Prima ZOOM

Prima ZOOM

Prima Zoom je dokumentárně vzdělávací televizní kanál společnosti FTV Prima.

Czechia

Przewodnik - poniedziałek, 27.05.2024

01:05
Jak funguje vesmír
S02E06 Zajímá vás, jak vzniknul vesmír a jak fungují jeho jednotlivé součásti? Probereme hvězdy, galaxie, černé díry i velký třesk.
sk
02:05
Obležené pevnosti: Legendární bitvy
S02E02 Poznejte příběhy obléhání nejznámějších pevností. Města Akkon v dnešním Izraeli, údajně nedobytné pevnosti na Rhodu či hlavního města Byzantské říše.
sk
03:20
Odhalené skvosty: Monumenty Francie
E02 Vydejte se za poznáním nejkrásnějších francouzských měst. Navštivte spolu s tvůrci Lille, Nice, Bordeaux, Marseille či Lyon.
sk
04:35
Hrůzostrašná přistání
Kompilace několika velmi nebezpečných nouzových přistání, během nichž jako zázrakem nedošlo ke ztrátám na životech.
sk
05:40
Ptačí říše
Volný čas
sk
06:00
Ptačí říše
Volný čas
sk
06:10
Hausbot Petra Horkého
Zahi Hawass - nejslavnější archeolog současnosti, skutečný Indiana Jones. To jsou jen dvě z nepřeberného množství charakteristik, které dostal Zahi Hawass během svého dobrodružného života. Byl šéfem výzkumů egyptských pyramid v Gíze, staral se o Tutanchámonův poklad a vyřešil záhadu jeho smrti. Proč už dnes nedokážeme postavit pyramidy a proč je nestavíme? Co budou nacházet budoucí archeologové za tři, čtyři tisíce let jako zbytky po naší civilizaci? "Jsem obyčejný kluk rodičů z malé vesnice. Celý život jsem ale posedlý archeologií, a když má člověk pro něco vášeň, pokud vydrží, pak vytvoří něco velikého. I toto je jedna z odpovědí, které dal Petru Horkému během natáčení rozhovoru přímo uprostřed egyptských vykopávek.
sk
06:35
Zabijáci v divočině
S01E08 Objevte jedinečné zbraně nejsmrtonosnějších zvířat světa, které jim pomáhají přežít ve volné přírodě. Od maskujících se sépií až po jedovaté pavouky a hady.
sk
07:25
Příběh šesti světadílů
S01E04 Poznejte život šesti světadílů. Afriky, která je kolébkou lidstva, drsné Severní Ameriky, vzdálené Austrálie či poklidné Evropy.
sk
08:35
Úžasné domy
E04 Poznejte neobyčejné domy z různých koutů Británie. Dům připomínající včelí úl, pralesní dům či dům z budoucnosti.
sk
09:35
Když žraloci útočí
S07E06 Počet útoků žraloka na člověka přibývá. K mnohým z nich dochází rychle po sobě na nových a nečekaných místech. Lidé umírají nebo zůstávají poznamenaní na celý život. Nejen vědci se snaží odhalit, co způsobilo tento děsivý trend.
sk
10:40
Modré srdce planety: Mořské proudy
S01E03 Vydejte se spolu s tvůrci po stopách mořských proudů, které ovlivňují život na celé planetě.
sk
11:45
Kolosální stroje
S02E04 Společnost/Politika
sk
12:50
Extrémní přepravci
S03E09 Vstupte do světa těžké logistiky. Pro extrémní přepravce není žádný náklad moc těžký, nic není příliš velké a žádná trasa není obtížná. Udržují planetu v pohybu po souši, ve vzduchu i po moři.
sk
13:50
Opuštěné stavební projekty
S08E05 Dokument
sk
14:55
Kouzlo železniční architektury
S02E01 Tim Dunn miluje vše kolem železnic. Společně s ním můžeme navštívit například překrásnou Wemyss Bay ve Skotsku nebo moderní železniční most v Londýně.
sk
15:50
Největší záhady historie
S02E04 Zapojte se do zkoumání teorií nejzáhadnějších nevyřešených případů na světě.
sk
17:45
Kleopatřina tajná hrobka
S01E01 Kleopatra a dobytí egyptského trůnuKleopatra je jednou z nejznámějších královen všech dob. Vládla v Egyptě téměř 20 let. Nikomu se však stále nepodařilo objevit místo jejího posledního odpočinku.
sk
18:50
Pravdy, lži a dějiny
E06 Dějiny lidstva jsou také dějinami nekonečného boje mezi pravdou a lží, který si vyžádal nespočet obětí. Od starověku až do současnosti byly lži využívány k dosažení ekonomických, politických a osobních cílů.
sk
20:00
Prima ČESKO
Společnost/Politika
sk
20:35
Prima SVĚT
Společnost/Politika
sk
21:05
Odhalené Jordánsko
E01 Tvůrci v dokumentu odhalují krásy Jordánského království. Postupují ze severu na jih a věnují se jak památkám a přírodě, tak hlavně kultuře a každodennímu životu jeho obyvatel.
sk
22:05
Velkolepý vesmír
E01 Nový pohled na vesmír podle nejnovějších poznatků vědy odpovídá na otázky o minulosti, současnosti i budoucnosti našeho vesmíru, hvězd, planety Země i nás samotných...
sk
23:15
Časoprostor
S02E02 Vesmír už mnoho století fascinuje celé lidstvo. Vědci pečlivě studují čas i prostor a snaží se postupně, kousek po kousku, vyřešit obrovskou hádanku. S pomocí stále propracovanějších technologií se odborníkům nedávno podařilo najít přelomové odpovědi na stovky let staré otázky.
sk

