CS History

CS History

CS History (bývalá WAR TV) je tematická televize, která po novém nepřináší pouze pořady s vojenskou a konspirační tématikou, ale také historické pořady věnované širší škále témat. Právě proto se její název změnil na CS History, aby lépe vystihl její budoucí různorodější programovou nabídku. Příznivci vojenských dokumentů se však nemusí obávat, nadále je najdou i na CS History v hojné nabídce.

Czechia

ТВ Справочник - петък, 17.05.2024

0:35
Josef Bonaparte
Když se řekne Bonaparte, každý si automaticky vybaví Napoleona. Tento dokument však představuje jiného muže toho jména, neméně zajímavého, fascinujícího a významného.Když se řekne Bonaparte, každý si automaticky vybaví Napoleona. Tento dokument však představuje jiného muže toho jména, neméně zajímavého, fascinujícího a významného. Josef Bonaparte byl starším bratrem francouzského císaře Napoleona Bonaparta. Jelikož si byli věkem i citově velmi blízcí, jmenoval ho Napoleon neapolským a pak i španělským králem. Po bratrově pádu Josef odešel do Ameriky, kde se usadil nedaleko New Yorku a pomáhal rozvíjet americko-evropske vztahy a obchodní vazby. Podívejme se na životní příběh muže dvou tváří, na jedné straně vlivného státníka a na straně druhé člověka trpícího celý život srovnáváním s mladším bratrem. . () (2020)
cs
1:25
Největší poklady Egypta (1)
1. část. Profesorka Bettany Hughesová nás vezme na cestu starověkým Egyptem, uvádějíc přehled svých deseti největších pokladů od monumentálních chrámů po ztracené faraonské poklady.Profesorka Bettany Hughesová nás vezme na cestu starověkým Egyptem, uvádějíc přehled svých deseti největších pokladů od monumentálních chrámů po ztracené faraonské poklady. Cestuje od Nilské delty do jeho jižních břehů, navštěvuje místa jako Velkou sfingu nebo Velké pyramidy. Bettany také diskutuje s odborníky a egyptology, kteří představují nové pohledy na starověké poklady. (2019)
cs
2:10
Extrémní útěky z vězení (4)
Zhrzenec & Letecký únik. Protipotratový aktivista Clayton Waagner uteče z vězení v Dewitt County a vyhlašuje svatou válku potratovým klinikám po celé Americe.Protipotratový aktivista Clayton Waagner uteče z vězení v Dewitt County a vyhlašuje svatou válku potratovým klinikám po celé Americe. A ozbrojený lupič Jesse Glenn Smith přesvědčí svou fanynku Joyce Maddoxovou, aby unesla vrtulník a odletěla s ním na svobodu. Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci. V Americe je uvězněno přes dva miliony vězňů a každý rok se jen několik odvážných pokusí o útěk. Seriál odhaluje promyšlené a propracované plány a ukazuje extrémní odhodlání a vytrvalost při uskutečňování těch nejodvážnějších útěků z vězení v historii, jak o nich vyprávějí vězni a jejich dozorci. Všichni vězni sní o svobodě, ale pokusit se o šílený únik z vězení vyžaduje zvláštní druh zarputilé odvahy. Všechny vyprávěné příběhy jsou skutečné a obsahují detaily vysoce rizikových únikových plánů a manévrů, často protkané otevřenými rozhovory s jejich přímými účastníky nebo svědky. (2011)
cs
2:35
Tajné války odhaleny I (5)
Kašmír, jako ohnisko sváru. Dokumentární seriál odhaluje šokující fakta o skrytých bitvách a kontroverzních konfliktech od konce 2. světové války.Dokumentární seriál odhaluje šokující fakta o skrytých bitvách a kontroverzních konfliktech od konce 2. světové války. Zavede nás do archivů a rozhovorů s odborníky, zkoumá pokročilé zbraně, tajné strategie a odhaluje původ těchto válek. Zahrnuje konflikty na celém světě, od Krymu, Jemenu, Somálska, Laosu až po Střední Ameriku a mnoho dalších. Všechny tyto střety se udály v nedávných dobách, ale vždy zůstal rozsah konfliktu skrytý - až do dneška. (2019)
cs
3:20
Deset nejslavnějších obrazů světa I (1)
