoval Brity, že mohou vyhrát válku. Připomeňte si legendární projevy Johna Fitzgeralda Kennedyho u Braniborské brány v Berlíně či Martina Luthera Kinga u Lincolnova památníku, které i po více než 50 letech po svém vzniku mají co říct. V posledních letech se pak zdálo, že éra plamenných projevů pominula. To ale změnil prezident Barack Obama při své inauguraci v roce 2009. (2010)
cs
10:25
Princezna Diana I (3)
Posedlost Dianou.Dokumentární série přehodnocuje život legendární britské princezny skrze moderní optiku a soustředí se na klíčová období jejího života, od dětství v Norfolku, setkání s princem Charlesem a královské svatby až po období "Diana Manie", kdy se stala celosvětovou hvězdou. Věnuje se i rozpadu pohádkového manželství, dopadu kontroverzního rozhovoru na BBC a jejímu předčasnému úmrtí a trvalému odkazu. Série klade důraz na novou generaci hlasů, včetně rozhovorů s lidmi blízkými princezně, a ukazuje nám komplexní a silnou ženu, která byla předlohou pro moderní ženskou rovnoprávnost. Režie: Marion Milne. Hrají: Dagmar Dreke (Penny Junor), Elena Wilms (Bidisha Mamata), Kristina von Weltzien (Rachel Bowie), Mica Mylo (Julie Montagu), Mark Bremer (John Travolta) (2022)
cs
11:20
Gibraltar 1943 (1)
Poslední svědkové - Sidney Knowles. 4. července 1943 za dosud nevyjasněných okolností došlo k letecké nehodě u Gibraltaru.4. července 1943 za dosud nevyjasněných okolností došlo k letecké nehodě u Gibraltaru. Na palubě letadla zemřel generál Sikorski, v té chvíli nejvyšší představitel polské exilové vlády. Jeho smrt zcela jistě překreslila poválecnou mapu Evropy, protože nikdo z okupovaných zemí kromě generála de Gaulla neměl na Západě tak silné postavení. Nehodu přežil pouze jediný člověk, český pilot Eduard Prchal... Podle počítačových simulací a podle výpovědí svědků, se kterými poprvé mluvila až polská TVP, se začíná objevovat obraz, který absolutně popírá průběh nehody, tak jak ji popisuje český pilot. (2012)
cs
11:40
Zlatý věk hradů
Jsou symbolem historické éry zvané středověk. Od poloviny 10. až do konce 15. století jich v Evropě vzniklo nespočet.Jsou symbolem historické éry zvané středověk. Od poloviny 10. až do konce 15. století jich v Evropě vzniklo nespočet. Hrady. Kamenná sídla šlechty i jejich služebnictva, místa, která měla obrannou, politickou, správní, soudní i ekonomickou funkci. Díky dokumentu Zlatý věk hradů se diváci podívají na to, jak se taková středověká sídla stavěla. V Burgundsku ve Francii se badatelé pokusili vystavět hrad Guédelon přesně podle středověkých postupů. Snímek sleduje jeho 3D modelování, výstavbu i pečlivé rekonstrukce běžného života rodin ve 12. a 13 století a přináší unikátní pohled na historii. (2018)
cs
13:05
Hledání žabích chlapců (2)
2. část. Píše se rok 1991 a obyvatelé Jižní Koreje jsou zabraní do svých prvních demokratických voleb po 30 letech. Ve vesnici v Daegu však 5 otců čelí své nejhorší noční můře.Píše se rok 1991 a obyvatelé Jižní Koreje jsou zabraní do svých prvních demokratických voleb po 30 letech. Ve vesnici v Daegu však 5 otců čelí své nejhorší noční můře. Pět mladých kluků vyrazilo na túru do hor, ale nikdy se nevrátí. Zpočátku jsou média příliš zaneprázdněna volbami, než aby o tom hovořila. Místní policie toto zmizení považuje za útěk - dokud to nevzbudí pozornost v televizním pořadu. Brzy se "žabí chlapci" objeví v národních zprávách. O deset let později jsou těla chlapců nalezena poblíž vojenské střelnice. Ve své podstatě je to příběh rodičů se zlomeným srdcem a jejich pohřešovaných dětí. Vypráví také ale širší příběh společenských změn. Případ nebyl dodnes vyšetřen. (2019)
cs
14:20
Teleshopping
Reklamní pásmo.Reklamní pásmo.
