CS Mystery

CS Mystery

CS Mystery (bývalý Kinosvět) to je svět záhad a paranormálních jevů, svět válek i zločinů, ale i konspirací a alternativní historie. Cestování světem i vesmírem, objevování nečekaných, ale o to zajímavějších událostí, příběhů a skrytých tajemství. Dokumentární Kinosvět tak v prosinci 2019 nabude název CS Mystery, aby lépe vystihl její programovou nabídku.

Czechia

TV műsorújság - péntek, 2024-05-17

00:20
Lovci paranormální minulosti (Budova Parade)
Budova Parade. Dokumentární seriál USA (2021). Derek Acorah, světově známý jako médium, a jeho tým Lovců minulosti zkoumají nejstrašidelnější budovy na světě. Pomocí Derekových psychických schopností spolu s moderním vybavením pro vyšetřování paranormálních jevů navazují přímý kontakt s duchovním světem a setkávají se s paranormálními aktivitami z jiné dimenze. Lovci se noří hluboko do případů paranormálních jevů ve Spojeném království
cs
01:05
V mysli zločince (Nemusíte nic říkat)
Jak přemýšlí zločinec? Kde jsou nejhlubší příčiny kriminálních činů? Mohou být sklony páchat je geneticky dané? Nejen na tyto otázky hledá odpovědi šestidílná dokumentární série V mysli zločince. Představuje svět forenzní a klinické psychologie a v každé epizodě se zaměřuje na oblast související s kriminálním chováním, včetně braní rukojmí či falešných přiznání. Společně se pokusíme proniknout do mysli sériových vrahů, vůdců zločineckých organizací, jako byl například Charles Manson, či skutečných bossů podsvětí, jako byl Pablo Escobar, John Gotti, El Chapo nebo Al Capone. Navíc seriál představí unikátní genetický výzkum, který se pokouší předpovídat budoucí pachatele.
cs
01:50
Noční volající (Konec nevinnosti)
Zaklepání na dveře nebo zvonění zvonku uprostřed noci. Koho by napadlo, že noční návštěvník je děsivý vrah! Vždyť australský Perth je na přelomu 50. a 60. let minulého století poklidné město! Jenže muž za dveřmi je Eric Edgar Cooke, šílenec, který zabíjí samopalem, sekerou, nožem, prostě tím, co má po ruce. Na svědomí měl nejméně 8 vražd, ve 14 případech jeho oběti útoky přežily. Po dopadení dostal trest smrti oběšením a v říjnu 1964 se stal posledním popraveným zločincem v západní Austrálii. Podívejte se na jeho příběh očima filmaře, který se v Perthu narodil, a tak se dostal k lidem, kteří byli vrahovi a jeho obětem nejblíže.
cs
02:40
Strašidelné nemocnice III (Zlomyslný duch - Portál)
Zlomyslný duch - Portál. Dokumentární seriál Kan. (2020). Jsou opředeny tajemstvím, neboť se tu udály paranormální jevy. Dechberoucí dokumentární seriál přináší svědectví, že po celém světě existují nemocnice, domovy s pečovatelskou službou či márnice, kde se objevili duchové. Unikátní výpovědi lékařů, pacientů a návštěvníků těchto objektů potvrzují jejich přítomnost. Viděli je, slyšeli jejich hlasy, pláč i smích, cítili kouř z cigaret a vařeného jídla. Je to skutečně možné, nebo jde o sugesci? Může to být důkaz posmrtného života?