Mona Lisa.Nahlédneme na příběhy deseti z nejslavnějších obrazů na světě, přičemž novinář Andrew Marr odhaluje, co je na každém mistrovském díle tak výjimečného a jak nám může pomoci porozumět autorům, kteří je vytvořili. Autoři těchto obrazů patří mezi nejslavnější postavy dějin, včetně například Pabla Picassa, Vincenta van Gogha, JMW Turnera, Johna Constabla, Diega Velázqueze, Rembrandta van Rijna nebo Sondra Botticelliho. V každém díle se Andrew vydá na cestu, aby se setkal s jedním z těchto ikonických obrazů osobně. Od Louvru v Paříži až po Národní galerii v Londýně má exkluzivní přístup k prozkoumání každého tahu štětce a odhalení stop, které by mohly odemknout tajemství za slavnými mistrovskými díly. Režie: Joss Cubitt. Hrají: Andrew Marr (Self - Presenter), Susie Hodge (Self), Martin Kemp (Self), Estelle Lovatt (Self), Antonio Maria Rinaldi (Self) (2020)
cs
4:05
Senzace 20. století I (12)
Bitva u Mokré - Síla jezdectva. Velkolepý televizní projekt. Polský právník, novinář a popularizátor historie Boguslaw Woloszanski odhaluje největší tajemství 20. století.Velkolepý televizní projekt. Polský právník, novinář a popularizátor historie Boguslaw Woloszanski odhaluje největší tajemství 20. století. V seriálu, který byl v polské TVP1 vysílán od září 1983 do srpna 2005 a znovu od dubna 2015, odhaluje málo známé události první a především druhé světové války, ale také dalších historických momentů, když například hledá spojení mezi pokusem o atentát na kubánského vůdce Fidela Castra a smrtí amerického prezidenta J. F. Kennedyho. Více než 1000 epizod v délce trvání od 25 do 60 minut jsou fascinující procházkou po historii 20. století, která stojí za shlédnutí. Režie: Adek Drabiński. Hrají: Bogusław Wołoszański (Sebe - moderuje), Krzysztof Gordon (Plukovník Litynski), Jerzy Grałek (Generál Tadeusz Kutrzeba), Miroslaw Kowalczyk (Radio operator), Pawel Lekki (Běžec) (2004)
cs
6:00
Tajné války odhaleny I (5)
Kašmír, jako ohnisko sváru. Dokumentární seriál odhaluje šokující fakta o skrytých bitvách a kontroverzních konfliktech od konce 2. světové války.Dokumentární seriál odhaluje šokující fakta o skrytých bitvách a kontroverzních konfliktech od konce 2. světové války. Zavede nás do archivů a rozhovorů s odborníky, zkoumá pokročilé zbraně, tajné strategie a odhaluje původ těchto válek. Zahrnuje konflikty na celém světě, od Krymu, Jemenu, Somálska, Laosu až po Střední Ameriku a mnoho dalších. Všechny tyto střety se udály v nedávných dobách, ale vždy zůstal rozsah konfliktu skrytý - až do dneška. (2019)
cs
6:55
Přehlídka probouzejícího se obra
Po druhé světové válce v Číně propukla občanská válka. Nacionalisté se po prohře stáhli na Taiwan a pevninskou Čínu a přilehlé ostrovy ovládli komunisté.Po druhé světové válce v Číně propukla občanská válka. Nacionalisté se po prohře stáhli na Taiwan a pevninskou Čínu a přilehlé ostrovy ovládli komunisté. 1. října 1949 ohlásil Mao Ce-tung založení Čínské lidové republiky na pekingském Náměstí Nebeského klidu. Velkolepá přehlídka měla ukázat světu, že Čína je tu a nehodlá být světem opomíjena. Historie pak dala větě "Číňané povstali", kterou pronesl komunistický vůdce, za pravdu. V našem dokumentu se vydáme s filmařem Peterem Du Caneem do zákulisí této přehlídky prostřednictvím vzácných archivních záběrů, které odhalí pravdu o uchvácení Číny komunisty. (2010)
cs
8:05
Největší podvody historie I (4)
Válka světů. Příběhy o největších podvodech světa vám přiblíží ti, kdo je připravili, a ti, kdo je odhalili.Sledujte příběhy o největších podvodech historie očima lidí, kteří je organizovali - a nakonec překazili. Jak je možné, že nechvalně proslulé "Hitlerovy deníky" oklamaly tolik lidí nebo že pověstný film pitvy mimozemšťana vyvolal celosvětovou senzaci? Jak to, že rozhlasová hra Orsona Wellese Válka světů vyvolala v Americe paniku, nebo že objev piltdownského člověka na tak dlouho ošálil celou společnost? Podívejte se, jak se díky historickým okolnostem darilo procházet jinak celkem nepravděpodobným podfukům. V seriálu se navíc seznámíte s neobvyklými osobnostmi - mimo jiné s usvědčeným vrahem ze zákulisí jedné nehorázné aféry nebo s mužem, který posledních 20 let táboří na břehu jezera Loch Ness, aby mohl zahlédnout aspoň kousek zdejší příšery. . () Režie: Bruce Burgess. Hrají: Tom Ward (Sebe), Guy Walters (Sebe), Nick Pope (Sebe), Marcus Brigstocke (Sebe), Joe Nickell (Sebe) (2016)
cs
9:05
Centrála - Historie antikomunismu: Propaganda pod zástěrkou boje proti komunismu!
