CS Mystery

CS Mystery

CS Mystery (bývalý Kinosvět) to je svět záhad a paranormálních jevů, svět válek i zločinů, ale i konspirací a alternativní historie. Cestování světem i vesmírem, objevování nečekaných, ale o to zajímavějších událostí, příběhů a skrytých tajemství. Dokumentární Kinosvět tak v prosinci 2019 nabude název CS Mystery, aby lépe vystihl její programovou nabídku.

Czechia

TV műsorújság - szombat, 2024-05-25

00:25
Po stopách vraha II (Vražda Vishala Mehrotry)
Vražda Vishala Mehrotry. Dokumentární seriál VB (2022). V centru vyšetřování zločinu! Tak se cítí diváci napínavé dokumentární série, v níž se herečka Emilia Fox a kriminalista, profesor David Wilson, pokoušejí vyřešit nejohavnější britské zločiny. Spolu vyrážejí na místa skutečných vražd, setkají se s policií, svědky, příbuznými obětí, novináři a kriminalisty a kráčejí krok za krokem po stopách vraha. Seriál sleduje jejich úspěchy i pády během vyšetřování
cs
01:15
Paranormální noční můry (Ztracené duše)
Poznejte příběhy lidí, které na vlastní kůži zažili různé druhy paranormálních aktivit. Poslechněte si jejich strašidelná vyprávění... Seriál Paranormální noční můry vypráví mimořádné příběhy lidí, kteří zažili děsivé a strašidelné sny už v dětství a od té doby je trápí hrůzostrašné noční můry. Co se za nimi skrývá?(TV Prima)
cs
01:55
Tajné společnosti (Templáři)
Templáři. Dokumentární seriál USA (2022). Po celém světě a v průběhu historie se pod povrchem objevují tajné společnosti. V kryptách a klubovnách, pod zámkem, v nejtemnějších koutech internetu se shromažďují za tajemným účelem. Každá ze šesti epizod se ponoří do temné historie tajné společnosti: Řádu templářů, Svobodných zednářů, Hermetického řádu Zlatého úsvitu, Iluminátů, řádu Lebky a kostí a Le Cercle. Jaké byly jejich původy a mise? Ovládali skutečně moc, nebo se snažili zničit ty, kteří byli u moci? Jaké rituály a přísahy skládali členové a které slavné osobnosti byly zapojeny? A co je nejdůležitější, co z těchto organizací zůstává? Je možné, že některé skupiny, i když jsou archaické, stále působí ve stínu?
cs
02:40
Strašidelné nemocnice III (Proč ty, a ne já - Uzavřené oddělení - Paranormální posedlost)
Proč ty, a ne já - Uzavřené oddělení - Paranormální posedlost. Dokumentární seriál Kan. (2020). Jsou opředeny tajemstvím, neboť se tu udály paranormální jevy. Dechberoucí dokumentární seriál přináší svědectví, že po celém světě existují nemocnice, domovy s pečovatelskou službou či márnice, kde se objevili duchové. Unikátní výpovědi lékařů, pacientů a návštěvníků těchto objektů potvrzují jejich přítomnost. Viděli je, slyšeli jejich hlasy, pláč i smích, cítili kouř z cigaret a vařeného jídla. Je to skutečně možné, nebo jde o sugesci? Může to být důkaz posmrtného života?
cs
03:25
Válka ve vzduchu
Dvacáté století přineslo velkou změnu ve válečné historii! Boje se totiž začaly odehrávat nejen na zemi, ve vodě a pod vodou, ale přesunuli se i do vzduchu. Už během první světové války proběhly první vzdušné bitvy stíhacích letadel, druhá světová válka pak strategii a taktiku leteckého boje výrazně zdokonalila. Letecké bitvy, bombové útoky, špionážní lety To vše se odehrává na obloze! Hodinový dokument Válka ve vzduchu se podrobně zabývá leteckými bitvami a představuje různé stíhací letouny, které byly během 2. světové války zdokonalovány. Projděte se historií válečného letectva!(Kino Svět)
cs
04:20
Úžasný život (Severní Evropa: Z Islandu do Norska)
Dokumentární seriál USA (2013). Americké národní parky, Svět nad a pod 60. rovnoběžkou Úžasná místa na planetě Zemi, z jejichž krásy doslova a do písmene mrazí. Herec Roger Leopardi nás v obsáhlé dokumentární sérii provede úchvatnými lokalitami, kde se setkávají přírodní krásy i výdobytky moderní civilizace, historie se současností. Podíváme se na Aljašku, do Kanady, zemí severní Evropy, do alpských výšin, ale také na Nový Zéland, do Chile nebo třeba do Tanzanie. Zajdeme do lesů i na vrcholky hor, do jeskyní a skal, nahlédneme pod hladinu vodních ploch, ale také do měst, kde vyzkoušíme místní trhy, typickou kuchyni a zábavní podniky. Každý si tak přijde na své. Vydejte se s námi na okružní jízdu světem, která jen tak neskončí…
cs
04:40
Alexandr Veliký
Alexandr Veliký se vždy těšil jedinečnému postavení v historii. Pro Řeky a Římany byl hrdinou, pro Araby prorokem, pro lidi ze Západu je mýtem. Šířil řeckou civilizaci po celém starověkém světě, až k hranicím Indie, neúnavně pronásledoval svého zapřisáhlého nepřítele Dareia Velikého, krále Persie.
