Viasat History

Viasat History

VIASAT HISTORY brings history to life with captivating documentaries that take a fresh, modern look into history. We take our viewers on a powerful journey through time with intelligent, well-researched programmes that entertain and challenge their minds. The Focus is on European history, revealing the secrets of the past and how it defines us today.

Sweden

Guide TV - samedi, 20/04/2024

00:05
Hemliga vapen: Andra världskriget
Andra världskriget underlättade användningen av teknik som orsakar förstörelse på långt håll. Bomben var och är ett vapen som med erfarenhet kan tippa vågskålen till förmån för dem som hanterar den.
sv
01:10
Andra världskriget - slagen om Europa
Juni 1944: Britterna och kanadensarna har fortfarande inte lyckats inta Caen, vilket de hade tänkt göra på Dagen D. I det här avsnittet skildras berättelsen om det blodiga slaget om staden.
sv
02:15
Andra världskrigets största händelser i färg
Storbritannien och Frankrike förklarar krig när Hitler invaderar Polen. I maj 1940 angriper Tyskland Nederländerna och Belgien. När Wehrmacht och Luftwaffe attackerar, så verkar Frankrike vara fångat.
sv
03:05
Skatter med Bettany Hughes
Bettany besöker Turkiet för att se bosättningar som Kappadokien och Göbeklitepe på nära håll, hon utforskar också Urfa (Sanliurfa), en av Mellanösterns mest betydelsefulla orter för pilgrimsresor.
sv
03:55
Conquistadorernas uppgång och fall
Den hänsynslöst ambitiöse Hernán Cortés reser långt in i det mexikanska inlandet för att erövra aztekerna, ett av Amerikas största imperier.
sv
04:40
Djingis khans Mongoliet
Legenden om mongolerna i allmänhetens fantasi om att vara blodtörstiga marodörer har utplånats av en mer nyanserad verklighet i mongolernas liv där människor belönades för talang och inte status.
sv
05:25
Förbjuden historia
Vi upptäcker en spännande ny teori om Göbekli Tepe i södra Turkiet. Ett av världens äldsta mysterier som går tillbaka över 12 000 år där vi fortfarande inte förstår vem som byggde det eller varför.
sv
06:10
Förbannade blodslinjer
Ingen annan familj har under 1900-talet haft lika hög status som familjen Kennedy, men även om de verkade vara välsignade, så drabbades de även av en rad tragiska och bisarra händelser.
sv
06:40
Krigföringens topp tio
Vad innebär det att vara en framgångsrik ledare i krig? Inflytelserika ledare har alla en vision och förmågan att inspirera andra att följa deras order, men deras sätt att leda kan vara väldigt olika.
sv
07:45
Krigföringens topp tio
Hemlighetsmakeri kan leda till att man vinner istället för att förlora i krig. Från spioner till sabotage - militära befälhavare använder sig ofta av hemliga planer för att få ett strategiskt övertag.
sv
08:50
Krigföringens topp tio
De främsta befälhavarna under 1900-talet förstod sig på krigföring på ett strategiskt och taktiskt plan. Vissa av dem fick trupperna att vara lojala med hjälp av hot, medan andra ingav förtroende.
sv
10:25
Krigföringens topp tio