Propaganda pod zástěrkou boje proti komunismu! Na konci války založil Georges Albertini, bývalý generální tajemník francouzské Národní lidové strany, inklinující k fašismu a nacionalismu, speciální úřad pro studium komunismu. Finance získal od vlivných a vysoce postavených přátel. Prostřednictvím činnosti "Centrale" pak vedl nelítostný boj proti francouzské komunistické straně, ale hlavně rozšiřoval svůj vliv do nejvyšší politické sféry. Stal se tak jedním z těch, kteří měli významný podíl na studené válce, jeho rady využívali politici až do roku 1981, kdy se stáhl do ústraní? . () Režie: Sébastien Tézé (2018)
cs
10:25
Tajné společnosti (4)
Le Cercle. Po celém světě a v průběhu historie se pod povrchem objevují tajné společnosti. V kryptách a klubovnách, pod zámkem, v nejtemnějších koutech internetu se shromažďují za tajemným účelem.Po celém světě a v průběhu historie se pod povrchem objevují tajné společnosti. V kryptách a klubovnách, pod zámkem, v nejtemnějších koutech internetu se shromažďují za tajemným účelem. Každá ze šesti epizod se ponoří do temné historie tajné společnosti: Řádu templářů, Svobodných zednářů, Hermetického řádu Zlatého úsvitu, Iluminátů, řádu Lebky a kostí a Le Cercle. Jaké byly jejich původy a mise? Ovládali skutečně moc, nebo se snažili zničit ty, kteří byli u moci? Jaké rituály a přísahy skládali členové a které slavné osobnosti byly zapojeny? A co je nejdůležitější, co z těchto organizací zůstává? Je možné, že některé skupiny, i když jsou archaické, stále působí ve stínu? Režie: Daniel Oron. Hrají: Andrew McPherson (Narrator) (2022)
cs
11:25
Extrémní útěky z vězení (4)
Zhrzenec & Letecký únik. Protipotratový aktivista Clayton Waagner uteče z vězení v Dewitt County a vyhlašuje svatou válku potratovým klinikám po celé Americe.Protipotratový aktivista Clayton Waagner uteče z vězení v Dewitt County a vyhlašuje svatou válku potratovým klinikám po celé Americe. A ozbrojený lupič Jesse Glenn Smith přesvědčí svou fanynku Joyce Maddoxovou, aby unesla vrtulník a odletěla s ním na svobodu. Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci. V Americe je uvězněno přes dva miliony vězňů a každý rok se jen několik odvážných pokusí o útěk. Seriál odhaluje promyšlené a propracované plány a ukazuje extrémní odhodlání a vytrvalost při uskutečňování těch nejodvážnějších útěků z vězení v historii, jak o nich vyprávějí vězni a jejich dozorci. Všichni vězni sní o svobodě, ale pokusit se o šílený únik z vězení vyžaduje zvláštní druh zarputilé odvahy. Všechny vyprávěné příběhy jsou skutečné a obsahují detaily vysoce rizikových únikových plánů a manévrů, často protkané otevřenými rozhovory s jejich přímými účastníky nebo svědky. (2011)
cs
11:55
Britský Černobyl - Windscale 1957
Sellafield, dříve Windscale, je vesnice na severozápadu Anglie v hrabství Cumbria, která se už v polovině minulého století stala hlavním střediskem jaderné energie ve Velké Británii.Sellafield, dříve Windscale, je vesnice na severozápadu Anglie v hrabství Cumbria, která se už v polovině minulého století stala hlavním střediskem jaderné energie ve Velké Británii. V říjnu 1957 tu ovšem došlo k tragické události. Při vyžíhání grafitových bloků došlo vinou nepozornosti obsluhy a selhání několika termočlánků k překročení žíhací teploty grafitového moderátoru, což způsobilo obrovský požár. Do okolí uniklo velké množství radioaktivních látek, které se rychle šířily. Britská vláda však nedodržela základní bezpečnostní postupy, okamžitou evakuaci obyvatel a uzavření oblasti, a tak došlo k úmrtí mnoha lidí. Tvůrci dokumentu se k této nehodě, která je označována za jednu z nejhorších jaderných katastrof, vracejí. (2017)