cs
15:25
Zhroucení Třetí říše
Adolf Hitler byl připraven učinit jakékoli kroky, nejen aby opět učinil z Německa mocnost, s kterou je nutno počítat na evropské mapě, ale také aby vybudoval velkou německou říši.Adolf Hitler byl připraven učinit jakékoli kroky, nejen aby opět učinil z Německa mocnost, s kterou je nutno počítat na evropské mapě, ale také aby vybudoval velkou německou říši. S vyhlášením války 3. září začala dlouhá a hořká bitva. Hitlerovo rozhodnutí zničit svůj neagresivní pakt se Stalinem byla osudová chyba, která ho hodně stála. Evropa se stává vírem měnících se mocenských základen, když se Hitlerova tisíciletá říše začíná před jeho očima rozpadat. Režie: Danielle Winter (2020)
cs
16:40
Ztracená hrobka Nefertiti
Kde je mumie královny Nefertiti? K vyřešení této královské, okouzlující a tajuplné hádanky existuje mnoho vodítek a egyptologové po celém světě se předhánějí v hledání odpovědí.Kde je mumie královny Nefertiti? K vyřešení této královské, okouzlující a tajuplné hádanky existuje mnoho vodítek a egyptologové po celém světě se předhánějí v hledání odpovědí. Od Údolí králů v Luxoru až po starověké město bohů Amarnu, pátrání po ztracené hrobce je v plném proudu. Podaří se analýzám DNA, špičkové archeologii a dalším poznatkům odhalit pravdu? Režie: Olivier Lemaître (2017)
cs
17:45
Jejich nejlepší hodiny
Operace Sea Lion. To je nacistické kódové jméno pro plán invaze do Spojeného království. Po pádu Francie Adolf Hitler věřil, že Británie bude mít snahu se dohodnout a přistoupí na jeho podmínky.Operace Sea Lion. To je nacistické kódové jméno pro plán invaze do Spojeného království. Po pádu Francie Adolf Hitler věřil, že Británie bude mít snahu se dohodnout a přistoupí na jeho podmínky. Přesto však dal příkaz, aby se armáda a námořnictvo začali věnovat přípravě na invazi. Na pobřeží Lamanšského průlivu bylo shromážděno velké množství říčních člunů a přepravních lodí i pěchota. Vůdce však nepočítal s ohromnou statečností příslušníků britského královského letectva, kteří způsobovali jednotkám Luftwaffe ohromné ztráty. Nakonec operaci Sea Lion odložil na neurčito a nikdy k ní nedošlo? Nejen o nacistickém plánu a hrdinství britských letců vypráví náš úchvatný dokument. Režie: Robert Garofalo (2001)
cs
18:55
Jak nacisté prohráli válku I (6)
Vojenské omyly. Válečné dějiny se obvykle vyprávějí očima vítězů. To však není případ této šestidílné dokumentární série.Vojenské omyly Válečné dějiny se obvykle vyprávějí očima vítězů. To však není případ této šestidílné dokumentární série. Její tvůrci se rozhodli podívat na druhou světovou válku z jiného úhlu - ze strany generálů wehrmachtu, velitelů SS a především Vůdce, jejichž ambicióznost a bezohlednost je nakonec dovedla ke zkáze, stejně jako Třetí říši k zániku. Mohla za konečnou prohru jejich slepá víra v zázračnou zbraň? Nebo ji způsobily protekce a korupce na nejvyšších místech? Či snad mohl za pád své vysněné říše jen samotný Hitler, jeho megalomanství a také každodenní užívání drog? Nejen na tyto otázky zkusíme najít odpověď. Režie: Brendan Dahill. Hrají: Lloyd Clark (Ředitel Humanities Research Institute, University of Buckingham), Colin Garnett (Historický poradce), Rod Mullinar (Sebe - moderuje), David Stahel (Docent, University of New South Wales), Victoria Taylor (PhD výzkumník historie, University of Hull) (2020)
