Stingray Classica

Stingray Classica

Stingray Classica (formerly Classica or Unitel Classica) is a television channel devoted to classical music, opera, ballet and jazz

TV-vodič - sobota, 18. 05. 2024

00:00
Mozart, Die Zauberflöte
Antonello Manacorda leidt het orkest en koor van Teatro La Fenice in een uitvoering van Mozarts geliefde opera Die Zauberflöte ('De toverfluit', 1791). Naar alle waarschijnlijkheid begon Mozart pas in mei 1791 met het componeren van zijn meesterwerk.
nl
02:29
Waldbuhne: St. Petersburg White Nights
Het Waldbühne-concert van 1997 staat geheel in het teken van Russische componisten. De Berliner Filharmoniker staat onder leiding van Zubin Mehta. Zoals altijd sluit het orkest het Waldbühneconcert af met Linckes 'Berliner Luft'.
nl
04:09
Monteverdi: Vespro della Beata Vergine
De Mariavespers wordt beschouwd als het eerste grote religieuze meesterwerk van de barokperiode. Ter ere van het jubileum van het Monteverdi Choir staat de Mariavespers op het programma tijdens een concert in de Chapelle Royale de Versailles in 2014.
nl
05:35
Schumann - Celloconcert in a-mineur, Op. 129
De Berliner Filharmoniker, onder leiding van Manfred Honeck, betreedt samen met cellist Yo-Yo Ma het podium tijdens een paasconcert in 2016 vanuit het Festspielhaus te Baden-Baden.
nl
06:00
Sounds Like Christmas
Vanuit een sfeervol cisterciënzerkloosters combineert Sounds like Christmas feestelijke muziek met de frisse spontaniteit van de jazz. Dit programma bevat de muzikale ontmoeting van sopraan Angelika Kirchschlager met jazztrompettist Tomasz Stańko.
nl
07:03
Mirabile Mysterium - Een Kerstverhaal
Dirigent Paul Van Nevel en zijn Huelgas Ensemble schotelen ons het ideale kerstprogramma voor, bestaande uit een muzikale selectie van werken uit de periode 1300-1900. Het Huelgas Ensemble wordt gerekend tot Europa's beste vocale ensembles.
nl
08:06
Opera Sing Along
Een muzikaal programma waarin de kijkers kunnen meezingen met allerlei operahits. Te gast zijn onder andere Francis van Broekhuizen, Laetitia Gerards, Raoul Steffani en Marco Bakker.
nl
09:16
CMIM Piano 2021
Su Yeon Kim voert J. S. Bach's Italiaanse Concert, BWV 971, Frédéric Chopins Ballade nr. 4 in f-klein, Op. 52, Nocturne nr. 2 in fis-klein, Op. 48, Scherzo nr. 3 in cis-klein, Op. 39, en Sergej Prokofjevs Sonate nr. 3 in a-klein, Op. 28, uit.
nl
10:03
Beethoven: Piano Sonata No. 1
Daniel Barenboim speelt Van Beethovens 'Pianosonate Nr. 1, Op. 2, Nr. 1'. Deze opname is onderdeel van Daniel Barenboims vermaarde uitvoering van Van Beethovens complete 32 pianosonates, opgenomen in Schloss Hetzendorf in Wenen in het jaar 1983.
nl
11:12
Koroliov speelt Bachs Goldberg Variaties
De Russische pianist Evgeni Koroliov speelt Johann Sebastian Bachs 'Goldberg Variaties, BWV 988' op het Bachfest in Leipzig. De set wordt gezien als een van de belangrijkste composities binnen de variatievorm en het klassieke pianorepertoire.