cs
05:30
Paranormální kriminalisté (Lawrence Mbroh)
Dokumentární seriál nám představí vyšetřování skutečných kriminálních případů, k jejichž vyřešení přispěly nejen nejmodernější metody kriminalistů a forenzních expertů, ale především schopnosti jasnovidců. Jednotlivé případy prozkoumáme ze dvou zcela odlišných úhlů. Prvním je pohled policisty, kde dominují logika, rozum a fakta, a tím druhým pohled jasnovidce, kde převažují emoce a empatie.
cs
06:00
Svět duchů (Noc duchů - 1. část)
Noc duchů - 1. část. Dokumentární seriál VB (2016). Tohle nejsou obyčejné duchařské historky! Nové pátrání lovců duchů s využitím nejmodernějších technologií na těch nejstrašidelnějších místech Velké Británie je někdy až překvapivě šokující. Na klidný spánek to dnes opravdu nevypadá…
cs
07:00
Teleshopping
Magazín
cs
10:20
Tajné společnosti (Templáři)
Templáři. Dokumentární seriál USA (2022). Po celém světě a v průběhu historie se pod povrchem objevují tajné společnosti. V kryptách a klubovnách, pod zámkem, v nejtemnějších koutech internetu se shromažďují za tajemným účelem. Každá ze šesti epizod se ponoří do temné historie tajné společnosti: Řádu templářů, Svobodných zednářů, Hermetického řádu Zlatého úsvitu, Iluminátů, řádu Lebky a kostí a Le Cercle. Jaké byly jejich původy a mise? Ovládali skutečně moc, nebo se snažili zničit ty, kteří byli u moci? Jaké rituály a přísahy skládali členové a které slavné osobnosti byly zapojeny? A co je nejdůležitější, co z těchto organizací zůstává? Je možné, že některé skupiny, i když jsou archaické, stále působí ve stínu?
cs
11:40
Nebezpečné nebe
Dokumentární film Rus. (2017). Podivná světla a objekty na obloze. CIA odhalila dokumenty obsahující několik tisíc stránek očitých svědectví lidí, kteří je viděli. Zpravodajští důstojníci pak museli situaci řešit, neboť se ukázalo, že tito lidé se stali náhodnými svědky vypouštění přísně tajných experimentálních letadel amerických vzdušných sil, a ty mylně považovali za UFO. Jak ovšem celou věc vysvětlit, aby nebylo vyzrazeno vojenské tajemství? Navíc se objevil další problém – ne všechna zkušební spuštění nových letadel se časově shodovala s údajným výskytem UFO, jak o něm svědci vypovídali. O co tedy v tomto případě šlo? O manévry nepřátelských vojsk? Nebo opravdu o návštěvu z vesmíru?
cs
12:40
Staroměstská poprava 1621 (Exekuce)
Exekuce. Minisérie ČR (2021). V první části historického dokumentu vás Libor Marek seznámí se všemi aktéry popravy. Jáchymem Ondřejem Šlikem počínaje, pražským katem Janem Mydlářem konče. Kolik hlav sťal a kolik mečů při exekuci použil? Které odsouzence oběsil? Kde skončila těla popravených? Nejen na tyto, ale i na spoustu dalších otázek bude moderátor hledat odpovědi.