cs
20:00
Bojovníci v odboji a ilegalitě - vzpomínky partyzánky
Když bylo naší vlasti nejhůř, šli nejlepší synové a dcery národa bojovat. Bylo mezi nimi mnoho statečných, ale taktéž zbabělců, zrádců a spolupracovníků gestapa...Když bylo naší vlasti nejhůř, šli nejlepší synové a dcery národa bojovat. Bylo mezi nimi mnoho statečných, ale taktéž zbabělců, zrádců a spolupracovníků gestapa... V dokumentárním filmu uvidíte koncentrační tábory Sachsenhausen a Mauthausen, kde bylo popraveno 294 našich odbojářů. V Praze mučírnu gestapa zvanou Pečkárna, věznici pro děti zámeček Jenerálka, kterým si prošla tříletá Alena Staňková. V Brně mučírnu gestapa Kounicovy koleje, internacní tábory Svatobořice a Lutín u Olomouce. Na těchto místech uvidíte pamětníky, jejich potomky a historiky. Především známého publicistu Jaroslava Čvančaru, Vlastislava Janíka, historika Jana Břečku a mnohé další. Autorům se podařilo natáčet se stoletou paní Boženou Kopcovou, jednou z posledních žijících partyzánek na Vysočině. Dále poznáte okolnosti výsadku Spelter Lenka Jih a odsouzení a popravení odbojářů, kteří výsadku z Anglie pomáhali v Jaroměřicích nad Rokytnou a okolí. Řídicí učitel Josef Štefan a školní inspektor v Moravských Budějovicích Oldřich Štěrba byli popraveni v Kounicových kolejích. Ve filmu jsou taktéž jmenováni zrádci a konfidenti gestapa. Režie: Oliver Malina-Morgenstern (2020)
cs
21:10
Československá NEJ (4)
Nejvyšší most. Nejvyšší most v bývalém Československu je zároveň mostem s podivnou minulostí.Nejvyšší most v bývalém Československu je zároveň mostem s podivnou minulostí. Právě tady se orličtí vrazi zbavovali sudů s mrtvými, právě tento most si řada lidí vybrala jako místo, kde dobrovolně ukončili své životy. Vydejte se s námi za příběhem nejvyššího a zároveň nejděsivějšího mostu u nás. Režie: Jakub Bouček (2023)
cs
21:50
Operace Valkýra: Atentát na Hitlera
Jak vznikla operace Valkýra? Kdo za ní stál? A proč skončila neúspěchem? Klíčové informace v dokumentu přednesou špičkoví historici, profesoři Peter Hoffmann a Ian Kershaw.Jak vznikla operace Valkýra? Kdo za ní stál? A proč skončila neúspěchem? Klíčové informace v dokumentu přednesou špičkoví historici, profesoři Peter Hoffmann a Ian Kershaw. Správná anotace - Je třeba zabít Hitlera. Tento plán se objevil už ve chvíli, kdy Vůdce převzal moc nad Německem. Skutečný atentát byl proveden 20. července 1944, kdy plukovník Claus Schenk von Stauffenberg uskutečnil neúspěšný bombový útok. Hitler vyvázl jen s lehkými zraněními, ochránil ho masivní dubový stůl. Stauffenberg, aniž by se ujistil, že je mrtev, odjel do Berlína a pokusil se o státní převrat. Ještě tu noc byl popraven Jak vznikla operace Valkýra? Kdo za ní stál? A proč skončila neúspěchem? Klíčové informace v dokumentu přednesou špičkoví historici, profesoři Peter Hoffmann a Ian Kershaw. Režie: Jean-Pierre Isbouts. Hrají: Adam Anderson (SS voják), Jason Anderson (Voják Wehrmachtu), Jonathan Barbee (Generál Fellgiebel), Ronald Barbee (Major Von Quirnheim), Roger Boyes (Special Appearance) (2008)