cs
03:25
Německá armáda
Ačkoli se výraz Wehrmacht objevoval v oficiálních dokumentech už ve 20. letech minulého století, oficiálně byla německá armáda po 1. světové válce znovubudována až od roku 1934. V roce 1935 Hitler zavedl, v rozporu s Versailleskou smlouvou, všeobecnou brannou povinnost a brzy Wehrmacht tvořilo 38 divizí s 580 000 muži. Následovala mobilizace záložníků v červenci a srpnu 1939 a v době vypuknutí války byla německá armáda jednou z nejlepších bojových sil na světě. Žádná jiná armáda od dob Napoleonových nezahájila válku s takovými ohromnými vítězstvími a neskončila totální porážkou…(Kino Svět)
cs
04:20
Úžasný život (Na cestě za štěstím: Florida Keys, Norsko, Skotsko, Chorvatsko)
Dokumentární seriál USA (2013). Americké národní parky, Svět nad a pod 60. rovnoběžkou Úžasná místa na planetě Zemi, z jejichž krásy doslova a do písmene mrazí. Herec Roger Leopardi nás v obsáhlé dokumentární sérii provede úchvatnými lokalitami, kde se setkávají přírodní krásy i výdobytky moderní civilizace, historie se současností. Podíváme se na Aljašku, do Kanady, zemí severní Evropy, do alpských výšin, ale také na Nový Zéland, do Chile nebo třeba do Tanzanie. Zajdeme do lesů i na vrcholky hor, do jeskyní a skal, nahlédneme pod hladinu vodních ploch, ale také do měst, kde vyzkoušíme místní trhy, typickou kuchyni a zábavní podniky. Každý si tak přijde na své. Vydejte se s námi na okružní jízdu světem, která jen tak neskončí…
cs
04:35
Generace Columbine
Více než dvě desetiletí po střelbě v Columbine vyrostla celá generace, která se cítí ohrožená hrozbou násilí se zbraní ve škole. Tento dokumentární film zkoumá epidemii případů střelby ve školách a jejich trvalý dopad očima přeživších. Masakr v roce 1999 na střední škole Columbine v Littletonu v Coloradu navždy změnil pocit bezpečnosti v školních institucích.
cs
05:25
Paranormální kriminalisté (Penney Serra)
Dokumentární seriál nám představí vyšetřování skutečných kriminálních případů, k jejichž vyřešení přispěly nejen nejmodernější metody kriminalistů a forenzních expertů, ale především schopnosti jasnovidců. Jednotlivé případy prozkoumáme ze dvou zcela odlišných úhlů. Prvním je pohled policisty, kde dominují logika, rozum a fakta, a tím druhým pohled jasnovidce, kde převažují emoce a empatie.
cs
06:15
Svět duchů (Muzeum spravedlnosti)
Noc duchů - 3. část. Dokumentární seriál VB (2016). Tohle nejsou obyčejné duchařské historky! Nové pátrání lovců duchů s využitím nejmodernějších technologií na těch nejstrašidelnějších místech Velké Británie je někdy až překvapivě šokující. Na klidný spánek to dnes opravdu nevypadá…
cs
07:00
Teleshopping
Magazín
cs
10:20
Labyrint záhad (V obklíčení duchy)
Neuvěřitelná fakta, tajemné nálezy, paranormální úkazy, utajené skutečnosti, překvapivé hypotézy, přísně tajné konspirace... Jsme obklopeni duchy a přízraky? Co znamená prastarý magický znak namalovaný na křtinských lebkách? Jaká tajemná síla vypálila podivné otisky rukou? Podaří se odhalit tajemství kamene smrti? Žili mezi námi nezranitelní fexti? Byl Vojtěch z Pernštejna zavražděn? Střeží jeho hrobku smrtící kletba? Jsou upíři a vlkodlaci pouze výplodem lidské fantazie nebo docházelo ke skutečné přeměně člověka v krvežíznivé monstrum? Nový cyklus dokumentárních filmů Arnošta Vašíčka o tom, že náš svět není tak obyčejný, jak se zdá. Kdesi hluboko pod nánosem všednosti jsou ukryty stopy fascinujících tajemství. Útržky dávno odvátých dějů, minulost plná záhad a nevysvětlených okamžiků.DVD 101. Kámen smrti02. Otisky nadpřirozena03. Neviditelní zabijáci04. V kůži vlka05. Tajuplné objevyDVD 206. V obklíčení duchy07. Nedobytné šifry08. Pekelný hrad09. Upíři a fexti10. Tajemný Svojanov(Mystery Film)
cs
10:45
Dějiny podsvětí II (Boston)
Boston. Dokumentární seriál USA (2008). Historie mafie ve světových velkoměstech. Dvanáct světových velkoměst a v každém z nich mafie s jedinečnou historií. Seriál odhaluje klíčové události v historii organizovaného zločinu a přináší neuvěřitelné kriminální příběhy z podsvětí metropolí Las Vegas, Filadelfie, Miami, Montreal, Los Angeles, Boston, Chicago, Londýn, San Francisco, Tijuana, Brooklyn a New York. V rušných velkoměstech na celém světě tvoří obrovské množství zločineckých spolků a gangů rozmanité a brutální podsvětí. Každá epizoda této dokumentární série zkoumá jedno velké město z pohledu podsvětí a vypráví příběh o tom, jak jeho geografie, historie a kultura vytvořily bohatou půdu pro organizované zločinecké skupiny, které ho považují za domov. II. řada seriálu odhaluje klíčové události v historii organizovaného zločinu ve čtyřech metropolích - Los Angeles, Boston, Chicago, Londýn. Gangy Bloods a Crips ovládají ulice jižního regionu Los Angeles, zkoumáme kriminální elementy skryté v podsvětí Bostonu, chicagská mafie používá násilí a korupci k ovládání politiky a právního systému od 60. do 90. let, dvě rivalizující zločinecké rodiny vedou válku v Londýně 60. let a nastavují podmínky pro půlstoletí gangsterského života.