cs
13:45
JFK: Spiknutí
Dokument zkoumá jednu z nejsložitějších nevyřešených záhad 20. století - atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho. Popisuje Kennedyho jako charismatického veřejného řečníka, který vedl Ameriku během studené války, a jeho náhlou smrt, která byla jedním z nejtemnějších momentů v americké historii. Dokument také detailně rozpracovává záhadu okolo jeho vraždy, která i po desetiletích zůstává nerozřešena. Kdo střelil smrtelnou ránu? Proč byl Kennedy zvoleným cílem? A co byl skutečným důvodem jeho zavraždění? Připojte se k objevování těchto tajemství.
cs
15:30
Konspirační teorie s Jesse Venturou III (Pevnost v Ozarku)
Pevnost v Ozarku. Dokumentární seriál USA (2012). Bývalý americký guvernér Jesse Ventura a jeho tým vyšetřují a prověřují nejděsivější a nejtajemnější konspirační teorie, které se kdy rozšířily. Studují důkazy, konzultují s experty a vyslýchají svědky, aby se dozvěděli co nejvíce o fenoménech, jako je cestování časem, reptiliáni, smrtící paprsek nebo UFO. Jesse Ventura tvrdí, že je jeho životním cílem dokázat, že je v těchto teoriích mnohem více pravdy, než si myslíme
cs
16:45
Vesmír jako jedinečná laboratoř
Dokumentární film Rus. (2017). Dnes už je jen kosmickým smetím, během své desetileté vesmírné mise však Keplerův kosmický dalekohled odhalil mnoho důležitých informací. Nejenže objevil, že naše galaxie je plná planet a mimo ni je jich ještě víc, odhalil i řadu anomálií a různých zvláštních jevů, které ve vesmíru jsou. Například zjistil, že jas některých hvězd se pravidelně snižuje. Ukázal to na hvězdě KIC 8462852 v souhvězdí Cygnus, jejíž jas se snižuje o 22 %. A to není jediný příklad. Další hvězda – EPIC 204278916 ze souhvězdí Štíra – vykazuje podobné pohyby a její světlo periodicky mizí. Jaké další zajímavosti přinesl?
cs
18:00
Skandál zamilovaného špióna
Mimořádný a skutečný příběh života špióna a jeho lásky k pekingské operní zpěvačky Shi Pei Pu, který inspiroval Davida H. Hwanga k napsání M. Butterfly, úspěšné hry na Broadwayi. Je leden 1964 a prezident Charles de Gaulle oznamuje, že francouzská vláda uznává Čínskou lidovou republiku. O měsíc později se Francie stává první západní mocností, která otevřela velvyslanectví v Pekingu od korejské války, a 20letý Bernard Boursicot přijíždí sloužit jako účetní francouzského velvyslanectví. 30. června 1983: Na rušné obchodní ulici v Paříži zatýká francouzská tajná služba Boursicota spolu s jeho manželkou, pekingskou operní zpěvačkou Shi Pei Pu. Obyčejný státní úředník je ve skutečnosti špión, který posledních 20 let pracoval pro čínskou rozvědku. Tentýž den se Boursicot dozví, že jeho žena, se kterou žil dvacet let, je... muž! Přes noc je neuvěřitelný příběh katapultován na mezinárodní scénu.
cs
19:05
Paranormální kriminalisté (Lawrence Mbroh)
Dokumentární seriál nám představí vyšetřování skutečných kriminálních případů, k jejichž vyřešení přispěly nejen nejmodernější metody kriminalistů a forenzních expertů, ale především schopnosti jasnovidců. Jednotlivé případy prozkoumáme ze dvou zcela odlišných úhlů. Prvním je pohled policisty, kde dominují logika, rozum a fakta, a tím druhým pohled jasnovidce, kde převažují emoce a empatie.
