Duna World

Duna World

A Duna World a magyar közmédia nemzetközi csatornája, amely műsorát a világban szétszóródott magyarság számára sugározza.

Hungary

Guida TV - domenica, 12/05/2024

00:30
Magyar Világ
Társadalmi/Politikai
sk
00:55
Himnusz
Klasszikus
sk
01:00
Híradó
Hírek
sk
01:15
Időjárás-jelentés
Hírek/Időjárás-jelentés
sk
01:20
Angol nyelvű hírek
Társadalmi/Politikai
sk
01:30
Álmok álmodói
Vajon miért van égésnyom a Himnusz eredeti kéziratán? Kempelen Farkas mit talált még fel a sakkautomatán kívül? Fekete István hogyan lett kiváló gazdatisztből író? S vajon cukrász volt-e Dobos C. József? Ezekre és ehhez hasonló érdekes kérdésekre ad választ legújabb sorozatunk, amely híres magyarokat mutat be. Példamutató sorsok, kiemelkedő teljesítmények. Izgalmas, varázslatos, eddig nem ismert történetek, legendás magyarokról, ahogy még sosem meséltek róluk, ahogy még sosem láthatták őket. Álmok álmodói: csodálatos emberek, akik meghódították a világot. Ebben a részben Ybl Miklós munkásságát mutatjuk be.
sk
01:35
Mi, magyarok - portrék, önvallomások, beszélgetések
Szegedtől 35 kilométerre, éppen csak a határ túloldalán, Hajdújáráson él és dolgozik Maurer Oszkár, negyedik generációs borász, akinek már dédapja is szőlővel foglalkozott ezen a vidéken. Szőlői részben a Dél-Csongrádi borvidékhez tartoznak, részben a magyar borkultúra bölcsőjének tekinthető Szerémséghez. Oszkár történészeket is meghazudtoló tudása és mély meggyőződése a borvidékben mindenkit levesz a lábáról, amikor az ő borait kóstoljuk, megértjük a Szerémségben rejlő óriási potenciált.
sk
02:35
Ezek a fiatalok
A film a hatvanas évek fiataljairól szól, az akkori 18 évesekről, akik - mint minden időszak felnövekvő generációja - a pályaválasztás felelősségével, nemzedéki problémákkal, a szerelem zsongító érzésével és nem utolsó sorban az emiatti érzelmi viharok gondjaival vannak elfoglalva. A filmben 12 eredeti, kitűnő táncdal csendül fel a közismert és népszerű Illés és Metro zenekar, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta, Szörényi Levente, és Sztevanovity Zorán előadásában. A film fiataloknak, fiatalokról szól és fiatalok játsszák. A mai fiatalok pedig igazán rácsodálkozhatnak milyenek voltak szüleik, nagyszüleik ideáljai anno... A szülök, meg nagyszülők pedig nosztalgiázhatnak egy jót.…
sk
04:00
Álmok álmodói
Vajon miért van égésnyom a Himnusz eredeti kéziratán? Kempelen Farkas mit talált még fel a sakkautomatán kívül? Fekete István hogyan lett kiváló gazdatisztből író? S vajon cukrász volt-e Dobos C. József? Ezekre és ehhez hasonló érdekes kérdésekre ad választ legújabb sorozatunk, amely híres magyarokat mutat be. Példamutató sorsok, kiemelkedő teljesítmények. Izgalmas, varázslatos, eddig nem ismert történetek, legendás magyarokról, ahogy még sosem meséltek róluk, ahogy még sosem láthatták őket. Álmok álmodói: csodálatos emberek, akik meghódították a világot. Ebben az epizódban Domján Editet mutatjuk be.
sk
04:10
Klasszikusok délidőben
A Klasszikusok délidőben műsorán az Anima Eterna Brugge 2019. novemberi koncertjének első részét kísérhetik figyelemmel. Az együttes a hangversenyen összebékített két esküdt ellenséget: Hugo Wolfot és Johannes Brahmsot. Egyszer, mikor Wolf fiatalon Brahmshoz fordult tanácsért, biztatásért, az idősödő mester fukarkodott a dicsérő szavakkal. Ettől kezdve Wolf ádáz dühvel írta kritikáit Brahms műveiről. Most azonban az ő három dalával kezdődik az Anima Eterna Brugge koncertje és a következő hét műsorában Brahms c-moll szimfóniájával zárul. Az "ellenségek" muzsikái között Gustav Mahleré szól. Ő egy évben született Wolffal (1860-ban) - de nem haragudott Brahmsra. Jó néven vette, hogy Brahms egyszer gratulált neki egy operaelőadásért, Budapesten, 1890-ben. Mahler akkor itt volt igazgató, és a Don Giovannit vezényelte. Ezúttal a Vándorlegény-dalokat hallhatja a közönség Thomas E. Bauer baritonján, és a híres Adagiettót az Ötödik szimfóniából, amely utóbb filmzenévé vált: aki látta a...