cs
12:05
Neuvěřitelná planeta (Cesta obrů, asfaltová jezírka a národní park Thingvellir)
Cesta obrů, asfaltová jezírka a národní park Thingvellir. Dokumentární seriál Austr. (2019). Na naší planetě se odehrává neuvěřitelné množství přírodních jevů. Ať už jde o modře světélkující vlny, které se tříští o kalifornské pobřeží nebo tajuplné „kruhy víl“. Všechny vyvolávají dojem, že jsou zázračné. Je to jenom zdání? Některé z těchto zvláštních jevů se dají uspokojivě vysvětlit, jiné zamotaly hlavu dokonce i těm nejzkušenějším vědcům. Přírodovědný seriál Neuvěřitelná planeta nás zavede na cestu kolem světa a odhalí všechny jeho podivuhodné i dosud neznámé tváře
cs
13:30
Zločiny, které vstoupily do historie (Roswell, nález létajících talířů)
Roswell, nález létajících talířů. Dokumentární seriál Fr. (2017). Některé zločiny a události se staly takovou senzací, že vstoupily do historie a nyní jsou součástí naši pop kultury. Od Jacka Rozparovače po Roswell a Lady Di. Senzační zprávy o násilných trestných činech, nehodách a sebevraždách působí jako občasná připomínka toho, jak menší či větší prohřešky mohou zničit naše životy. Každá epizoda v této sérii znovu navštíví fascinující stránku naší sdílené historie, pečlivě dekóduje a dekonstruuje senzaci, kterou historici neprávem opovrhovali a obecně ji přenechávali senzacechtivému tisku
cs
14:05
Velký mor roku 1666 (1)
Dokumentární seriál VB (2020). Třídílný dokument přináší nový pohled na šíření velkého moru v Anglii v letech 1665-1666 a objevuje paralely s koronavirem. Velká morová epidemie v letech 1665-1666 zabila sto tisíc lidí v Londýně, což byla čtvrtina obyvatelstva, a dalších sto tisíc lidí ve zbytku země. Lékař Xand van Tulleken, archeoložka Raksha Daveová a novinář John Sergeant objevují mimořádné paralely mezi epidemiemi moru v 17. století a koronaviru o 355 let později. Velký mor byla epidemie moru, která zasáhla Anglii v letech 1665 až 1666 a zahubila asi sto tisíc lidí, tedy asi jednu čtvrtinu obyvatel Londýna. Epidemie moru je vystopována až k jejímu zdroji ve farnosti St Giles in the Fields, která se dnes nachází v srdci londýnské divadelní čtvrti. Zkoumáme příznaky nemoci a odhalujeme nový výzkum morových bakterií, který by mohl vyvrátit zažité představy o způsobu šíření nákazy. Historické záznamy v nemocnici St Barts ukazují, že ošetřovatelský personál riskoval své životy, aby pomohl nemocným. Dozvíme se, proč se míra infekce mezi bohatými a chudými tak lišila, a zkoumáme oblečení typické pro každou skupinu v 17. století. Následují smutné lidské příběhy. Rodina Pooleových během 11 dní přišla o všech pět dětí. Všech 700 obyvatel vesnice Eyam v hrabství Derbyshire se obětovalo a uzavřelo, aby se pokusili zabránit šíření nemoci do okolí. Raksha Daveová vyzkouší dezinfekční metody ze 17. století a odhalí překvapivou náhradu, která může být stejně účinná jako moderní antibakteriální čisticí prostředky.