Vad är det som kännetecknar en lyckad stridande styrka? Krigföring har förändrats radikalt under det senaste århundradet och väpnade styrkor har fått anpassa sig till nya tekniker och taktiker.
sv
12:00
Skatter med förbannelser
Uppkomsten av en våldsam storm i Staffordshire i England tillkännagav upptäckten av den största anglosaxiska gömman som någonsin hittats. Men var stormen ett förebud på vad som skulle komma?
sv
13:00
Skatter med förbannelser
En av de största paleontologiska upptäckterna någonsin gjordes i Hell Creek-formationen i South Dakota, men fyndet väckte inget annat än problem och misstänksamhet mot de som hittade dem.
sv
14:00
Skatter med förbannelser
Det här avsnittets jakt på skatter med förbannelser, börjar inte med diamanter och guld, utan med skinn och ben som grävts fram i de farliga vildmarkerna på sibiriska Yamalhalvön i Ryssland ...
sv
14:55
Skatter med förbannelser
En upptäckt för 20 000 år sedan i istidens Spanien förstör dess upptäckares liv. Vi reser även till Turin i Italien, där en av den kristna kyrkans mest kontroversiella reliker finns.
sv
15:55
Skatter med förbannelser
Ett rum i Ryssland beskrevs som världens åttonde underverk, men det har lämnat ett spår av konspiration och blodsutgjutelse sedan det mystiskt försvann under andra världskriget.
sv
16:55
Neandertalarnas undergång
I tusentals år beboddes jorden av neandertalare - men så plötsligt upphörde de att existera. Utrotningen av neandertalarna är ett av historiens största mysterier. Men nu kan nya upptäckter vara i färd att ge oss svar på gåtan.
sv
18:00
Neandertalarnas undergång
I tusentals år beboddes jorden av neandertalare - men så plötsligt upphörde de att existera. Utrotningen av neandertalarna är ett av historiens största mysterier. Men nu kan nya upptäckter vara i färd att ge oss svar på gåtan.
sv
19:05
Den keltiska gravens hemligheter
Mystiska föremål upptäcks på en walesisk gård, vilket utlöser en stor arkeologisk undersökning. Upptäck den extrema och våldsamma historien om motståndskriget i det romerska imperiets vilda västern.
sv
19:55
Krigföringens topp tio
Stridsvagnen Tank Mark I användes för första gången 1916 för att ge de allierade ett övertag i skyttegravarna. Den förändrade hur man stred och la grunden för ett utvecklingens århundrade.
sv
21:00
Motstånd: De slog tillbaka
De flesta har ingen aning om hur utbrett det judiska motståndet mot det nazistiska barbariet var, den här dokumentären illustrerar upproret i getton, uppror i dödsläger och väpnat motstånd i skogarna.
sv
22:15
Motstånd i Mauthausen
Under fem år i koncentrationslägret Mauthausen stal och gömde, ett fåtal män bevis på krigsförbrytelser - tack vare dem har 2 000 foton från koncentrationslägret Mauthausen klarat sig till denna dag.
sv
23:20
Påven och Hitler - öppnandet av de hemliga akterna Pius XII
Påve Pius XII valdes till tronen i Peterskyrkan 1939, strax innan andra världskrigets början. Varför förblev han tyst om Förintelsen och vad gjorde han under räden på de romerska judarna 1943?
sv