sk
05:00
Híradó
Hírek
sk
05:15
Időjárás-jelentés
Hírek/Időjárás-jelentés
sk
05:17
Angol nyelvű hírek
Társadalmi/Politikai
sk
05:20
Német nyelvű hírek
Társadalmi/Politikai
sk
05:22
Orosz nyelvű hírek
Társadalmi/Politikai
sk
05:25
Kínai nyelvű hírek
Hírek
sk
05:30
Édes anyanyelvünk
Dokumentumfilm
sk
05:33
Itthon vagy!
Országjáró turisztikai mini-sorozat sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de olyan információkkal, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek- helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A mai adásban Fejér megye városainak utcáit rójuk, Mór és Csákvár csodáit fedezzük fel.
sk
05:55
Élő egyház
Társadalmi/Politikai
sk
06:15
Esély
Társadalmi/Politikai
sk
06:35
Világ
Társadalmi/Politikai
sk
07:00
Noé barátai
Utazás
sk
07:30
Időjárás-jelentés
Hírek/Időjárás-jelentés
sk
07:35
Novum
Társadalmi/Politikai
sk
08:05
Multiverzum
Társadalmi/Politikai
sk
08:35
Nagyok
Talk-show
sk
09:05
Ízőrzők
Az Ízőrzők műsorával Tolna megyébe, Pincehelyre látogattunk el. A nagyközségben meglátogattuk a római katolikus templomot, bemutatkozott a Pincehelyi Lovas Sport Egyesület, az Eszterlánc Néptánccsoport, megismerkedtünk a népviselettel, és természetesen a pincehelyi Vörösmarty emlékekről is megtudtunk sok érdekességet. Két szép, jó hangulatú napot töltöttünk együtt a helybéliekkel. A Pincehelyért Egyesület tagjai a Vörösmarty Emlékházban rendezkedtek be a főzésre, a felvételek nagy része ott készült. Egyszerű, de jóízű ételeikkel elvarázsoltak bennünket, jó szívvel ajánljuk mindenki figyelmébe: Tejes leves krumpligombóccal, Töltött paradicsom és töltött karalábé, Kolbászpörkölt krumplikásával, Pillecukor, Párolt marhahús meggyszósszal és pirított darával, Mézes puszedli.
sk
09:35
Borbás Marcsi szakácskönyve
Show
sk
10:00
Fabien koreai konyhája
E03 Fabien az alábbi ételeket készíti el: kalbit sajtos rizzsel kőtálban és omlett-tekercset kimcshivel.
sk
10:10
Főmenü
A Duna Tv gasztro műsorának új, immáron negyedik évadában, a Főmenü konyhájában Széll Tamás Bocuse d'Or nyertes mesterszakács társa továbbra is Böröcz Zsófia gasztromentor, aki amellett, hogy számos étterem indításában szerzett érdemeket, maga is kiválóan süt-főz. A menü ínycsiklandozó fogásait Széll Tamás és Böröcz Zsófi külön és együtt készítik el, olyan látványos és követhető módon, hogy akár el is leshetjük a praktikus ötleteket, mindezt olyan varázslatos hangulatban, hogy kedvünk támad a saját konyhánkban is megvalósítani a recepteket. A tematikus adásokba vendég is érkezik, aki mesél és kóstol.
sk
11:05
Itthon vagy!
Utazás
sk
11:30
A mentésügy története
A mentőszolgálat magyar találmány, azzal együtt, hogy még a Monarchia részeként, a mai Ausztria területén alakult meg először a hivatalos "mentésüggyel foglalkozó szervezet". Ezt követte rövid időn belül a budapesti szervezet létrehozása Kresz Géza szakmai vezetésével. A Budapesti Önkéntes Mentőegyesület a mentés motorizációjában is történelmet írt: 130 évvel ezelőtt, elsőként Magyarországon állt szolgálatba az első mentőgépkocsi. A film áttekintést ad a kezdetektől napjainkig a mentősök munkájáról, akikre mindig számítani lehet a bajban.