cs
20:00
Hranice (9)
Agenti a důstojníci amerického celního úřadu a ostrahy hranic pracují 24 hodin denně na jednom z nejfrekventovanějších hraničních přechodů a stojí v čele boje proti pašování drog, ilegální imigraci a terorismu.Na více jak 2800 kilometrech čtverečných nehostinné pouště v odlehlé oblasti USA objeví agenti pohraniční ostrahy tunel vedoucí až k centru města. Dále se uprostřed noční tmy střetnou s pěšáky drogového kartelu a zabaví heroin za více jak 1,5 milionu dolarů.Ostraha hranic v arizonském Nogales hlídá hranici USA a Mexika. Buďte svědky záchrany ilegálních imigrantů, které jejich převaděči nechali v poušti, nočních přestřelek a hledání skrýší plných drog a pašovaného zboží.(National Geographic)
cs
20:25
Zpověď sériového vraha
Glen Rogers má na svědomí více než 70 lidských životů, nyní je v cele smrti na Floridě a čeká na popravu. Dokumentární film Zpověď sériového vraha z roku 2012 zkoumá jeho zločiny, zejména pak vraždu Nicole Brown Simpson, která zemřela v roce 1994 se svým kolegou Ronaldem Goldmanem. Z vraždy byl nejprve obviněn její muž, hráč amerického fotbalu O. J. Simpson, vražda mu však nebyla dokázána. Rogers tvrdil, že byl na vraždu Nicole jejím manželem najat, ani to však nebylo prokázáno. V dokumentu hovoří Rogersův bratr Clay, který vypráví o jejich složitém dětství a problémech, jež možná Glena vedly ke spáchání hrůzných zločinů.(Kino Svět)
cs
21:35
Akta UFO II (Světová síť)
Pokud máte pocit, že za vším stojí mimozemšťané, vězte, že nejste sami. Poznejte, v čem všem podle tvůrců pořadu mají prsty...(oficiální text distributora)
cs
22:00
Pouště a lidé (Thárská poušť)
Thárská poušť. Dokumentární seriál VB (2013). Pouště představují nejzáhadnější povrch naší planety. Často je vnímáme jako ohromné prázdné prostory, avšak toto vnímání je zcela mylné. Pouště jsou plné barev a kontrastů. Nachází se zde hory a laguny uprostřed dun a plání. Často jsou plné života a jsou bohaté na zdroje. Místní obyvatelé prokazují neuvěřitelnou vynalézavost a vytrvalost, moudrost a humor - jejich slavnosti a shromáždění jsou plné barev a energie. A pouště jsou plné překvapení. Australská poušť skrývá obrovské zásoby kobaltu, manganu a zlata a je domovem pro tisíce dočasných pracovníků v improvizovaných městech. Měsíční krajina Atacama v Chile je se svými jasnými oblohami klíčová pro astronomii. A dokonce se na indické poušti Thar nachází rozlehlé farmy. Diváci budou ohromeni rozsahem a rozmanitostí našich pouští. Od Sahary po Antarktidu, od Chile po Mongolsko, od Judska po Rádžastán, tohle bude hostina krajinných panoramat a kultur. A bude přinášet tolik překvapení a radosti
cs
23:25
Titanic: Nový podezřelý
Mohla by být tato tragédie také místem činu? Potopení Titanicu bylo jednou z největších tragédií 20. století – bylo také ale místem zločinu? Když se Titanic začal potápět, objevila se další loď, která cestujícím nabídla naději na záchranu. I přes množství nouzových výstražných raket se však loď odvrátila. S nalezením vraku Titanicu se záhada začala pomalu odkrývat a nyní se po nedávno objevených stopách zjevil nový podezřelý: nákladní parník SS Mount Temple. Sledujeme výpovědi řady odborníků, kteří s využitím nejmodernějších vyšetřovacích nástrojů zkoumají nová fakta a znovu procházejí důkazy z roku 1912.
cs

TV műsorújság - vasárnap, 2024-05-26

00:30
Po stopách vraha II (Vražda Debory Woodové)
Vražda Debory Woodové. Dokumentární seriál VB (2022). V centru vyšetřování zločinu! Tak se cítí diváci napínavé dokumentární série, v níž se herečka Emilia Fox a kriminalista, profesor David Wilson, pokoušejí vyřešit nejohavnější britské zločiny. Spolu vyrážejí na místa skutečných vražd, setkají se s policií, svědky, příbuznými obětí, novináři a kriminalisty a kráčejí krok za krokem po stopách vraha. Seriál sleduje jejich úspěchy i pády během vyšetřování
cs
01:15
Paranormální noční můry (Obyvatelé stínů)
Poznejte příběhy lidí, které na vlastní kůži zažili různé druhy paranormálních aktivit. Poslechněte si jejich strašidelná vyprávění... Seriál Paranormální noční můry vypráví mimořádné příběhy lidí, kteří zažili děsivé a strašidelné sny už v dětství a od té doby je trápí hrůzostrašné noční můry. Co se za nimi skrývá?(TV Prima)
cs
02:00
Tajné společnosti (Ilumináti)
Ilumináti. Dokumentární seriál USA (2022). Po celém světě a v průběhu historie se pod povrchem objevují tajné společnosti. V kryptách a klubovnách, pod zámkem, v nejtemnějších koutech internetu se shromažďují za tajemným účelem. Každá ze šesti epizod se ponoří do temné historie tajné společnosti: Řádu templářů, Svobodných zednářů, Hermetického řádu Zlatého úsvitu, Iluminátů, řádu Lebky a kostí a Le Cercle. Jaké byly jejich původy a mise? Ovládali skutečně moc, nebo se snažili zničit ty, kteří byli u moci? Jaké rituály a přísahy skládali členové a které slavné osobnosti byly zapojeny? A co je nejdůležitější, co z těchto organizací zůstává? Je možné, že některé skupiny, i když jsou archaické, stále působí ve stínu?