cs
13:00
Největší poklady Egypta (1)
1. část. Profesorka Bettany Hughesová nás vezme na cestu starověkým Egyptem, uvádějíc přehled svých deseti největších pokladů od monumentálních chrámů po ztracené faraonské poklady.Profesorka Bettany Hughesová nás vezme na cestu starověkým Egyptem, uvádějíc přehled svých deseti největších pokladů od monumentálních chrámů po ztracené faraonské poklady. Cestuje od Nilské delty do jeho jižních břehů, navštěvuje místa jako Velkou sfingu nebo Velké pyramidy. Bettany také diskutuje s odborníky a egyptology, kteří představují nové pohledy na starověké poklady. (2019)
cs
14:15
Teleshopping
Reklamní pásmo.Reklamní pásmo.
cs
15:20
Robert Kennedy: Ve stínu úspěchu
Robert Francis Kennedy byl jedním z devíti sourozenců a mladším bratrem 36. amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho.Robert Francis Kennedy byl jedním z devíti sourozenců a mladším bratrem 36. amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Dokument popisuje jeho působení jako 64. generálního prokurátora USA, kde se aktivně zasazoval o stíhání známých zločinců a hnutí za občanská práva. Sledujte s námi Robertovu politickou cestu po tragické smrti jeho bratra, jak si jeho úspěšné kampaně získaly srdce veřejnosti před tím, než tragicky skončila jeho vítězná cesta během prezidentských voleb v roce 1968. (2022)
cs
16:25
Bombardování Drážďan
Drážďany, 13. únor 1945. Jedno z nejdůležitějších průmyslových center Třetí říše čekají nejtěžší chvíle.Drážďany, 13. únor 1945. Jedno z nejdůležitějších průmyslových center Třetí říše čekají nejtěžší chvíle. Britské Královské letectvo a Armádní letectvo Spojených států amerických podniká vzdušný útok na město. Až do 15. února během celkem čtyř náletů společně shodí na 3900 tun výbušných a zápalných pum. Utrpení civilistů nezná mezí? Podle závěrečné zprávy z března 1945 je počet obětí útoku odhadnut na 25 tisíc a dodnes se řeši otázka, zda byl 12 týdnů před konečnou kapitulací Německa nezbytně nutný. Náš hodinový dokument detailně zobrazuje nálety a ukazuje totální devastaci kdysi prosperujícího města. (2001)
cs
17:45
Pátrání po Klausovi Barbiem
Klaus Barbie, šéf lyonského gestapa v letech 1943-44, poslal do koncentračních táborů více než 7500 Židů a mučil nebo nechal deportovat 14 000 francouzských odbojářů Příběh Klause Barbieho a jeho mimořádně úspěšného úniku z Německa odhaluje i ponuré pozadí studené války, včetně tehdejšího cynického spojenectví. Barbie se stal agentem CIA a byl vyslán do Latinské Ameriky, kde pak za pomoci celé řady bývalých nacistů plnil úlohu překupníka se zbraněmi i mučitele ve službách latinskoamerických diktátorů. Podílel se na pronásledování Che Guevary, pracoval i jako agent německé zpravodajské služby, byl organizátorem převratů financovaných drogovými barony. V roce 1971 ho v Bolívii našli manželé Beate a Serge Klarsfeldovi. Museli si však ještě deset let počkat, než byl nakonec vydán do Francie. Barbie byl v roce 1987 v Lyonu odsouzen na doživotí za spáchání 17 zločinů proti lidskosti. Později ve vězení zemřel. Díky zatím nepublikované práci německého historika Petera Hammerschmidta odhaluje tento dokument za pomoci nově získaných archivních záznamů utajovaný příběh Klause Barbieho. A zejména informace o skandální ochraně, kterou mu poskytovaly německé a americké tajné služby. (2017)