cs
22:50
Hrdinové od Sommy
Dokumentární film Hrdinové od Sommy ukazuje archivní záběry z bojů na Západní frontě a vypráví příběh sedmi statečných mužů, kteří za své skutky v roce 1916 získali nejvyšší možné britské vojenské ocenění - Viktoriin kříž. Rozhovory se členy jejich rodin odhalují osobní příběhy každé postavy, prozkoumávají různé osudy, které zažily, a různé důvody, pro které bojovaly. Připomeňte si 7 vyznamenaných hrdinů z bitvy na Sommě, při které za 141 dní zemřelo asi milion vojáků. Režie: Edward Hart. Hrají: Richard Dormer (Vypravěč), Gavin Hughes (Sebe - moderuje) (2015)
cs

Przewodnik - poniedziałek, 27.05.2024

00:05
Strůjci zla (4)
Julius Streicher. Heinrich Himmler, Josef Goebbels, Julius Streicher, Hermann Goering, Albert Speer, Adolf Hitler? Šestice jmen, která dodnes způsobují mrazení v zádech.Heinrich Himmler, Josef Goebbels, Julius Streicher, Hermann Goering, Albert Speer, Adolf Hitler? Šestice jmen, která dodnes způsobují mrazení v zádech. Tito muži stojí za nejstrašnějším válečným konfliktem v dějinách. A každému z nich je věnována jedna hodinová epizoda dokumentární série Architekti temnoty, která detailně rozebere jejich životní cestu. Jak se například ze syna zbožného učitele Himmlera stal šéf gestapa a organizátor hromadného vyvražďovaní Židů? Jak se Streicher vypracoval od Pivnicového puče v Mnichově na pozici vydavatele antisemitského plátku Der Strümer a proč ho Hitler kvůli Göringovi sesadil ze všech funkcí? Režie: Bob Carruthers (2014)
cs
00:55
Mississipské peklo
Inspirativní a provokativní příběh boje za rasovou rovnost a volební právo Afroameričanů v Mississippi, nejsegregovanějším a nejrasističtějším státě USA.Inspirativní a provokativní příběh boje za rasovou rovnost a volební právo Afroameričanů v Mississippi, nejsegregovanějším a nejrasističtějším státě USA. Režie: David Shulman (2014)
cs
01:40
Lodě, které změnily svět I (3)
Z moře do vzduchu. Třídílná série sleduje historii válečného loďstva v průběhu 19. a 20. století a mapuje práci loděnice Harland and Wolf v Belfastu.Loď. Jeden z nejstarších dopravních prostředků lidstva, které sloužily i k válčení. Třídílná série sleduje historii válečného loďstva v průběhu 19. a 20. století a mapuje práci loděnice Harland and Wolf v Belfastu. Připomíná skvělé dílo designérů a mistrů řemeslníků, kteří stáli nad zrodem velkolepých plavidel, ať už jde například o legendární Titanic nebo o HMS Dreadnought, ve své době nejrychlejší a nejlépe vyzbrojenou bitevní loď z roku 1906. Snímek díky geniálním vizuálním efektům také ukazuje totální destrukce těchto plavidel, které kombinuje s archivními záběry. Režie: David Starkey. Hrají: Tim Collins (Sebe) (2008)
cs
02:20
Zločiny, které vstoupily do historie (2)
Případ Nozierová. Některé zločiny a události se staly takovou senzací, že vstoupili do historie a nyní jsou součástí naši pop kultury.Případ Nozierová Některé zločiny a události se staly takovou senzací, že vstoupili do historie a nyní jsou součástí naši pop kultury. Od Jacka Rozparovače po Roswell a Lady Di. Senzační zprávy o násilných trestných činech, nehodách a sebevraždách působí jako občasná připomínka toho, jak menší či větší prohřešky mohou zničit naše životy. Každá epizoda v této sérii znovu navštíví fascinující stránku naší sdílené historie, pečlivě dekóduje a dekonstruuje senzaci, kterou historici neprávem opovrhovali a obecně ji přenechávali senzacechtivému tisku. Francouzský dokumentární seriál Režie: Emmanuel Blanchard. Hrají: Odile Barski (Sebe), Myriam Chermette (Sebe), Anne-Emmanuelle Demartinini (Sebe), Sarah Maza (Sebe) (2017)