cs
02:45
Strašidelné nemocnice III (Čisté zlo - Vina, která nás pronásleduje)
Čisté zlo - Vina, která nás pronásleduje. Dokumentární seriál Kan. (2020). Jsou opředeny tajemstvím, neboť se tu udály paranormální jevy. Dechberoucí dokumentární seriál přináší svědectví, že po celém světě existují nemocnice, domovy s pečovatelskou službou či márnice, kde se objevili duchové. Unikátní výpovědi lékařů, pacientů a návštěvníků těchto objektů potvrzují jejich přítomnost. Viděli je, slyšeli jejich hlasy, pláč i smích, cítili kouř z cigaret a vařeného jídla. Je to skutečně možné, nebo jde o sugesci? Může to být důkaz posmrtného života?
cs
03:30
Královna Alžběta okem objektivu
Dokument odkrývá život a vládu britské královny Alžběty II. jako nejvíce fotografované a filmované osobnosti posledních sedmi dekád. Díky vzácným archivním materiálům se film zaměřuje na způsob, jakým dokázala zvládnout život v centru zájmu médií. Podle chronologického pořadí se dokument zabývá mladou princeznou, která se stala královnou náhodou; její zamilováním a nástupem na trůnu; rolí mladé matky a vedoucí postavy Commonwealthu; a přizpůsobením se požadavkům celosvětového publika v éře masmédií. Příběh je vyprávěn prostřednictvím rozhovorů s klíčovými královskými komentátory a historiky.
cs
04:15
Úžasný život (Kouzlo východní a střední Kanady)
Dokumentární seriál USA (2013). Americké národní parky, Svět nad a pod 60. rovnoběžkou Úžasná místa na planetě Zemi, z jejichž krásy doslova a do písmene mrazí. Herec Roger Leopardi nás v obsáhlé dokumentární sérii provede úchvatnými lokalitami, kde se setkávají přírodní krásy i výdobytky moderní civilizace, historie se současností. Podíváme se na Aljašku, do Kanady, zemí severní Evropy, do alpských výšin, ale také na Nový Zéland, do Chile nebo třeba do Tanzanie. Zajdeme do lesů i na vrcholky hor, do jeskyní a skal, nahlédneme pod hladinu vodních ploch, ale také do měst, kde vyzkoušíme místní trhy, typickou kuchyni a zábavní podniky. Každý si tak přijde na své. Vydejte se s námi na okružní jízdu světem, která jen tak neskončí…
cs
04:35
Bombardování Drážďan
Drážďany, 13. únor 1945. Jedno z nejdůležitějších průmyslových center Třetí říše čekají nejtěžší chvíle. Britské Královské letectvo a Armádní letectvo Spojených států amerických podniká vzdušný útok na město. Až do 15. února během celkem čtyř náletů společně shodí na 3900 tun výbušných a zápalných pum. Utrpení civilistů nezná mezí… Podle závěrečné zprávy z března 1945 je počet obětí útoku odhadnut na 25 tisíc a dodnes se řeší otázka, zda byl 12 týdnů před konečnou kapitulací Německa nezbytně nutný. Náš hodinový dokument detailně zobrazuje nálety a ukazuje totální devastaci kdysi prosperujícího města.(Kino Svět)
cs
05:30
Paranormální kriminalisté (Rosa Talamantes)
Dokumentární seriál nám představí vyšetřování skutečných kriminálních případů, k jejichž vyřešení přispěly nejen nejmodernější metody kriminalistů a forenzních expertů, ale především schopnosti jasnovidců. Jednotlivé případy prozkoumáme ze dvou zcela odlišných úhlů. Prvním je pohled policisty, kde dominují logika, rozum a fakta, a tím druhým pohled jasnovidce, kde převažují emoce a empatie.