cs
15:25
Pátrání po Klausovi Barbiem
Klaus Barbie, šéf lyonského gestapa v letech 1943–44, poslal do koncentračních táborů více než 7500 Židů a mučil nebo nechal deportovat 14 000 francouzských odbojářů... Příběh Klause Barbieho a jeho mimořádně úspěšného úniku z Německa odhaluje i ponuré pozadí studené války, včetně tehdejšího cynického spojenectví. Barbie se stal agentem CIA a byl vyslán do Latinské Ameriky, kde pak za pomoci celé řady bývalých nacistů plnil úlohu překupníka se zbraněmi i mučitele ve službách latinskoamerických diktátorů. Podílel se na pronásledování Che Guevary, pracoval i jako agent německé zpravodajské služby, byl organizátorem převratů financovaných drogovými barony. V roce 1971 ho v Bolívii našli manželé Beate a Serge Klarsfeldovi. Museli si však ještě deset let počkat, než byl nakonec vydán do Francie. Barbie byl v roce 1987 v Lyonu odsouzen na doživotí za spáchání 17 zločinů proti lidskosti. Později ve vězení zemřel. Díky zatím nepublikované práci německého historika Petera Hammerschmidta odhaluje tento dokument za pomoci nově získaných archivních záznamů utajovaný příběh Klause Barbieho. A zejména informace o skandální ochraně, kterou mu poskytovaly německé a americké tajné služby.(Česká televize)
cs
16:55
Dešifrované záhady (Bermudský trojúhelník)
Tato investigativní dokumentární série prozkoumá podrobněji některá z největších amerických nevyřešených tajemství, probere nově objevené důkazy a využije vysoce moderní nástroje k opětovnému otevření každého případu, od Oblasti 51 po čarodějnické procesy v Salemu. Každé vyšetřování vede Jennifer Marshall, uznávaná veteránka amerického námořnictva, která se stala soukromou vyšetřovatelkou. Ta dá dohromady tým, a ten se pustí do impozantního úsilí konečně uzavřít tyto dlouhotrvající historické hádanky.(Viasat)
cs
18:10
Vraždy na první pohled (Po setmění)
Po setmění. Dokumentární seriál VB (2022). Dokumentární seriál o skutečných zločinech vypráví příběhy některých z nejsložitějších a nejhůře řešitelných případů vražd - náhodných vražd. Britský dokumentární krimiseriál založený na skutečných událostech vypráví šokující příběhy lidí, které zabil někdo, koho nikdy nepotkali. Většina vrahů přitom své oběti zná. Seriál osvětluje vyšetřování alarmujícího nárůstu vražd cizích lidí a problémy, kterým čelí policie při pátrání po podezřelém ze zcela náhodné vraždy.
cs
19:05
Paranormální kriminalisté (Penney Serra)
Dokumentární seriál nám představí vyšetřování skutečných kriminálních případů, k jejichž vyřešení přispěly nejen nejmodernější metody kriminalistů a forenzních expertů, ale především schopnosti jasnovidců. Jednotlivé případy prozkoumáme ze dvou zcela odlišných úhlů. Prvním je pohled policisty, kde dominují logika, rozum a fakta, a tím druhým pohled jasnovidce, kde převažují emoce a empatie.
cs
20:00
Hranice (Železnorudská vzpoura)
Železnorudská vzpoura. Dokumentární seriál ČR (2024). Co když se strážci hranic obrátí proti vlastnímu státu a rozhodnou se nastolit diktaturu? Vydejte se s námi do roku 1919, kdy se v Československu odehrál úplně první pokus o vojenský převrat a kdy na Prahu mířily dva vlaky ozbrojených vojáků, kteří zabírali jedno město za druhým.
cs
20:25
My sami nejsme místní
Dokumentární film Rus. (2017). Moderní kosmická technika objevila více než 1000 exoplanet a asi 20 je podobných Zemi. Tři z nich mají vysokou pravděpodobnost života, téměř stejného jako na naší planetě. Jak tyto planety vypadají a znamená to, že tam žijí inteligentní bytosti?
cs
21:30
Akta UFO II (Mimozemšťané a civilizace)
Pokud máte pocit, že za vším stojí mimozemšťané, vězte, že nejste sami. Poznejte, v čem všem podle tvůrců pořadu mají prsty...(oficiální text distributora)
cs
22:00
HELTER SKELTER: Příběh Mansonovy sekty (Charles Manson je tvůj bratr)
Charles Manson je tvůj bratr. Dokumentární seriál USA (2020). Myslíte si, že opravdu znáte tento příběh? Neznáte. Po více než padesáti letech přinášíme nové rozhovory a archivní materiály, které poskytují dosud nejkomplexnější popis zločinů Mansonovy sekty a vyvracejí zažité představy o tomto mnohovrstevnatém a složitém příběhu. Dokumentární série přináší komplexní a maximálně podrobný příběh notoricky proslulé Mansonovy sekty a jejích hrůzných zločinů, které před více než půl stoletím šokovaly svět. Přes obrovské veřejné povědomí kolem případu zůstává mnoho neznámého a nepochopeného. Tento bezprecedentní dokument odkrývá skryté pravdy, čerpá z dříve nedostupných rozhovorů s bývalými členy Mansonovy sekty a novináři, kteří byli přítomni na místě činu a v soudní síni. Seriál zručně proplétá tyto autentické výpovědi se vzácnými archivními i nově objevenými záběry, aby úplně změnil naše chápání tohoto historického zločinu. Připravte se vnímat tento legendární příběh skrze zcela nový pohled a objevit skutečnou povahu sestupu Mansonovy sekty do temnoty.