cs
02:45
Napoleon (5)
1804 - 1806 Slavkov: čas velkých vítězství. Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena.Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena. Dokumentární sérii provází 3D animace, rekonstrukce a archivní obrazy, které podtrhují svědectví historiků o této jedinečné osobnosti světových dějin. Francouzský dokumentární seriál. (2020)
cs
03:40
Proslulé atentáty I (1)
Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války.Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války. Režie: Serge Ou (2020)
cs
04:30
Historky z podsvětí I (2)
Filadelfie. Historie mafie ve světových velkoměstech.Filadelfie, Las Vegas, Miami, Montreal - ve všech případech se jedná o velká města, v nichž se daří četným zločineckým syndikátům a gangům, které tvoří rozmanité a brutální podsvětí. Každá epizoda se zaměřuje na jedno z měst a prostřednictvím vyprávění o skupinách organizovaného zločinu, kterým skýtá domov, mapuje choulostivou stránku jeho historie. V rámci seriálu, který je zčásti cestopisný a zčásti historický, budeme zkoumat, jak geografie, historie a kultura každého města ovlivnily tamní kriminální komunitu. Režie: Chris Lent. Hrají: Craig Cyr (FBI Agent), Christian Bako (George Cornell) (2006)
cs
06:00
Hitlerova poslední tajemství (1)
Hitlerova soukromá válka 1914-1918. Hitlerova soukromá válka 1914-1918 Choval se Adolf Hitler v I. světové válce zbaběle a byl skutečně svými spolubojovníky považován za podivínského samotáře?Hitlerova soukromá válka 1914-1918 Choval se Adolf Hitler v I. světové válce zbaběle a byl skutečně svými spolubojovníky považován za podivínského samotáře? Byl, nebo nebyl vážně zraněn? Za co získal železný kříž s meči? Navštívil při své triumfální cestě do poražené Francie hroby svých padlých přátel? Na tyto a další otázky odpovídá první díl dokumentární série Hitlerova poslední tajemství. (2016)
cs
07:05
Znovuobjevený Angkor
Angkor - jedna z nejvýznamnějších kulturních památek a archeologických lokalit jihovýchodní Asie. Jak se stal největším městem 13. století, které bylo kdy postaveno?Angkor - jedna z nejvýznamnějších kulturních památek a archeologických lokalit jihovýchodní Asie. Jak se stal největším městem 13. století, které bylo kdy postaveno? Pomocí nejsofistikovanějších technologií a výzkumem, předal Louis Delaporte jako jeden z prvních průzkumníků Angkoru v 19. století informace, díky nimž byli vědci schopni odhalit, jak fungovaly khmerské chrámy, jakož i význam jejich architektury. Režie: Frédéric Wilner (2013)
cs
08:20
Pátrání po nacistickém pokladu I (8)