Przewodnik - wtorek, 28.05.2024

00:10
Letecké katastrofy: Nové důkazy
S05E01 Válečná zónaK leteckým katastrofám dochází z mnoha důvodů. Začasté je na vině selhání lidského faktoru, technická závada či nepozornost. Poznejte, co vedlo ke konkrétním leteckým neštěstím.
sk
01:15
Svět sportu: Rok za rokem
E22 Magazín
sk
01:55
Ledová království: Zkouška odvahy
E04 Ledová království naší planety přitahují pozornost nejrůznějších vědců a dobrodruhů lačnících po extrémních zážitcích. Zajímat bychom se o ně ale měli i z dalších důvodů. Tyto oblasti jsou významně ohroženy probíhající klimatickou změnou, která ovlivňuje nejenom tamější faunu a flóru, ale v konečném důsledku může mít dopad i na nás.
sk
02:15
Na křídlech Slunce
Bertrand Piccard a André Borschberg sní o tom, že zkonstruují letadlo, které nepotřebuje palivo, nevydává hluk ani neprodukuje znečištění. Jejich letadlo na solární pohon tyto podmínky splňuje a oba piloti se s ním rozhodli poprvé obletět planetu Zemi...
sk
03:35
Železnice v arktickém ledu
S01E02 Ontario Northland Railway je nejseverněji položená kanadská železniční trať a služba na ní není opravdu lehká. Zvláště, když udeří smrtící ledová vánice.
sk
04:45
Evoluce v pohybu
S01E04 Jean-Francois Barthod je dokumentarista divoké přírody, který se v tomto dokumentu zaměřuje na evoluční vývoj zvířat, která byla nucena změnit svůj způsob života.
sk
06:00
Slow TV
Dokument
sk
06:05
Hausbot Petra Horkého
Jihoafričan Andre Hartmann je možná první člověk na světě, který se potápěl s velkým bílým žralokem bez jakýchkoli ochranných pomůcek. Spolupracoval snad se všemi špičkovými světovými produkcemi od BBC, Discovery Channel až po National Geographic. Jako jeden z mála lidí začal chápat logiku chování těchto nebezpečných predátorů. Jak uvažuje člověk, který kromě toho navíc jako domácího mazlíčka choval třeba kobru anebo zmiji útočnou? Dozvíte se z rozhovoru na Hausbotu Petra Horkého
sk
06:30
Norské domy snů
S07E06 Dokument
sk
07:20
Největší loupeže s Piercem Brosnanem
S01E07 Pierce Brosnan odhaluje nejpropracovanější loupeže v historii. Od pečlivého plánování přes odvážné provedení až po šokující následky mnohých případů.
sk
08:20
Prima ČESKO
Společnost/Politika
sk
08:50
Prima SVĚT
To nejzajímavější ze zahraničí. Už od roku 1995!
sk
09:25
Divocí koně: Příběh z pusty