sk
12:30
Sár-szerelem - Mezőtúri fazekasság
A Szellemi Kulturális Örökség listáján méltán szerepel a mezőtúri fazekasság, hiszen a mezőtúri kerámiák talán a legismertebbek a sok magyarországi fazekasközpont alkotásai közül. Mezőtúr mindig is jelentős mezőváros volt, híres vásárral és iparossággal - a XIX. század végére hazánk egyik legnagyobb fazekasközpontjává fejlődött. Mezőtúr fazekassága a hagyományok megtartásával ma is él, fejlődik. Az ismeretterjesztő film az itt felhalmozódott tudás birtokosait, a mai fazekasokat, fazekasműhelyeket és értékmentő tevékenységüket mutatja be.
sk
13:00
Híradó
Hírek
sk
13:20
Időjárás-jelentés
Hírek/Időjárás-jelentés
sk
13:25
Magyarország Ma
Társadalmi/Politikai
sk
13:55
Álmok álmodói
Vajon miért van égésnyom a Himnusz eredeti kéziratán? Kempelen Farkas mit talált még fel a sakkautomatán kívül? Fekete István hogyan lett kiváló gazdatisztből író? S vajon cukrász volt-e Dobos C. József? Ezekre és ehhez hasonló érdekes kérdésekre ad választ legújabb sorozatunk, amely híres magyarokat mutat be. Példamutató sorsok, kiemelkedő teljesítmények. Izgalmas, varázslatos, eddig nem ismert történetek, legendás magyarokról, ahogy még sosem meséltek róluk, ahogy még sosem láthatták őket. Álmok álmodói: csodálatos emberek, akik meghódították a világot. Ebben a részben Hajós Alfréd életét mutatjuk be.
sk
14:00
Labdarúgás: OTP Bank Liga - Kisvárda Master Good - Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzés
Labdarúgás
sk
16:25
Futsal Magyar Kupa - Döntő
Labdarúgás
sk
18:25
ICF Kajak-kenu európai olimpiai pótkvalifikációs és világkupa-verseny - 5000m-es A-döntők
Vízi sport
sk
19:25
Magyar Kerékpáros Körverseny - 5. szakasz - Siófok - Pécs - 173 km
Sport
sk
20:25
K&H Női Kézilabda Liga - Győri Audi ETO KC - FTC-Rail Cargo Hungaria mérkőzés
Csapatsportok
sk
22:05
Fábry
Talk-show
sk
23:30
Agapé
Társadalmi/Politikai
sk

Guida TV - lunedì, 13/05/2024

00:30
Öt kontinens
Társadalmi/Politikai
sk
00:55
Himnusz
Klasszikus
sk
01:00
Híradó
Hírek
sk
01:15
Időjárás-jelentés
Hírek/Időjárás-jelentés
sk
01:20
Angol nyelvű hírek
Társadalmi/Politikai
sk
01:25
MMA-portrék
rendező: Balogh Zsolt, operatőr: Csukás Sándor Tordy Géza neve a filmekben vált ismertté, karaktere romantikus és modern hősök megformálásban vált népszerűvé. Örök szimbólum ő emberségről, életről, szenvedélyességről, tehetségről, művészetről, és tisztességről.
sk
02:20
Gyökér és vadvirág
Tamási Áron novellája az 1960-as évek elején játszódik. Bajkó Timótheus unokájával, az érzékeny lelkű, büszke és szép Tézivel él együtt a falu felett, egy havasi rét közepén. Nehéz, szűkölködő életüket csak a bensőséges, meleg emberi kapcsolat, egymás iránti szeretetük teszi elviselhetővé. Kolokán Ferenc megkéri a lány kezét, de ő kikosarazza. Az öregember halála azonban változást hoz a lány életében.
sk
03:25
Magyar elsők
E05 Az első magyar óvoda megalapításának és az alapító Brunszvik Teréz élettörténete.
sk
03:40
Itthon vagy!
Utazás
sk
04:00
Álmok álmodói
Vajon miért van égésnyom a Himnusz eredeti kéziratán? Kempelen Farkas mit talált még fel a sakkautomatán kívül? Fekete István hogyan lett kiváló gazdatisztből író? S vajon cukrász volt-e Dobos C. József? Ezekre és ehhez hasonló érdekes kérdésekre ad választ legújabb sorozatunk, amely híres magyarokat mutat be. Példamutató sorsok, kiemelkedő teljesítmények. Izgalmas, varázslatos, eddig nem ismert történetek, legendás magyarokról, ahogy még sosem meséltek róluk, ahogy még sosem láthatták őket. Álmok álmodói: csodálatos emberek, akik meghódították a világot. Ez az epizód Szabó Magda munkásságáról fog szólni.