cs
18:55
Hitlerův utajený sexuální život I (1)
Hitlerovo zdraví. Stále nepřestává fascinovat historiky i laiky, ačkoli je už 76 let po smrti. Jeden z nejhorších diktátorů 20. století, Adolf Hitler.Stále nepřestává fascinovat historiky i laiky, ačkoli je už 76 let po smrti. Jeden z nejhorších diktátorů 20. století, Adolf Hitler. O jeho životě, politické činnosti, strašlivých činech byly napsány stohy papírů, natočeny stovky dokumentů. Tato čtyřdílná série se však na děsivého Vůdce dívá ze zcela jiného úhlu pohledu - jako na muže. Jaký byl jeho vztah k sexu? Každá epizoda se zabývá konkrétním obdobím Hitlerova života - od dětství s hrubým a násilnickým otcem a uzurpovanou matkou přes incestní vztah s vlastní neteří až po zálibu v pornografii, sado-masochistických praktikách a pissingu. Poznejte Hitlera ze zcela jiné, utajované stránky. Režie: Michael Gee Lewis. Hrají: Fabienne Hesse (Cate, Haste, Jane Thynne), Michael Che Koch (Moderuje), Louis Friedemann Thiele (Robert Kaplan, Norman Ohler), Lloyd Clark (Ředitel Humanities Research Institute, University of Buckingham), Adolf Hitler (Sebe) (2021)
cs
20:00
Plutonium a jaderné velmoci
Dokumentární film vysvětluje původ plutonia a zkoumá jeho vývoj od látky používané pro vojenské účely k hmotě, která se používá pro jadernou energii.Dokumentární film vysvětluje původ plutonia a zkoumá jeho vývoj od látky používané pro vojenské účely k hmotě, která se používá pro jadernou energii. Zkoumá vědecké, průmyslové a geopolitické důsledky jeho výroby. Nejprve vidíme příběh o zrodu výroby plutonia ve 40. letech v Hanfordu v USA, pak nám film vypráví o historii jaderného přepracovávacího závodu v La Hague ve Francii, a následně o jaderném zařízení Rokkasho v Japonsku, které je ve skutečnosti postaveno na seismické zlomové linii. Občané a místní politici sdílejí své myšlenky a zkušenosti s životem v blízkosti těchto jaderných zařízení... (2015)
cs
21:05
Otazníky českých dějin (11)
Jan Lucemburský. Mezi zasvěcenými se mu říkalo "létající král". V Praze nechal vystavět první turnajové kolbiště, kde shodou okolností málem přišel o život.Mezi zasvěcenými se mu říkalo "létající král". V Praze nechal vystavět první turnajové kolbiště, kde shodou okolností málem přišel o život. Potýkal se s dědičnou nemocí, která ho později připravila o zrak. Učili jsme se o něm ve školách pravdu? Která zranění pro něj byla fatální v bitvě u Kresčaku? Kde skončily jeho ostatky? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek. Režie: Libor Marek (2023)
cs
21:35
Helter Skelter: Příběh Mansonovy sekty (3)
Nevstoupíš do jiné sekty. Myslíte si, že opravdu znáte tento příběh? Neznáte.Po více než padesáti letech přinášíme nové rozhovory a archivní materiály, které poskytují dosud nejkomplexnější popis zločinů Mansonovy sekty a vyvracejí zažité představy o tomto mnohovrstevnatém a složitém příběhu. Dokumentární série přináší komplexní a maximálně podrobný příběh notoricky proslulé Mansonovy sekty a jejích hrůzných zločinů, které před více než půl stoletím šokovaly svět. Přes obrovské veřejné povědomí kolem případu zůstává mnoho neznámého a nepochopeného. Tento