ČT art

ČT art

ČT art je televizní stanice České televize určená příznivcům kultury.

Czechia

ТВ Справочник - събота, 11.05.2024

0:35
Jedna báseň (Autorky čtou - Zofia Bałdyga)
cs
0:40
Obchod s uměním za 2. světové války
Záchrana i znovuobjevení významných uměleckých děl světového kulturního dědictví ztracených či ohrožených v důsledku dopadu 2. světové války na francouzský trh s uměním. Koprodukční dokument ELDA a ARTE France
cs
1:35
Opera II (6)
Opera Garnier v Paříži, to je balet světové úrovně... a udržet se v něm, to je boj a životní drama každého z tanečníků. První řada francouzského seriálu (2021)
cs
2:25
Hudební cestopis slavných skladatelů (1)
Skladatelova životní i umělecká pouť německými městy od Eisenachu, přes Výmar až do Lipska na místo svatotomášského kantora (2020)
cs
3:20
Terra musica
Magazín hudební tolerance z Moravy: Mercedes Peón - Muzsikás - Dakha Brakha - Cimarrón
cs
3:50
Notes
Měsíčník hudební tolerance. Maďarské smyčcové kvarteto Keller Quartet – I Fagiolini: večer s anglickými madrigalisty – Nová opona pro ND v Brně – Gregoriánský chorál v životech mladých Moravanů (2006)
cs
4:25
Uchem jehly
Setkání Zbigniewa Czendlika s koordinátorem projektu HateFree Culture Lukášem Houdkem
cs
4:50
Symbol
O symbolech v mezilidské komunikaci a hledání skrytých významů věcí (2007)
cs
5:10
Události v kultuře
Každodenní souhrn nejdůležitějšího a nejzajímavějšího dění v naší i světové kultuře
cs
5:23
Přestávka ve vysílání 05:23-20:00
cs
20:00
Události v kultuře
Každodenní souhrn nejdůležitějšího a nejzajímavějšího dění v naší i světové kultuře
cs
20:15
Sny o toulavých kočkách
Na pobřeží Atlantiku, na osamělé pláži před zábavním parkem na Coney Islandu se scházejí dva bratři. Chvíli hledí na stoupající vlny a potom se ten mladší zeptá: „Brácho, zajímalo by mě, jak tě napadne, co máš nakreslit?“ Starší se zamyslí a po chvilce odpoví: „Víš, že o tom jsem vlastně nikdy nepřemýšlel?“ Tak začíná filmové putování po vnitřním a vnějším světě Petra Síse, světově proslulého autora a ilustrátora dětských knih, vyprávění bratrsky důvěrné, přesto naprosto sdělné. Kniha po knize dokumentují životní příběh autora a zároveň inspiraci, přetavenou v přepečlivě vytvořené, výtvarně úchvatné a emocionálně oslovující kresby. Mezi Prahou, New Yorkem, Brnem a Paříží sledujeme Petra Síse a neodmyslitelnou černou kočku, symbol „věčného tuláka, hledajícího svůj pelíšek”, mezi reportážními záběry, ožívajícími kresbami a rozhovory s lidmi, kteří výtvarníka na jeho cestě provázeli, anebo mu pomohli. Pronikáme k osobnosti Petra Síse, k jeho hodnotám a názorům, tajemství tvorby ovšem stále zůstává neodhaleno. Je zde jen tvůrce, jehož pozoruhodné dílo je věnováno svobodě ve všech jejích podobách.
cs
21:50
Hvězdy stříbrného plátna (Kevin Costner)
Osobní strážce, Robin Hood i Posel budoucnosti. Vším, čím je, je rád. Britský dokumentární cyklus
cs
22:35
Takové krásné šaty
Sheila Woolchapelová zabloudí ve snaze zlepšit si den do lehce podivného butiku. Čeká ji schůzka naslepo a nové šaty by snad mohly prolomit smolnou řadu nepoužitelných nápadníků. Červené šaty, které jí sugestivně nabídne prodavačka slečna Luckmoorová, jsou možná trochu odvážné, ale tak krásné! Bohužel jsou také prokleté. Čeho všeho jsou schopné? Přinesou Sheile štěstí, nebo záhubu? To ví snad jen personál obchodu, kde po nocích probíhají vzrušující okultní rituály, ale věřte, že předpírka nepomůže…
cs