Krádež v itálii. Seriál se zabývá nejúspěšnější loupeží v historii lidstva a nejrozsáhlejším moderním pátráním po pokladech.Seriál se zabývá nejúspěšnější loupeží v historii lidstva a nejrozsáhlejším moderním pátráním po pokladech. V období 1933 a 1945 ukradli nacisté miliony uměleckých a kulturních předmětů a stovky tun zlatých cihel. Přisvojili si snubní prsteny a zlaté plomby, surové diamanty a královské klenoty, vyplenili muzea, knihovny, kostely, synagogy, podniky, továrny a rodinné domy. Část jejich kořisti nebyla dosud nalezena. Zahrnuje odhadem přes sto tisíc uměleckých děl např. od Degase, Van Gogha a Raphaela a dále hromady zlata, diamanty, klenoty a další kulturní památky v ceně desítek nebo až stovek milionů. Bývalý ekonom CIA odhadl v roce 2007 celkovou hodnotu dosud nenalezeného nacistického pokladu na 115 až 175 miliard dolarů. Snaha o jeho nalezení začala v posledních dnech 2. světové války a pokračuje dodnes. Režie: Wayne Derrick (2017)
cs
09:20
Soudruh Philby
Zrádce Velké Británie, ale hrdina Sovětského svazu. Tak se říká H. A. R. Philbymu zvanému Kim, muži, který býval vysokým důstojníkem britských tajných služeb...Zrádce Velké Británie, ale hrdina Sovětského svazu. Tak se říká H. A. R. Philbymu zvanému Kim, muži, který býval vysokým důstojníkem britských tajných služeb, jemuž byly v průběhu 2. světové války svěřovány velmi důležité akce. Nikdo ale dlouho netušil, že je už od 30. let stoupencem komunismu a tajným agentem sovětské rozvědky. "Západní demokracie byly příliš slabé a zkorumpované na to, aby se byly schopné postavit Hitlerovu Německu," zdůvodnil své rozhodnutí přejít na druhou stranu. Dvojí život vedl i po válce, když byl prozrazen, uprchl do Sovětského svazu, kde až do své smrti pracoval pro KGB. Režie: Victor Victorov (1990)
cs
10:30
Princezna Diana I (4)
Vyvrhel královské rodiny.Dokumentární série přehodnocuje život legendární britské princezny skrze moderní optiku a soustředí se na klíčová období jejího života, od dětství v Norfolku, setkání s princem Charlesem a královské svatby až po období "Diana Manie", kdy se stala celosvětovou hvězdou. Věnuje se i rozpadu pohádkového manželství, dopadu kontroverzního rozhovoru na BBC a jejímu předčasnému úmrtí a trvalému odkazu. Série klade důraz na novou generaci hlasů, včetně rozhovorů s lidmi blízkými princezně, a ukazuje nám komplexní a silnou ženu, která byla předlohou pro moderní ženskou rovnoprávnost. Režie: Marion Milne. Hrají: Katharina von Keller (Elizabeth Holmes), Elena Wilms (Anna Pasternak), Julia Casper (Diana), Kristina von Weltzien (Rachel Bowie), Mica Mylo (Julie Montagu) (2022)
cs
11:30
Gibraltar 1943 (2)
Poslední svědkové - Kenneth Brooks. 4. července 1943 za dosud nevyjasněných okolností došlo k letecké nehodě u Gibraltaru.4. července 1943 za dosud nevyjasněných okolností došlo k letecké nehodě u Gibraltaru. Na palubě letadla zemřel generál Sikorski, v té chvíli nejvyšší představitel polské exilové vlády. Jeho smrt zcela jistě překreslila poválecnou mapu Evropy, protože nikdo z okupovaných zemí kromě generála de Gaulla neměl na Západě tak silné postavení. Nehodu přežil pouze jediný člověk, český pilot Eduard Prchal... Podle počítačových simulací a podle výpovědí svědků, se kterými poprvé mluvila až polská TVP, se začíná objevovat obraz, který absolutně popírá průběh nehody, tak jak ji popisuje český pilot. (2012)
cs
11:55