cs
06:05
Svět duchů (Noc duchů - 2. část)
Noc duchů - 2. část. Dokumentární seriál VB (2016). Tohle nejsou obyčejné duchařské historky! Nové pátrání lovců duchů s využitím nejmodernějších technologií na těch nejstrašidelnějších místech Velké Británie je někdy až překvapivě šokující. Na klidný spánek to dnes opravdu nevypadá…
cs
07:00
Teleshopping
Magazín
cs
10:20
Tajné společnosti (Ilumináti)
Ilumináti. Dokumentární seriál USA (2022). Po celém světě a v průběhu historie se pod povrchem objevují tajné společnosti. V kryptách a klubovnách, pod zámkem, v nejtemnějších koutech internetu se shromažďují za tajemným účelem. Každá ze šesti epizod se ponoří do temné historie tajné společnosti: Řádu templářů, Svobodných zednářů, Hermetického řádu Zlatého úsvitu, Iluminátů, řádu Lebky a kostí a Le Cercle. Jaké byly jejich původy a mise? Ovládali skutečně moc, nebo se snažili zničit ty, kteří byli u moci? Jaké rituály a přísahy skládali členové a které slavné osobnosti byly zapojeny? A co je nejdůležitější, co z těchto organizací zůstává? Je možné, že některé skupiny, i když jsou archaické, stále působí ve stínu?
cs
11:35
Hosté na této planetě
Dokumentární film Rus. (2017). Ohromující nález! Angličtí meteorologové zkoumali balonky pro sběr vzorků, které byly vypuštěny do stratosféry, a ve výšce 30 kilometrů nad Zemí objevili malé titanové koule o průměru, který byl tenčí než lidské vlasy. Když tyto koule studovali pod mikroskopem, zjistili, že titanová skořápka je zcela umělá. Co ale koule obsahují? Odkud a proč dorazily do blízkosti naší planety? Jedna z teorií tvrdí, že jde o kapsle s biologickým materiálem, jež jsou výsevnými sondami, které obsahují strukturu DNA. Byly vyslány vzdálenou mimozemskou civilizací, aby ve vesmíru našly vhodné podmínky a zasely tam nový život…
cs
12:30
Staroměstská poprava 1621 (Pátrání)
Exekuce. Minisérie ČR (2021). V první části historického dokumentu vás Libor Marek seznámí se všemi aktéry popravy. Jáchymem Ondřejem Šlikem počínaje, pražským katem Janem Mydlářem konče. Kolik hlav sťal a kolik mečů při exekuci použil? Které odsouzence oběsil? Kde skončila těla popravených? Nejen na tyto, ale i na spoustu dalších otázek bude moderátor hledat odpovědi.
cs
13:40
11/9: Minutu po minutě
Dokumentární film chronologicky popisuje jednu z nejtragičtějších událostí v historii Spojených států. Detailně sledujeme, jak čtyři koordinované útoky devatenácti jedinců, motivované vírou a extremismem, vedly ke ztrátě mnoha životů a způsobily chaos v nejen v letecké dopravě. Prostřednictvím oficiálních záznamů FAA, leteckých společností, armády a newyorských hasičů, stejně jako archivních záběrů a rekonstrukcí, se vracíme k zásadním okamžikům, které americkou společnost navždy změnily. Tento dokument odhaluje zoufalé a chaotické komunikace, které se odehrávaly v éteru mezi letuškami, leteckými úřady a prezidentem, kdy se všichni pokoušeli vypořádat s touto noční můrou. Minutu po minutě si připomeneme všechny události nejtemnějšího dne v americké historii.