cs
23:20
Okamžiky do katastrofy
Co předcházelo erupci na White island v roce 2019 očima přeživších, záchranářů a vědců, kteří sopku léta studovali. Smrtící erupce na White island zabila 22 lidí a zanechala dalších 26 zraněných. Film Okamžiky do katastrofy je prvním celovečerním dokumentem, který líčí tragickou erupci sopky a ptá se, zda se této katastrofě dalo předejít.
cs

TV műsorújság - szombat, 2024-05-18

00:25
Lovci paranormální minulosti (Budova soudu v Knutsfordu - 1. část)
Budova soudu v Knutsfordu - 1. část. Dokumentární seriál USA (2021). Derek Acorah, světově známý jako médium, a jeho tým Lovců minulosti zkoumají nejstrašidelnější budovy na světě. Pomocí Derekových psychických schopností spolu s moderním vybavením pro vyšetřování paranormálních jevů navazují přímý kontakt s duchovním světem a setkávají se s paranormálními aktivitami z jiné dimenze. Lovci se noří hluboko do případů paranormálních jevů ve Spojeném království
cs
01:05
V mysli zločince (Šílenec, nebo špatný člověk)
Jak přemýšlí zločinec? Kde jsou nejhlubší příčiny kriminálních činů? Mohou být sklony páchat je geneticky dané? Nejen na tyto otázky hledá odpovědi šestidílná dokumentární série V mysli zločince. Představuje svět forenzní a klinické psychologie a v každé epizodě se zaměřuje na oblast související s kriminálním chováním, včetně braní rukojmí či falešných přiznání. Společně se pokusíme proniknout do mysli sériových vrahů, vůdců zločineckých organizací, jako byl například Charles Manson, či skutečných bossů podsvětí, jako byl Pablo Escobar, John Gotti, El Chapo nebo Al Capone. Navíc seriál představí unikátní genetický výzkum, který se pokouší předpovídat budoucí pachatele.
cs
01:50
Noční volající (Žihadlo)
Zaklepání na dveře nebo zvonění zvonku uprostřed noci. Koho by napadlo, že noční návštěvník je děsivý vrah! Vždyť australský Perth je na přelomu 50. a 60. let minulého století poklidné město! Jenže muž za dveřmi je Eric Edgar Cooke, šílenec, který zabíjí samopalem, sekerou, nožem, prostě tím, co má po ruce. Na svědomí měl nejméně 8 vražd, ve 14 případech jeho oběti útoky přežily. Po dopadení dostal trest smrti oběšením a v říjnu 1964 se stal posledním popraveným zločincem v západní Austrálii. Podívejte se na jeho příběh očima filmaře, který se v Perthu narodil, a tak se dostal k lidem, kteří byli vrahovi a jeho obětem nejblíže.
cs
02:40
Strašidelné nemocnice III (5)
Dokumentární seriál Kan. (2020). Ruka smrti - Neklidní mrtví - Duch na obrázku Jsou opředeny tajemstvím, neboť se tu udály paranormální jevy. Dechberoucí dokumentární seriál přináší svědectví, že po celém světě existují nemocnice, domovy s pečovatelskou službou či márnice, kde se objevili duchové. Unikátní výpovědi lékařů, pacientů a návštěvníků těchto objektů potvrzují jejich přítomnost. Viděli je, slyšeli jejich hlasy, pláč i smích, cítili kouř z cigaret a vařeného jídla. Je to skutečně možné, nebo jde o sugesci? Může to být důkaz posmrtného života?