nl
12:41
Heavenly Voices - The Legacy of Farinelli
Het verhaal van de castraat in de muziek: zangers die op jonge leeftijd werden gecastreerd om hun hoge stem te behouden. Een wrede praktijk die voornamelijk in de zeventiende en achttiende eeuw in zwang was.
nl
13:32
Saint-Saëns - Pianoconcert No. 2, Op. 22
Pianist Mikhail Pletnev wordt begeleid door het Russisch Nationaal Orkest onder leiding van Kirill Karabits in een uitvoering van Camille Saint-Saëns' 'Piano Concerto no. 2, op. 22'.
nl
14:00
B'Rock & Vox Luminis - Charpentier's Te Deum
Een uitvoering van Charpentier's Te Deum van B'Rock en Vox Luminis.
nl
15:25
Bizet - Symfonie in C
Een uitvoering van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski's beroemde pianoconcert nr. 1, door pianovirtuoos Daniil Trifonov, met Kent Nagano als dirigent van het Israel Philharmonic Orchestra.
nl
16:07
Sjostakovitsj - Preludes en fuga's
Zeven dansers van de Compagnia Simona Bucci dansen op Dmitri Sjostakovitsj' preludes en fuga's nr. 1, 5, 7, 12, 13, 14, 16 en 24. Uitgevoerd door de Italiaanse pianist Roberto Prosseda, tijdens het Stresa Festival in augustus 2019.
nl
17:06
Bachfest 2010
András Schiff speelt 'Franse' muziek van Bach. Schiff is een van de meest gewaardeerde pianisten ter wereld, omdat hij pianomuziek op bijna magische wijze tot leven brengt en erom bekend staat dat hij praktisch vergeten piano-idealen in stand houdt.
nl
19:18
Mozart in Wenen
Deze documentaire onderzoekt hoe Mozart de eerste freelance-componist ooit werd, en daarmee de zeggenschap over zijn composities volledig in eigen hand hield. Na zijn bezoeken aan Salzburg en Parijs, kwam Mozarts carrière goed van de grond in Wenen.
nl
20:17
Classica Spotlight
Selectie van klassieke clips en korte concertwerken met speciale aandacht voor aanstormend talent.
nl
20:30
Misha Fomin at the Concertgebouw 2018
De Russische pianist Misha Fomin speelt Beethovens 'Pianosonates Nr. 8 Pathétique', 'Pianosonates Nr. 14, Mondschein', en Tsjaikovski's 'Vier Seizoenen, Op. 37b' tijdens een concert in het Amsterdamse Concertgebouw in 2018.
nl
22:07
Pletnev dirigeert Ravel & Scriabin
Maestro Michail Pletnev leidt het Russisch Nationaal Orkest (RNO) en het Synodaal koor van Moskou tijdens het negende RNO Grand Festival. Het concert begint met Maurice Ravel's suite voor het ballet 'Daphnis et Chloé'.
nl
22:59
Bach - Partita nr. 2 (BWV 1004)
De Duitse violist Isabelle Faust speelt twee van J.S. Bachs werken voor viool solo: de Partita nr. 2 in d-klein, en de Sonate nr. 3 in C-groot. Beide werken behoren tot de beroemde collectie Sonates en Partita's voor viool solo.
nl
23:32
Classica Spotlight
Selectie van klassieke clips en korte concertwerken met speciale aandacht voor aanstormend talent.
nl