Guide TV - dimanche, 21/04/2024

00:15
Arbeta för fienden
13 miljoner tvångsarbetare sliter för nazisterna. Det är sällan dessa unga människor upplever vänlighet eller kärlek eftersom tyskarna är strängt förbjudna att ha någon personlig kontakt med dem.
sv
01:20
Nazisternas hemliga dokument
1937, visar en arkeologisk upptäckt en vriden akademisk tro för den nazistiska tron på en arisk överlägsenhet. Artefakter verkade tyda på att Tyskland var födelseplatsen för moderna människan. Det var naturligtvis inte sant.
sv
02:10
Andra världskriget - Kvinnor vid frontlinjen
De anmärkningsvärda historierna om kvinnor som bekämpade nazister bakom fiendens linjer i det ockuperade Europa och de som infiltrerade de allierades territorium för att spionera för nazisterna.
sv
03:00
Megapolis: Avslöjanden från forntiden
300-talet f. Kr: Alexander den store försökte förvandla en fiskeby till en av forntidens mest bländade städer. Här får vi följa en rekonstruktion av staden och dess fantastiska byggnader.
sv
03:50
Uppgrävt: Forntida mordmysterier
Mordutredaren Rod Demery och vetenskapsmannen professor Turi King studerar en del av ett 800 år gammalt skelett. Motivet är både rån och gräl, men kan de identifiera mördaren?
sv
04:45
Mordisk historia
När en barnkropp hittas uppsköljd på floden Themsens strand i London, börjar en utredning om mordmysterier och utredningarna avslöjar en makaber underjordisk industri - bebisuppfödning.
sv
05:45
Förbannade blodslinjer
Agnelli-dynastin har i likhet med Kennedy-dynastin i USA präglats av ett stort inflytande på hemlandets historia och av en rad tragedier som har sträckt sig över flera generationer.
sv
06:15
Förbannade blodslinjer
Familjen Grimaldi har regerat över Monaco med stil, men en sak som de aldrig har lyckats med är att ha tur på kärleksfronten.
sv
06:40
D-dagens seger bakom kulisserna
Den 6 juni 1944, hur lyckades de allierade - britter, fransmän, amerikaner och kanadensare - fylla himlen med 11 000 flygplan? Se hur en av de mest vågade aktionerna under andra världskriget avslöjas.
sv
07:50
Försvunna filmer från nazityskland
Med amatörbilder av frontlinjen, samt berättelser från civila får vi insyn i hur livet såg ut i Tyskland innan och i början av kriget. Tiden genomsyrades av nazisternas kontroll och antisemitism.
sv
08:50
Försvunna filmer från nazityskland
Jul i Tyskland 1941, och orosmolnen är stora. Nu är de glada tiderna som bortblåsta, det är matbrist och iskallt. Rapporteringen från fronten i Ryssland säger att kriget är långt ifrån över.
sv
09:55
Skatter med Bettany Hughes
Bettany besöker Turkiet för att se bosättningar som Kappadokien och Göbeklitepe på nära håll, hon utforskar också Urfa (Sanliurfa), en av Mellanösterns mest betydelsefulla orter för pilgrimsresor.
sv
10:55
Myter: Mänsklighetens stora mysterier
Eldorado är guldets stad, bevis på detta hittar man över hela Sydamerika, från Peru till Guyana och Colombia, men bara ett av dessa spår leder tillbaka till legendens ursprung.
sv
12:00
Skatter med förbannelser
En indisk juvel från Mogulrikets tid är kopplad till århundraden av girighet och blodsutgjutelse och en ödesdiger roadtrip i 1950-talets Los Angeles släcker en av Hollywoods mest lysande stjärnor.
sv
13:00
Skatter med förbannelser
Föremål som stulits av turister från den romerska staden Pompeji har skapat elände och olycka. Under tiden upptäcks värdefulla konstverk i Tyskland som anses förstörda eller förlorade för alltid.
sv
14:00
Skatter med förbannelser
Borttagandet av ovärderliga artefakter vid Parthenon i Aten förde bara med sig problem, och en av världens mest kända konstnärer dog i Frankrike strax efter att ha avslutat en otursförföljd målning.
sv
15:00
Skatter med förbannelser
Det historiska kungariket Benin i Afrika förstördes 1897 med en nedbränd stad och plundrade dyrbara föremål. Ledde detta blodiga och våldsamma slut till en förbannelse?
sv
16:00
Skatter med förbannelser
Torvbrytare i Cheshire i England gör en upptäckt som avslöjar viskningar om en förbannelse, och en bil i Österrike tros leda till undergång och död för dem som ägde eller åkte i den.
sv
17:00
Ben från korsfästelse
År 2017 under en rutinmässig arkeologisk utgrävning i Cambridgeshire Fens görs en sensationell upptäckt, det bäst bevarade exemplaret på en romersk korsfästelse någonsin grävs fram.
sv
18:05
Pompeji: Villa Giulianas begravda hemligheter
Februari 2021: en nästan intakt romersk ceremoniell vagn grävs upp norr om platsen för Pompeji. Hur kunde den ha använts, och hur skulle trafiken ha sett ut på Pompejis gator?
sv
19:10
Salme: Forntida vikingagravskepp
Vi reser tillbaka till vikingatidens Europa för över tusen år sedan för att upptäcka vad det innebar att vara viking och för att utforska ett av den senaste tidens mest spännande arkeologiska fynd.
sv
20:20
Salme: Forntida vikingagravskepp
Vikingatidsforskare Neil Price, tar oss med till Sverige varifrån vikingarna som hittades i Ösel troligen kom ifrån, och vi utforskar de möjliga orsakerna bakom spektakulära fartygsbegravningar.
sv
21:25
Brottsplats: Forntiden
Det här avsnitten utforskar en judisk, kringströvande predikants död på ett kors, det äldsta kända mordfallet i mänsklighetens historia och högförräderiet mot Arminius som ledde till Varusslaget.
sv
22:30
Brottsplats: Forntiden
Vi tittar närmare på mordet på den världsberömda glaciärmumien Ötzi, en konspiration mot den makedonska kungen Filip II och mordet på Kinas första kejsare.
sv