Magnát Onassis
Rejdař, obchodník a milovník žen v archivech a ve vzpomínkách spolupracovníků.Rejdař, obchodník a milovník žen v archivech a ve vzpomínkách spolupracovníků... Aristoteles Onassis byl majitelem jedné z největších flotil ropných tankerů na světě a oplýval jedinečným talentem uzavírat po celé zeměkouli ty nejvýhodnější smlouvy. Patřila mu půlka Monte Carla, vlastnil nejmodernější luxusní jachty, třicet firem a celý ostrov. Získal si srdce dvou slavných žen: Marie Callasové a Jackie Kennedyové. Ve světě nejvybranější smetánky a vysokých financí se mu podařilo dosáhnout bezpříkladného úspěchu. (2018)
cs
13:00
Případ letu MH370 (1)
V roce 2014 zmizelo beze stopy letadlo s 239 lidmi. Jaké je tajemství jedné z největších novodobých záhad - letu MH370?V roce 2014 zmizelo beze stopy letadlo s 239 lidmi. Jaké je tajemství jedné z největších novodobých záhad - letu MH370? (2020)
cs
14:20
Teleshopping
Reklamní pásmo.Reklamní pásmo.
cs
15:25
54 hodin
Kronika největší jeskynní záchranné akce v historii Spojeného království.Kronika největší jeskynní záchranné akce v historii Spojeného království. (2022)
cs
16:30
Napoleon v exilu
Byl jedním z největších vojevůdců historie, státníkem, který v mnohém změnil svět. Letos v květnu uplynulo 200 let od jeho úmrtí. Napoleon Bonaparte. Muž mnoha tváří, jedněmi obdivovaný, druhými zatracovaný.Byl jedním z největších vojevůdců historie, státníkem, který v mnohém změnil svět. Letos v květnu uplynulo 200 let od jeho úmrtí. Napoleon Bonaparte. Muž mnoha tváří, jedněmi obdivovaný, druhými zatracovaný. Tento dokument přibližuje jeho život během 300 dní, kdy byl ve vyhnanství na italském ostrově Elba. Sem byl vyslán po krachu tažení do Ruska v roce 1814, dokázal tu ale natolik zmobilizovat své síly, aby uprchl a bez jediného výstřelu opět obsadil císařský trůn. Prostřednictvím rozhovorů s odborníky a 3D rekonstrukcí odhalte tajemství slávy i pádu jedné z nejslavnějších postav světové historie. (2019)
cs
17:45
Incident USS Liberty
Šest červnových dní roku 1967. Izrael se znovu dostává do konfliktu s arabskou koalicí Egypta, Sýrie a Jordánska.Šest červnových dní roku 1967. Izrael se znovu dostává do konfliktu s arabskou koalicí Egypta, Sýrie a Jordánska. Během této krátké války dochází k nečekané události - Izrael zaútočil a téměř potopil výzkumnou loď USS Liberty svého nejbližšího spojence, USA. Při dvouhodinovém útoku izraelských válečných letadel a torpédových člunů bylo zabito 34 amerických vojáků. Izrael tvrdil, že celá záležitost byla tragickou nehodou založenou na mylné identifikaci lodi. Americká vláda vysvětlení přijala, ale mnoho lidí oficiální verzi případu nevěřilo. Tento dokument využívá překvapivé nové důkazy k odhalení pravdy a pomocí dramatické rekonstrukce případu tvůrci ukazují vlastní verzi událostí. (2015)
cs
18:55
Proslulé atentáty I (1)
Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války.Pohled na historické atentáty, které vyvolaly krize nebo rozpoutaly války. Režie: Serge Ou (2020)
cs
20:00
Spravedlnost dějin - Jean Moulin versus Klaus Barbie