TV-vodič - nedelja, 19. 05. 2024

00:00
Offenbach - La Grande Duchesse de Gerolstein
In de opera "La Grande-Duchesse de Gérolstein" drijft Jacques Offenbach de spot met de oorlog, die op dat moment voor de deur van Frankrijk stond. De aanklacht tegen de regering, het leger en de adel ligt voor de hand.
nl
02:09
Concert Live From Geneva
Daniel Barenboim dirigeert het West-Eastern Divan Orchestra in een uitvoering van Beethovens 'Pianoconcert Nr. 3' en Tsjaikovsky's 'Symfonie Nr. 5'. Dit gezelschap bestaat uit jonge Israëlische en Arabische musici en wil een dialoog voortbrengen.
nl
03:56
Rachmaninov & Gershwin: Rapsodies
Konstantin Khvatynets dirigeert het Nationaal Philharmonisch Orkest van Rusland en pianist Boris Berezovski tijdens een uitvoering van George Gershwins 'Rhapsody in Blue' en Rachmaninovs 'Rapsodie op een thema van Paganini' in de Tsjaikovskizaal.
nl
04:46
Schleiermacher - Relief for Orchestra
Andris Nelsons begint zijn officiële inauguratieconcert als chef-dirigent van het Gewandhausorchester met de wereldpremière van Steffen Schleiermachers 'Relief for Orchestra'. Baiba Skride is de solist in Alban Bergs Vioolconcert.
nl
04:59
Classica Spotlight
Selectie van klassieke clips en korte concertwerken met speciale aandacht voor aanstormend talent.
nl
06:00
Mozart - Strijkkwartet No. 21
Vanuit het Barockschloss in het Duitse Rammenau speelt het Gewandhausquartett Mozarts Vioolkwartet Nr. 21 in D-groot, KV. 575. Het werk is geschreven in 1789 en kreeg de bijnaam 'The Violet'.
nl
06:29
Schubert: Winterreise
Bariton Thomas Quasthoff en pianist Daniel Barenboim brengen Franz Schuberts liederencyclus 'Winterreise' ten gehore. De 24 liederen waaruit de cyclus bestaat, met teksten van dichter Wilhelm Müller, werden in het jaar 1827 gepubliceerd.
nl
07:49
Beethoven: Laatste sonates, op. 109, 110 en 111
Beethovens laatste drie sonates verkennen de intieme wegen van de menselijke ziel, van wanhoop tot transfiguratie. Regisseur Mariano Nante verkent ze en plaatst pianist Alexandre Tharaud in een film geïnspireerd op het universum van Tarkovski.
nl
08:57
CMIM Piano 2021
Een verslag van het Concours musical international de Montréal Piano 2021 evenement.
nl
09:53
Classica Spotlight
Selectie van klassieke clips en korte concertwerken met speciale aandacht voor aanstormend talent.
nl
10:05
Josquin's Motets
Cappella Amsterdam voert Josquins donkere tonen, 'De profundis' en 'Absalon fili mi', uit tijdens een concert op het Festival Oude Muziek 2018 in Utrecht. Het gezelschap sluit het programma af met Gomberts klaagzang op de dood van Josquin.
nl
11:00
The Waltz King
Aan het begin van de 19e eeuw werd Europa op z'n kop gezet door een nieuwe dansrage: de wals. Het verhaal van de wals is onlosmakelijk verbonden met het verhaal van de familie Strauss. Dit docudrama, op aansprekende wijze opgedist doorLesley Garrett.
nl
12:00
Mozart: Gran Partita
Les Dissonances voeren Mozarts zevendelige 'Serenade Nr. 10 voor blazers in Bes-groot, K. 361' genaamd 'Gran Partita' uit. Deze uitvoering is opgenomen in de Philharmonie de Paris te Parijs in 2015.
nl
12:48
PIAM - Halve finale II: Liszt en Chopin
De eerste editie van het Premio Internazionale Antonio Mormone is gewijd aan de piano. Eén van de deelnemende pianisten, Micah McLaurin speelt werken van Franz Liszt. Opgenomen in januari 2020 in het Auditorium Giorgio Gaber in Milaan.
nl
13:32
IVC 2021
De 54e editie van de International Vocal Competition vond plaats van 16 tot 21 november 2021 in 's-Hertogenbosch. Dit jaar was het thema duetten van zangers onder begeleiding van pianisten.
nl
14:00
Wagner - Siegfried
Hartmut Haenchen dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera in een productie van Richard Wagners opera Siegfried, de derde opera van de vierdelige cyclus 'Der Ring des Nibelungen'.
nl
18:13
Works for Flute & Oboe: Haydn, Schumann, Bach
Op 9 april 2020 moest het dagconcertleven noodgedwongen stoppen, fluitiste Ana de la Vega en hoboïst Ramón Ortega Quero waren al op tournee. Ze speelden hun concert in Palais Lichtenau in Potsdam, Duitsland zonder publiek, en namen het op.
nl
19:22
Ravel: Ma mere l'oye
Marin Alsop dirigeert het Britten-Pears Orchestra in een uitvoering van Ravel's 'Ma mère l'Oye'. De vijfdelige orkestsuite is in 1910 geschreven als pianowerk voor vier handen. Ravel componeerde het voor de kinderen van zijn goede vriend Gobeski.
nl
19:40
Bach: Brandenburg Concerto No. 3
Een uitvoering van het derde Brandenburgse concert. Bach droeg zijn zes Brandenburgse concerten op aan de Markgraaf van Brandenburg. Het derde concert schreef hij voor drie violen, drie altviolen, drie cello's en een basso continuo begeleiding.
nl
19:51
Bach - Sonate Nr. 6 BWV 1019
De Sonate voor viool en klavecimbel nr. 6 BWV 1019 is de laatste van de sonates die Bach vóór 1725 componeerde, waarschijnlijk als dirigent in Köthen. Er wordt aangenomen dat hij de sonates voor prins Leopold schreef.
nl
20:09
Classica Spotlight
Selectie van klassieke clips en korte concertwerken met speciale aandacht voor aanstormend talent.
nl
20:30
Von Weber: Der Freischutz
Een unieke productie van 'Der Freischütz' van Carl Maria von Weber ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van zowel het stuk als het Konzerthaus Berlin. Christoph Eschenbach dirigeert het Konzerthausorchester Berlin en het Rundfunkchor Berlin.
nl
22:51
Mozart: Symphony No. 35, K. 385
De Berliner Philharmoniker, onder leiding van maestro Claudio Abbado, speelt hun eerste Europakonzert in Praag.
nl