cs
03:25
Hrdinové od Sommy
Připomeňte si 7 vyznamenaných hrdinů z bitvy na Sommě, při které za 141 dní zemřel asi milion vojáků. Předvedli odvážné činy, při kterých s nasazením vlastního života zachránili své spojence a kamarády... Dokumentární film Hrdinové od Sommy využívá archivní záběry z bojů na Západní frontě a vypráví příběh sedmi statečných mužů, kteří za své skutky v roce 1916 získali nejvyšší možné britské vojenské ocenění – Victoriin kříž.(TV Prima)
cs
04:25
Úžasný život (Nejúžasnější ruiny světa)
Dokumentární seriál USA (2013). Americké národní parky, Svět nad a pod 60. rovnoběžkou Úžasná místa na planetě Zemi, z jejichž krásy doslova a do písmene mrazí. Herec Roger Leopardi nás v obsáhlé dokumentární sérii provede úchvatnými lokalitami, kde se setkávají přírodní krásy i výdobytky moderní civilizace, historie se současností. Podíváme se na Aljašku, do Kanady, zemí severní Evropy, do alpských výšin, ale také na Nový Zéland, do Chile nebo třeba do Tanzanie. Zajdeme do lesů i na vrcholky hor, do jeskyní a skal, nahlédneme pod hladinu vodních ploch, ale také do měst, kde vyzkoušíme místní trhy, typickou kuchyni a zábavní podniky. Každý si tak přijde na své. Vydejte se s námi na okružní jízdu světem, která jen tak neskončí…
cs
04:45
Holodomor - Zapomenutá genocida
Způsobů, jak se lze zbavit nepohodlných, je spousta. Světoví diktátoři byli v tomto směru velmi vynalézaví. Stačí si připomenout jméno Josef Vissarionovič Stalin. Hladomor, zvaný též Holodomor, na Ukrajině v letech 1932 – 33 je toho důkazem. Na rozdíl od jiných hladomorů totiž tento nebyl způsoben neúrodou nebo válečnými útrapami, nedostatek potravin, který si v konečném součtu vyžádal na 6 milionů obětí, byl vyvolán a řízen z nejvyšších míst, aby se dosáhlo snížení odporu zemědělců vůči kolektivizaci. Sovětské vedení násilím zabavovalo obilí, které následně prodávalo do zahraničí výměnou za průmyslové technologie, a na Ukrajince, ale i ostatní národnosti v oblasti nic nezbylo…
cs
05:35
Paranormální kriminalisté (Lynsey Quy)
Dokumentární seriál nám představí vyšetřování skutečných kriminálních případů, k jejichž vyřešení přispěly nejen nejmodernější metody kriminalistů a forenzních expertů, ale především schopnosti jasnovidců. Jednotlivé případy prozkoumáme ze dvou zcela odlišných úhlů. Prvním je pohled policisty, kde dominují logika, rozum a fakta, a tím druhým pohled jasnovidce, kde převažují emoce a empatie.
cs
06:15
Svět duchů (Město New Mills - 1. část)
Město New Mills - 1. část. Dokumentární seriál VB (2016). Tohle nejsou obyčejné duchařské historky! Nové pátrání lovců duchů s využitím nejmodernějších technologií na těch nejstrašidelnějších místech Velké Británie je někdy až překvapivě šokující. Na klidný spánek to dnes opravdu nevypadá…
cs
07:00
Teleshopping
Magazín
cs
10:20
Dějiny podsvětí II (Londýn)
Londýn. Dokumentární seriál USA (2008). Historie mafie ve světových velkoměstech. Dvanáct světových velkoměst a v každém z nich mafie s jedinečnou historií. Seriál odhaluje klíčové události v historii organizovaného zločinu a přináší neuvěřitelné kriminální příběhy z podsvětí metropolí Las Vegas, Filadelfie, Miami, Montreal, Los Angeles, Boston, Chicago, Londýn, San Francisco, Tijuana, Brooklyn a New York. V rušných velkoměstech na celém světě tvoří obrovské množství zločineckých spolků a gangů rozmanité a brutální podsvětí. Každá epizoda této dokumentární série zkoumá jedno velké město z pohledu podsvětí a vypráví příběh o tom, jak jeho geografie, historie a kultura vytvořily bohatou půdu pro organizované zločinecké skupiny, které ho považují za domov. II. řada seriálu odhaluje klíčové události v historii organizovaného zločinu ve čtyřech metropolích - Los Angeles, Boston, Chicago, Londýn. Gangy Bloods a Crips ovládají ulice jižního regionu Los Angeles, zkoumáme kriminální elementy skryté v podsvětí Bostonu, chicagská mafie používá násilí a korupci k ovládání politiky a právního systému od 60. do 90. let, dvě rivalizující zločinecké rodiny vedou válku v Londýně 60. let a nastavují podmínky pro půlstoletí gangsterského života.