cs
15:25
Konspirační teorie s Jesse Venturou III (Ranč Skinwalker)
Ranč Skinwalker. Dokumentární seriál USA (2012). Bývalý americký guvernér Jesse Ventura a jeho tým vyšetřují a prověřují nejděsivější a nejtajemnější konspirační teorie, které se kdy rozšířily. Studují důkazy, konzultují s experty a vyslýchají svědky, aby se dozvěděli co nejvíce o fenoménech, jako je cestování časem, reptiliáni, smrtící paprsek nebo UFO. Jesse Ventura tvrdí, že je jeho životním cílem dokázat, že je v těchto teoriích mnohem více pravdy, než si myslíme
cs
16:50
Apollo: Nový Měsíc
Program Apollo, který NASA spustila v roce 1961, způsobil doslova řetězovou reakci ve vědě. Objevy, které odstartoval, vedly k pochopení vzniku vesmíru. Za celou dobu trvání programu Apollo vystoupilo na povrch Měsíce dvanáct astronautů. Jejich zkoumání povrchu Měsíce pak mělo přímý vliv na vývoj dalších technologií, jako byla robotika, elektronika a vývoj počítačů. Rusové se pokoušeli vyvinout gigantickou raketu N1, která by je dostala za oběžnou dráhu Země. Bohužel ani jeden ze 4 startů, které s ní uskutečnili, nedopadl dobře, a její vývoj byl odložen. Američané vsadili na vývoj rakety Saturn V. Tato raketa byla vysoká přes sto metrů a při svých 13 startech nikdy nezklamala. 16. 6. 1969 odstartovalo Apollo 11 s astronauty Neilem Armstrongem, Edwinem Aldrinem a Michaelem Collinsem. Po třech dnech letu posádka dorazila k Měsíci a vstoupila na jeho oběžnou dráhu. 20. 6. pak astronauti Armstrong a Aldrin zahájili sestup v lunárním modulu na povrch Měsíce. Po dalších šesti a půl hodinách na povrch fyzicky vystoupili. První činnost, kterou zahájili svůj pobyt na Měsíci, byl sběr vzorků. Následovalo měření otřesů povrchu Měsíce. Po krátkém pobytu na Měsíci se posádka vrátila na Zem. Přivezla s sebou přes dvacet jedna kilogramů vzorků. Ty ukázaly, že Měsíc a Země mají společnou historii. Tyto vzorky také potvrdily, že v dávné historii byl povrch Měsíce pokryt žhavou lávou. Druhá výprava programu Apollo na Měsíc tato zjištění dál prokázala. 19. listopadu 1969 Apollo 12 přistálo poblíž sondy Surveyor 3, která se na povrch Měsíce dostala už v roce 1967. Astronauti ze sondy odmontovali některé přístroje, které následně vzali zpět na Zem. Dále posádka prováděla také sběr měsíčních vzorků. Ty potvrdily teorii o vzniku Měsíce díky srážce naší planety s protoplanetou Theia. Přivezené vzorky také doložily, že Měsíc i Země byly v minulosti intenzivně bombardovány vesmírným materiálem. Astronauti měli při odběru vzorků na povrchu Měsíce velké problémy se zhutnělou zeminou. Další mise na Měsíci už používala k přesunu kolové vozidlo. Největším objevem bylo zjištění lávových kanálů na povrchu Měsíce, jako je Hadley Rille. Dále získané vzorky naznačily, že vesmírné bombardování zřejmě na Zemi přineslo vodu. Apollo 16 přistálo nejdál od původních míst přistání předešlých misí. Cílem bylo zmapování měsíčních pahorkatin, o kterých vědci mysleli, že jsou sopečného původu. Astronauti však žádné známky sopečného původu nezaznamenali a došli k závěru, že povrch Měsíce a jeho pahorkatiny vznikly právě v důsledku vesmírného bombardování. Posádka na Zem přivezla nejstarší měsíční vzorky, které byly datovány jako čtyři miliardy let staré. Let Apolla 17 se stal posledním letem, při kterém se lidé dostali na povrch Měsíce. Astronauti přistáli v údolí Taurus-Littrow. Součástí posádky byl také geolog Harrison Schmitt. Posádka přivezla na Zem 111 kg vesmírných vzorků, které byly získávány z třímetrové hloubky pod povrchem Měsíce. Následné lety programu Apollo byly prezidentem Nixonem zrušeny. Výzkum vesmíru však dál pokračoval ve formě projektů, jako byly Skylab, vývoj raketoplánů a vybudování vesmírné stanice ISS. Do výzkumu vesmíru se začaly zapojovat i soukromé subjekty, které spustily vypouštění svých satelitů. Měsíční vzorky byly dále zkoumány a v roce 2017 byly k odhadu jejich stáří použity nové techniky. Ty naznačily, že Měsíc je starý čtyři miliardy a pět set deset miliónů let. Po srážce Země s Theiou trvala zemská rotace pět hodin, postupně se ustálila na 24 hodin. Srážka také vychýlila Zemi ze své osy a naklonila ji. V roce 1994 vědci pomocí vesmírné sondy zaznamenali na povrchu Měsíce molekuly vody. Tento objev byl potvrzen záznamem impaktu vesmírného tělesa do Měsíce a následného vyvržení části prostoru do vesmíru. I v tomto materiálu byla zaznamenána voda. Dnes NASA pracuje na plánu návratu na Měsíc. Měsíc je totiž pro nás asi nejpřirozenější vesmírnou základnou, kterou můžeme použít při dalším objevování vesmíru.