sk
04:05
Klasszikusok délidőben
A Klasszikusok délidőben műsorán az Anima Eterna Brugge 2019. novemberi koncertjének második részét kísérhetik figyelemmel. A hangverseny ezen részében Brahms első, c-moll szimfóniáját adja elő az együttes. A művet a premier után egyes kritikusok Beethoven tizedikjének nevezték - zárótételében ugyanis akad egy szárnyaló melódia, amelyik hasonlít az örömóda dallamára. A művel hosszú időn át küzdött Brahms, mivel úgy érezte, hogy az általa rajongva tisztelt Beethoven hagyományait nem tudná méltó módon folytatni. Komoly, drámai zene, csak a zárótétel szívszorító bevezetése után válik hatalmas, örömteli tiszteletadássá Beethoven előtt. Az Anima Eterna Brugge 1987-ben alakult, Jos van Immerseel vezetésével. A nemzetközileg elismert együttes célja azon zenei tájkép felfedezése, amelyben a zeneszerzők éltek és alkottak. Minden új projektjüket kutatómunka előzi meg. Ennek során feltárják adott hangszerek autentikus hangzásvilágát, hatását a zeneszerzőre, valamint a korabeli...
sk
05:00
Híradó
Hírek
sk
05:15
Időjárás-jelentés
Hírek/Időjárás-jelentés
sk
05:17
Angol nyelvű hírek
Társadalmi/Politikai
sk
05:20
Német nyelvű hírek
Társadalmi/Politikai
sk
05:22
Orosz nyelvű hírek
Társadalmi/Politikai
sk
05:25
Kínai nyelvű hírek
Hírek
sk
05:30
Édes anyanyelvünk
Dokumentumfilm
sk
05:33
Itthon vagy!
Országjáró turisztikai mini-sorozat sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de olyan információkkal, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek- helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A mai adásban híres, ismert íróink, költőink nyomában járunk városról városra.
sk
05:55
Hetedhét kaland
Iskolatévé
sk
06:05
M2 matricák - Gyerekjáték
Ebben az adásban a futball alapjait tanulhatják meg a gyerekek. A Gyerekjáték stábja ezúttal Székesfehérvárra látogatott, ahol végigkövettük az U10-es korosztály játékos és izgalmas edzését. Az adás Példaképe pedig Simek Péter, egykori válogatott labdarúgó, az M4 szakkomentátora, a Fehérvár utánpótlás szakmai igazgatója lesz, akinek rengeteg kérdést tettek fel a kis focisták az edzés alatt.
sk
06:10
M2 matricák - Gyerekjáték
A Gyerekjátékban ezúttal Cholnoky Sára Európa-bajnok bronzérmes szörfösünk mutatja be a "repülő" szörfdeszkát, amely a hagyomás szörf helyét vette át a versenyeken és a szörfösök között. Az adásban megtanulhatják a gyerekek a szörfözés alapjait, a versenyzők pedig elmesélik, milyen élmény a tengereken száguldani, illetve most már repülni egy erős szélben a foilokkal.
sk
06:15
Summa
Társadalmi/Politikai
sk
06:35
Öt kontinens
Társadalmi/Politikai
sk
07:05
Család'24
Társadalmi/Politikai
sk
07:25
Mindennapi
Társadalmi/Politikai
sk
07:30
Időjárás-jelentés
Hírek/Időjárás-jelentés
sk
07:35
Családi kör
Dráma
sk
08:25
Élő népzene
Sorozatunkban olyan zenészekkel, énekesekkel, táncosokkal ismerkedhetnek meg, akiknek a tánc, az éneklés, a népzene nemcsak hagyományőrzés, hanem hivatás; maga az élet. Az indíttatás, a bejárt út mindenkinél más, de a muzsika iránti szeretet közös. A mai adásban a Muzsikás együttest ismerhetjük meg.
sk
08:50
Élő népzene
Sorozatunkban olyan zenészekkel, énekesekkel, táncosokkal ismerkedhetnek meg, akiknek a tánc, az éneklés, a népzene nemcsak hagyományőrzés, hanem hivatás; maga az élet. Az indíttatás, a bejárt út mindenkinél más, de a muzsika iránti szeretet közös. A mai adásban a Rozsdamaró zenekart ismerhetjük meg.
sk
09:20
Jó ebédhez szól a nóta
Népzene
sk
09:50
Jó ebédhez szól a nóta
Népzene
sk
10:25
Vers mindenkinek
Petőfi Sándor Arany Lacinak című versét Turek Miklós adja elő.