cs
11:45
Hvězdní psi
Dokumentární film Rus. (2017). Byli ve vesmíru dříve než člověk. Ještě než Jurij Gagarin poprvé obletěl zeměkouli, byli vesmírnými průkopníky psi. Každý zná jména Lajka, Bělka a Strelka! Nově odtajněné dokumenty však odhalují, že čtyřnohých kosmonautů bylo mnohem víc. Šlo vždy o křížence, jelikož bývají odolnější, a proto měli snadněji zvládnout přetížení a stav beztíže. Nesměli být větší než 35 centimetrů a těžší než 6 kilogramů, aby se vešli do stísněného prostoru lodi. Každý ze 104 statečných má svůj vlastní příběh, ne každý ale skončil vítězstvím. Připomeňme si zvířecí hrdiny, kteří člověku otevřeli brány do vesmíru
cs
12:50
Zločiny, které vstoupily do historie (Smrt lady Diany)
Smrt lady Diany. Dokumentární seriál Fr. (2017). Některé zločiny a události se staly takovou senzací, že vstoupily do historie a nyní jsou součástí naši pop kultury. Od Jacka Rozparovače po Roswell a Lady Di. Senzační zprávy o násilných trestných činech, nehodách a sebevraždách působí jako občasná připomínka toho, jak menší či větší prohřešky mohou zničit naše životy. Každá epizoda v této sérii znovu navštíví fascinující stránku naší sdílené historie, pečlivě dekóduje a dekonstruuje senzaci, kterou historici neprávem opovrhovali a obecně ji přenechávali senzacechtivému tisku
cs
13:45
Hrozba meteorů
15. února 2013. Nad ruskou oblastí Čeljabinsk explodoval meteorit. Mohutná rázová vlna zničila řadu budov, vytloukla nespočet oken. Okolo 1500 lidí bylo zraněno. Ve stejný den prolétl 40metrový asteroid kolem Země ve vzdálenosti "pouhých"  26 000 kilometrů. Šlo o nejbližší zaznamenaný průlet asteroidu. Zvláštní je, že tyto dvě události spolu podle všeho nesouvisejí. To znamená jediné – kolem naší planety prolétá mnoho vesmírných těles, před nimiž je potřeba se mít na pozoru. Stačí si připomenout osud dinosaurů, jejichž vyhynutí je přičítáno právě následkům pádu asteroidu. Chcete vědět víc? V našem filmu se dozvíte řadu informací doplněných poutavou grafikou.(Kino Svět)
cs
15:05
Velký mor roku 1666 (2)
Dokumentární seriál VB (2020). Třídílný dokument přináší nový pohled na šíření velkého moru v Anglii v letech 1665-1666 a objevuje paralely s koronavirem. Velká morová epidemie v letech 1665-1666 zabila sto tisíc lidí v Londýně, což byla čtvrtina obyvatelstva, a dalších sto tisíc lidí ve zbytku země. Lékař Xand van Tulleken, archeoložka Raksha Daveová a novinář John Sergeant objevují mimořádné paralely mezi epidemiemi moru v 17. století a koronaviru o 355 let později. Velký mor byla epidemie moru, která zasáhla Anglii v letech 1665 až 1666 a zahubila asi sto tisíc lidí, tedy asi jednu čtvrtinu obyvatel Londýna. Epidemie moru je vystopována až k jejímu zdroji ve farnosti St Giles in the Fields, která se dnes nachází v srdci londýnské divadelní čtvrti. Zkoumáme příznaky nemoci a odhalujeme nový výzkum morových bakterií, který by mohl vyvrátit zažité představy o způsobu šíření nákazy. Historické záznamy v nemocnici St Barts ukazují, že ošetřovatelský personál riskoval své životy, aby pomohl nemocným. Dozvíme se, proč se míra infekce mezi bohatými a chudými tak lišila, a zkoumáme oblečení typické pro každou skupinu v 17. století. Následují smutné lidské příběhy. Rodina Pooleových během 11 dní přišla o všech pět dětí. Všech 700 obyvatel vesnice Eyam v hrabství Derbyshire se obětovalo a uzavřelo, aby se pokusili zabránit šíření nemoci do okolí. Raksha Daveová vyzkouší dezinfekční metody ze 17. století a odhalí překvapivou náhradu, která může být stejně účinná jako moderní antibakteriální čisticí prostředky.