cs
18:10
Černá planeta
Dokumentární film Rus. (2017). Říká se jí Hvězda smrti nebo také Planeta X. Záhadná planeta Nibiru, která je prý desetkrát větší než Země a v pravidelných intervalech se k nám přibližuje, jednou údajně naší domovské planetě přinese zkázu. Ale také nový počátek… Alespoň tak to tvrdí mytologie starých Babyloňanů, kteří Nibiru spojovali se stvořitelem a pánem světa Mardukem. Doposud se žádná z katastrofických předpovědí nevyplnila, vědci ale stále zkoumají nebeská tělesa, která se k nám opravdu pravidelně v různých časových obdobích přibližují, a řeší, zda nemohou zničit pozemský život
cs
19:05
Paranormální kriminalisté (Rosa Talamantes)
Dokumentární seriál nám představí vyšetřování skutečných kriminálních případů, k jejichž vyřešení přispěly nejen nejmodernější metody kriminalistů a forenzních expertů, ale především schopnosti jasnovidců. Jednotlivé případy prozkoumáme ze dvou zcela odlišných úhlů. Prvním je pohled policisty, kde dominují logika, rozum a fakta, a tím druhým pohled jasnovidce, kde převažují emoce a empatie.
cs
20:00
Hranice (10)
Dokumentární seriál ČR (2024). První vojenská vzpoura, místo děsivého masakru nebo stavba, která trvá už téměř sto let. Dokumentární seriál, který vás zavede za neuvěřitelnými a podivnými příběhy z naší historie. Za příběhy, které se ve své době staly senzací, o kterou se zajímala veřejnost i média, ale dnes už se na ně téměř zapomnělo.
cs
20:25
Tajemství polární záře
Tajemná, fascinující, opředená mýty a legendami. Polární záře neboli Aurora borealis. V tomto dokumentu se připojíme k dvojici vědců, kteří se rozhodli odejít na sever a natočit ji v 3D, aby ji diváci mohli vidět v plné kráse. Sledujme Jeana Mouettea, pracovníka Ústavu astrofyziky v Paříži, který se již léta věnuje pozorování zatmění Slunce a dalších vesmírných úkazů, a světově proslulého astrofotografa Thierryho Légaulta, kteří stráví několik týdnů za polárním kruhem, v krajině sněhu, ledu a dlouhé hluboké noci. Díky nim pak budeme mít možnost vidět úžasnou přírodní světelnou podívanou, magickou polární záři.(Kino Svět)
cs
21:30
Neznámé památky (6)
Dokumentární seriál ČR (2024). Možná ani neleží na hlavních cestách, možná o nich jen nevíte, třeba jsou kousínek za státní hranicí, mohou být nepřístupné turistům nebo dokonce mnoho pater pod zemí. To všechno jsou neznámé památky. Z různých období, s hlubokými šrámy a jizvami, jak šly věky. Neznámé památky. Nový seriál se spisovatelem a filmovým dokumentaristou Milanem Zachou Kučerou.
cs
22:00
Pouště a lidé (Gobi)
Gobi. Dokumentární seriál VB (2013). Pouště představují nejzáhadnější povrch naší planety. Často je vnímáme jako ohromné prázdné prostory, avšak toto vnímání je zcela mylné. Pouště jsou plné barev a kontrastů. Nachází se zde hory a laguny uprostřed dun a plání. Často jsou plné života a jsou bohaté na zdroje. Místní obyvatelé prokazují neuvěřitelnou vynalézavost a vytrvalost, moudrost a humor - jejich slavnosti a shromáždění jsou plné barev a energie. A pouště jsou plné překvapení. Australská poušť skrývá obrovské zásoby kobaltu, manganu a zlata a je domovem pro tisíce dočasných pracovníků v improvizovaných městech. Měsíční krajina Atacama v Chile je se svými jasnými oblohami klíčová pro astronomii. A dokonce se na indické poušti Thar nachází rozlehlé farmy. Diváci budou ohromeni rozsahem a rozmanitostí našich pouští. Od Sahary po Antarktidu, od Chile po Mongolsko, od Judska po Rádžastán, tohle bude hostina krajinných panoramat a kultur. A bude přinášet tolik překvapení a radosti
cs