sk
10:28
Agapé
Társadalmi/Politikai
sk
11:25
Élve vagy halva
1852-ben, a Szabadságharc után börtönbe került Noszlopy Gáspár (Balázsovits Lajos) megszökik a börtönből, hogy társaival elfogja a Magyarországra látogató Ferenc József császárt. Volt emberei közül már csak négy fanatikust talál, akik ebben a nehéz időben hajlandó neki segíteni. Megtervezik a rajtaütést, felállítják az állásaikat, és amint a hintót meglátják, belekezdenek öngyilkos akciójukba. Ám több császári hintó is száguld az országban, csak hogy erről Noszlopyék nem tudnak.... In memoriam Balázsovits Lajos
sk
12:55
Névjegyek
Dokumentumfilm
sk
13:00
Híradó
Hírek
sk
13:20
Időjárás-jelentés
Hírek/Időjárás-jelentés
sk
13:25
Közelebb - Roma magazin
Társadalmi/Politikai
sk
13:55
Domovina
Művészeti magazin
sk
14:25
Magyar Krónika
Három kiragadott dátum, amelyek egyszerre mérföldkövek a magyar történelemben és három nő életében: 1897. május 14-e, Budapesten átveheti diplomáját az első magyar orvosnő, 1912. október 6-a, Nagyváradon magasba emelkedik az első magyar pilótanő, 1928. június 24-e, rózsaszín selyemben, arany szalaggal átkötve átadják az első magyar ügyvédnői diplomát. Három kiragadott történet a sok, küzdelmes, " első " közül a Magyar Krónikában.
sk
14:55
Kárpáti Krónika
Társadalmi/Politikai
sk
15:55
Hogy volt?!
Talk-show
sk
16:55
Család-barát
Társadalmi/Politikai
sk
17:45
Időjárás-jelentés
Hírek/Időjárás-jelentés
sk
17:55
Magyar nők
Glücklich Vilma a századforduló nagy változásainak, a virágzó dualizmusnak és a nők szerepének újragondolásának időszakában élt. Ezt kihasználva ő volt az első Magyarországon diplomázott nő. Ezzel összhangban a hazai feminista mozgalom vezetője volt. Egy pacifista, aki rengeteget dolgozott a nőket segítő szociális háló kiépítésén.
sk
18:30
Önök kérték!
Varietéműsor
sk
19:00
Jó ebédhez szól a nóta
Népzene
sk
19:30
Jó ebédhez szól a nóta
Népzene
sk
20:00
Slágertévé
Szórakoztató, zenés műsor Kovács Kati és Haumann Péter műsorvezetésével. Fellép Détár Enikő, Bangó Margit, Eszenyi Enikő, Igó Éva, Voith Ági, Bodrogi Gyula, Mihályi Győző, Rudolf Péter és Varga Miklós is.
sk
20:50
Álmok álmodói
Vajon miért van égésnyom a Himnusz eredeti kéziratán? Kempelen Farkas mit talált még fel a sakkautomatán kívül? Fekete István hogyan lett kiváló gazdatisztből író? S vajon cukrász volt-e Dobos C. József? Ezekre és ehhez hasonló érdekes kérdésekre ad választ legújabb sorozatunk, amely híres magyarokat mutat be. Példamutató sorsok, kiemelkedő teljesítmények. Izgalmas, varázslatos, eddig nem ismert történetek, legendás magyarokról, ahogy még sosem meséltek róluk, ahogy még sosem láthatták őket. Álmok álmodói: csodálatos emberek, akik meghódították a világot. Ebben a részben Albert Flóriánt mutatjuk be.
sk
21:00
Híradó
Hírek
sk
21:20
Időjárás-jelentés
Hírek/Időjárás-jelentés
sk
21:22
V4 Híradó
Hírek
sk
21:30
Párizsi beszállók - Birkózás, Lévai Tamás
Magazinműsor
sk
21:40
Ridikül
Talk-show
sk
22:35
Mi, magyarok - portrék, önvallomások, beszélgetések
Édesanyja visszaemlékezése szerint olyan mozgékony volt, és olyan képtelen dolgokat művelt, hogy megállt az óra a falon. Sok küzdelem és vargabetű után végre önmagát és otthonát a színházban találta meg. A kolozsvári színművészeti egyetemről elküldték többedmagával - ma sem tudni, miért. Elvégezte később a teatrológia szakot, de munkát nem talált. Ekkor alapították meg édesanyja alapítványa keretében a Brighella Bábtagozatot. Utána Marosvásárhelyen rendezői szakot végzett, azóta folyamatosan rendez, töretlenül működik a pályája.
sk