ТВ Справочник - неделя, 12.05.2024

0:30
Ivan Hlas Trio
Záznam části koncertu Fifty-Fifty z Městského divadla Brno.Jen málokdy se v českém divadle tak důsledně prolíná herectví a zpívání jako u Zory Jandové. Už během gymnaziálních studií hostovala v Semaforu. Po absolvování Divadelní fakulty AMU v Praze ji obsadil režisér Miroslav Macháček jako Ofélii do inscenace Hamleta v Národním divadle. V Hudebním divadle v Karlíně byla její hlavní rolí Rada v muzikálu Cikáni jdou do nebe a na jevišti Lyry Pragensis se představila v monodramatu Frida Kahlo. Svoje cizojazyčné schopnosti využívá i v šansonech z repertoáru Edith Piaf. Hlavní scénou Zory Jandové je už 20 let Městské divadlo Brno, kde také v roce 2008 koncertně oslavila své padesátiny programem Fifty-Fifty, připraveným spolu se svým mužem, skladatelem Zdenkem Mertou.(Česká televize)
cs
1:25
Robert De Niro: mlčení jako zbraň
Jeho výkony jsou nezapomenutelné, v soukromí by ho poznal málokdo. Portrét hereckého chameleona. Francouzský dokument
cs
2:20
Ikony Kamila Střihavky
Petr Janda hostem v novém hudebním cyklu věnovaném osobnostem české scény, které se nesmazatelně zapsaly do historie
cs
2:50
Štědrost
O symbolech v mezilidské komunikaci a hledání skrytých významů věcí (2008)
cs
3:05
Olomouc
Putování po známých i méně známých místech hlubokých tradic. Pořadem provázejí J. Somr a L. Lakomý (2008)
cs
3:25
Uchem jehly
Setkání Zbigniewa Czendlika s bývalým hokejovým útočníkem Tomášem Zelenkou (2020)
cs
3:50
Crescendo
Hostem Pavla Fajta byla skupina Pluto a také hudební seskupení Rale a Boo (2000)
cs
4:45
Stará dobrá módní garda
Nahlédnutí do dílny českých návrhářů (2006)
cs
5:10
Události v kultuře
Každodenní souhrn nejdůležitějšího a nejzajímavějšího dění v naší i světové kultuře
cs
5:23
Přestávka ve vysílání 05:23-20:00
cs
20:00
79. mezinárodní hudební festival Pražské jaro 2024
Přímý přenos slavnostního zahajovacího koncertu z Obecního domu v Praze. Cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany zazní v den 140. výročí úmrtí skladatele v podání Berlínských filharmoniků a dirigenta Kirilla Petrenka
cs
21:30
Echo Pražského jara 2024
Nejzajímavější okamžiky, rozhovory a postřehy ze 79. ročníku mezinárodního hudebního festivalu
cs
21:35
Cyrano z Bergeraku
Měl odvahu, širokou duši a láskou raněné srdce. Gérard Depardieu ve filmové adaptaci slavné Rostandovy hry.Paříž, rok 1640. Cyrano z Bergeraku, muž nápadný především svým nosem, ale o nic méně svým vtipem, pohotovostí a básnickým rýmem se zamiluje do své krásné sestřenky Roxany. O tu se uchází i hrabě de Guiche – ženatý „mlsný kocour". Roxanino srdce však patří mladému kadetovi ze Cyranova pluku, Kristiánovi. Roxana žádá Cyrana o pomoc a ochranu mladíka – a Cyrano, ač nešťasten, souhlasí. A tak se stane, že z úst i pera Kristiána vycházejí Cyranovy verše. Roxana se zamiluje, a sama netuší, že víc do veršů, krásných slov, než do samotného Kristiána. Zhrzený de Guiche se mstí – a muži musí do války. Roxana spěchá za tím, jehož dopisy si tiskne na svá ňadra...Francouzská adaptace Cyrana z Bergeraku režiséra Jean-Paula Rappeneaua je snad možná vůbec nejlepší filmovou adaptací tohoto klasického díla Edmonda Rostanda. Okamžitě po svém uvedení se film setkal s diváckým ohlasem nejen ve Francii, ale dokonce i mimo Evropu.Největší podíl na světovém úspěchu má Gérard Depardieu, scénář a vynikající režie. Ve filmové internetové databázi lze napočítat až jednatřicet významných světových ocenění jako: Oscar za kostýmy, deset Césarů, 2 Zlaté glóby a mnohá další.
cs