Seznamte se s Dot, hříbětem koně Převalského. Stáda jediného divoce žijícího koně na světě dnes obývají maďarskou pustu, která je pro ně rájem na zemi. Ale klimatické změny způsobují několikaměsíční období bez dešťů nebo sněhové bouře, které komplikují stádu pobyt v jinak pohostinném prostředí.
sk
10:35
Největší talenti
S01E03 Příroda je plná mistrů přežití s úžasnými vlastnostmi. Volně žijící zvířata dokáží řešit nejrůznější problémy, aby přežila. Od adaptace přes rozmnožování až po kamufláž.
sk
11:40
Putování s příšerami
S01E02 Obří zvířata patří mezi nejohroženější druhy na světě. Jsou ale klíčová pro ekosystémy, ve kterých žijí. Specializovaní vědci se proto snaží zjistit, jak je ještě lépe ochránit.
sk
12:50
Zachyceno v pohybu
S01E01 Plynulý pohybPohyb je přirozenou součástí života každého tvora. Ne každý se však dá zachytit pouhým okem. Podívejte se na zvířata v akci na záběrech pořízených vysokorychlostní kamerou.
sk
13:55
Svět kouře a oceli
S01E01 Revoluce pod povrchemPrůmyslová revoluce změnila svět k nepoznání. Ještě dnes spoléháme na mnoho průlomových objevů z doby kouře a oceli. Tehdejší inženýři vynalézali inovativní řešení, která navždy změnila způsob, jakým lidé žijí, myslí a budují.
sk
14:55
Opuštěné stavební projekty
S05E01 Opuštěné exteriéryDnes jsou opuštěné, ale kdysi byly tím nejlepším a technologicky nejvyspělejším, co člověk dokázal postavit. Opuštěné budovy i jiné stavební projekty po letech vypráví svůj slavný příběh, za nímž stála nekonečná vynalézavost a genialita lidského ducha.
sk
15:55
Hon na obchodníka se smrtí
Čínský obchodník se zbraněmi Li Fangwei, známý také jako Karl Lee, který zásobuje íránský raketový průmysl, je pro mnohé vyšetřovatele záhadou. FBI ho aktivně hledá již několik desetiletí, avšak marně. Existuje jen jedna stará fotografie a číslo pasu.
sk
18:00
Jak funguje vesmír
S05E08 Společnost/Politika
sk
19:00
Jak funguje vesmír
S05E08 Společnost/Politika
sk
20:00
Patrioti a zrádci
S01E04 Svět špionáže je plný dramatických příběhů agentů, kteří se rozhodli zradit vlastní zemi. Poznejte, co vše špiony motivuje k tomu, aby se obrátili proti státu, který měli původně chránit.
sk
21:05
Ztracená pyramida v Egyptě
Egyptolog Chris Naunton se vydává do Dáhšúru, kde místní archeologové nalezli dosud neobjevenou, asi 4000 let starou pyramidu. Vstup do její pohřební komory zůstal neporušený. Jaké tajemství asi skrývá…?
sk
22:10
Katastrofa na spadnutí
S03E02 Jak dojde ke zřícení lanovky, požáru v metru nebo zablokování Suezského průplavu? Detailně vám odhalíme, co vedlo k tragickým událostem.
sk