Od 21. června 1943, kdy byl Jean Moulin zatčen v Caluire, je jméno hlavy vnitřního odporu spojováno se jménem jeho kata, šéfa gestapa, Klause Barbieho.Od 21. června 1943, kdy byl Jean Moulin zatčen v Caluire, je jméno hlavy vnitřního odporu spojováno se jménem jeho kata, šéfa gestapa, Klause Barbieho. Jejich osudy se od té doby podivně prolínaly v světle a zapomnění historie. Dokumentární film ukazuje, jak se jejich cesty setkávaly v zásadních okamžicích, jako byla invaze do svobodné zóny 11. listopadu 1942, zatčení v Caluire v červnu 1943, studená válka a soud s Klausem Barbie v Lyonu v roce 1987. V dokumentu se ptáme, zda Klaus Barbie nakonec přispěl k věhlasu Jeana Moulina. Film se tak zakládá na událostech z roku 1942 a pokračuje až do roku 2013. (2013)
cs
21:05
Československá NEJ (5)
Nejdelší tramvajová linka. Na samém konci devatenáctého století vznikl v Prešpurku, tedy v dnešní Bratislavě, unikátní dopravní projekt.Na samém konci devatenáctého století vznikl v Prešpurku, tedy v dnešní Bratislavě, unikátní dopravní projekt. Vídeň a Bratislavu spojila tramvajová linka a obyvatelé obou měst měli poprvé šanci rychle a pohodlně cestovat z centra do centra bez jediného přestupu. Jenže historie si s tímto unikátním dopravním projektem nakonec ošklivě pohrála. Režie: Jakub Bouček (2023)
cs
21:35
Potopení lodě SS Mendi
Začátek roku 1917, ve světě zuří první světová válka. Z Kapského Města dne 16. ledna vyplouvá loď SS Mendi směrem do francouzského Le Havre.Začátek roku 1917, ve světě zuří první světová válka. Z Kapského Města dne 16. ledna vyplouvá loď SS Mendi směrem do francouzského Le Havre. Na palubě je 805 černých dobrovolníků, kteří jedou Francii na pomoc, a 55 členů posádky. Loď ale do svého cíle nikdy nedorazí. Ve vodách Lamanšského průlivu dojde ke smrtící srážce, kdy je loď téměř rozpůlena plavidlem SS Darro (11 484 tun), které i přes mlhu jelo vysokou rychlostí. SS Mendi se během 20 minut potopila do Atlantiku. Kapitán lodě Darro prý nepodnikl žádné kroky na pomoc tonoucím, a tak tu většina osazenstva SS Mendi zahynula. Dodnes se vypráví legendy o hrdinství jihoafrických mužů, kteří tančili na palubě válečné tance, až do chvíle, než se potopili do mrznoucích vln. Režie: Marion Edmunds (2015)
cs
22:45
Skandál zamilovaného špióna
Mimořádný a skutečný příběh života špióna a jeho lásky k pekingské operní zpěvačky Shi Pei Pu, který inspiroval Davida H.Mimořádný a skutečný příběh života špióna a jeho lásky k pekingské operní zpěvačky Shi Pei Pu, který inspiroval Davida H. Hwanga k napsání M. Butterfly, úspěšné hry na Broadwayi. Je leden 1964 a prezident Charles de Gaulle oznamuje, že francouzská vláda uznává Čínskou lidovou republiku. O měsíc později se Francie stává první západní mocností, která otevřela velvyslanectví v Pekingu od korejské války, a 20letý Bernard Boursicot přijíždí sloužit jako účetní francouzského velvyslanectví. 30. června 1983: Na rušné obchodní ulici v Paříži zatýká francouzská tajná služba Boursicota spolu s jeho manželkou, pekingskou operní zpěvačkou Shi Pei Pu. Obyčejný státní úředník je ve skutečnosti špión, který posledních 20 let pracoval pro čínskou rozvědku. Tentýž den se Boursicot dozví, že jeho žena, se kterou žil dvacet let, je... muž! Přes noc je neuvěřitelný příběh katapultován na mezinárodní scénu. (2012)
cs