cs
16:30
Až na dno Orlíku
Divoký začátek 90. let v Československu přinesl s náhle nabytou svobodou také nové, do té doby prakticky neexistující formy trestné činnosti. Případem, který nejvíce šokoval veřejnost, byly tzv. orlické vraždy a následně probíhající soudy s nájemnými zabijáky, kteří zavraždili několik podnikatelů. Dodnes si všichni pamatují, jak bylo naloženo s mrtvými těly, že byla vsunuta do kovových sudů, zasypána louhem a shozena ze Žďákovského mostu až na dno Orlické přehrady... Autoři přibližují pozadí této kauzy prostřednictvím osudu Ludvíka Černého, jednoho z odsouzených v souvislosti s orlickými vraždami na doživotí. Dokument kromě rekonstrukce přináší i komentáře kriminialistických špiček, psychologů a právníků k této kauze a k otázce k trestu smrti za spáchané brutální zločiny.(oficiální text distributora)
cs
18:05
Andy Warhol: Život v umění
Tento dokument nám dává nahlédnout na život a dílo jednoho z nejznámějších umělců 20. století - Andyho Warhola. Sleduje jeho cestu od skromných začátků jako potomka východoevropských přistěhovalců v Americe až po přeměnu v ikonu, která formovala umělecký svět 60. a 70. let. Warhol, původně plachý homosexuál z dělnické třídy, kultivoval sebe samého jako nejvíce oslnivou postavu v americkém umění 20. století a obklopoval se elitou New York City. Jeho práce redefinovaly pojetí umění, jeho dostupnost, tvorbu a význam. Dokument je plný poutavých a někdy protichůdných komentářů od těch, kteří s ním trávili čas. Díky svému umění, které bylo inspirované populární kulturou a oslovovalo široké publikum, Warhol zůstává jedním z nejznámějších umělců světa a kultovní postavou.
cs
19:05
Paranormální kriminalisté (Lynsey Quy)
Dokumentární seriál nám představí vyšetřování skutečných kriminálních případů, k jejichž vyřešení přispěly nejen nejmodernější metody kriminalistů a forenzních expertů, ale především schopnosti jasnovidců. Jednotlivé případy prozkoumáme ze dvou zcela odlišných úhlů. Prvním je pohled policisty, kde dominují logika, rozum a fakta, a tím druhým pohled jasnovidce, kde převažují emoce a empatie.
cs
20:00
Hranice (Neexistující hranice)
Neexistující hranice. Dokumentární seriál ČR (2024). Podolský most se stal v květnu 1945 nadějí pro tisíce prchajících německých vojáků i civilistů. Věřili, že právě jím probíhá hranice mezi americkým a sovětským sektorem. Jenže nakonec mnoho z nich právě tady zažilo nejděsivější chvíle života a pro řadu z nich zde život skončil.
cs
20:20
Enigma Sfingy
Tato 4 500 let stará socha - Sfinga z Gízy - je nejznámější na světě. Nachází se u Káhiry, má délku 73 metrů a výšku 20 metrů. Sfinga je stále obestřena záhadou: byla Sfinga součástí složitého stroje na oživení faraona? K rozluštění tajemství Sfingy pronikneme do srdce tohoto neuvěřitelného monumentu. Prozkoumáme jeho mimořádné chrámy, dutiny, podzemí a odhalíme tajemství skryté v srdci tohoto starověkého divu světa. Nové vyšetřování odhaluje náboženské spojení se Sluncem a snaží se odhalit skrytá tajemství.
cs
21:30
Akta UFO II (Mimozemské spiknutí)
Pokud máte pocit, že za vším stojí mimozemšťané, vězte, že nejste sami. Poznejte, v čem všem podle tvůrců pořadu mají prsty...(oficiální text distributora)
cs
21:55
HELTER SKELTER: Příběh Mansonovy sekty (Semínko)
Semínko. Dokumentární seriál USA (2020). Myslíte si, že opravdu znáte tento příběh? Neznáte. Po více než padesáti letech přinášíme nové rozhovory a archivní materiály, které poskytují dosud nejkomplexnější popis zločinů Mansonovy sekty a vyvracejí zažité představy o tomto mnohovrstevnatém a složitém příběhu. Dokumentární série přináší komplexní a maximálně podrobný příběh notoricky proslulé Mansonovy sekty a jejích hrůzných zločinů, které před více než půl stoletím šokovaly svět. Přes obrovské veřejné povědomí kolem případu zůstává mnoho neznámého a nepochopeného. Tento bezprecedentní dokument odkrývá skryté pravdy, čerpá z dříve nedostupných rozhovorů s bývalými členy Mansonovy sekty a novináři, kteří byli přítomni na místě činu a v soudní síni. Seriál zručně proplétá tyto autentické výpovědi se vzácnými archivními i nově objevenými záběry, aby úplně změnil naše chápání tohoto historického zločinu. Připravte se vnímat tento legendární příběh skrze zcela nový pohled a objevit skutečnou povahu sestupu Mansonovy sekty do temnoty.
cs