bezprecedentní dokument odkrývá skryté pravdy, čerpá z dříve nedostupných rozhovorů s bývalými členy Mansonovy sekty a novináři, kteří byli přítomni na místě činu a v soudní síni. Seriál zručně proplétá tyto autentické výpovědi se vzácnými archivními i nově objevenými záběry, aby úplně změnil naše chápání tohoto historického zločinu. Připravte se vnímat tento legendární příběh skrze zcela nový pohled a objevit skutečnou povahu sestupu Mansonovy sekty do temnoty. Režie: Lesley Chilcott. Hrají: Jeff Guinn (Self - Author), Dianne Lake (Self - Former Family Member), Gregg Jakobson (Self - Music Producer), David Felton (Self - Journalist), David Smith (Self - Haight Ashbury Clinic Founder) (2020)
cs
22:55
8:15 Hirošima
Šindži Mikamo, teenager z centra Hirošimy, byl na střeše svého domu, když 6. srpna 1945 ráno explodovala atomová bomba. Toto je jeho příběh.6. srpna 1945 v 8:15 při atomovém bombardování Hirošimy okamžitě zahynulo více než 70 000 civilistů, zatímco ostatní se snažili zachránit si život. Mladík Šindži a jeho otec Fukuiči jako zázrakem přežili, ale čekali je roky dlouhých a zničujících útrap. Tento dokument opisuje skutečný příběh Šindžiho cesty za přežitím a odpuštěním. Jeho dcera Akiko posílá světu mírové poselství, aby už nikdo další netrpěl jadernými válkami. Je 6. srpna 1945, 08:15 ráno. Dospívající chlapec Šindži Mikamo pomáhá svému otci připravit dům na demolici, když náhle spatří oslepující záblesk. Zemětřesný výbuch se spalujícím žárem ho uvrhne do naprosté tmy a totálního chaosu. Jen tri čtvrtě míle od něj právě vybuchla atomová bomba, která v mžiku zničila celou Hirošimu. Těžce zraněný a popálený Šindži je zachráněn svým zraněným otcem. To byl jen začátek jeho nesnesitelné bolesti, samoty a útrap, které ho čekají po celá desetiletí. Pomalu a houževnatě překonává cestu od přežití ke smíření, odpuštění až empatii vůči nepříteli. Jedna ze tří Šindžiho dcer, doktorka Akiko Mikamová, o čtyřicet let později v New Yorku sepsala příběh jeho života, aby vyslala světu poselství o lidské lásce a síle odpuštění a připomněla světu, že naši nejhorší nepřátelé včerejška se mohou stát nejlepšími přáteli zítřka. Její román vysílá mírové poselství, aby už nikdo na světě netrpěl jadernými válkami. Režie: J.R. Heffelfinger. Hrají: Shinji Mikamo, Sotaro Tanaka, Jonathan Tanigaki, Eddy Toru Ohno (2020)
cs
23:55
Tajné společnosti (5)
Svobodní Zednáři. Po celém světě a v průběhu historie se pod povrchem objevují tajné společnosti. V kryptách a klubovnách, pod zámkem, v nejtemnějších koutech internetu se shromažďují za tajemným účelem.Po celém světě a v průběhu historie se pod povrchem objevují tajné společnosti. V kryptách a klubovnách, pod zámkem, v nejtemnějších koutech internetu se shromažďují za tajemným účelem. Každá ze šesti epizod se ponoří do temné historie tajné společnosti: Řádu templářů, Svobodných zednářů, Hermetického řádu Zlatého úsvitu, Iluminátů, řádu Lebky a kostí a Le Cercle. Jaké byly jejich původy a mise? Ovládali skutečně moc, nebo se snažili zničit ty, kteří byli u moci? Jaké rituály a přísahy skládali členové a které slavné osobnosti byly zapojeny? A co je nejdůležitější, co z těchto organizací zůstává? Je možné, že některé skupiny, i když jsou archaické, stále působí ve stínu? Režie: Daniel Oron. Hrají: Andrew McPherson (Sebe - moderuje) (2022)
cs

ТВ Справочник - събота, 18.05.2024

0:40
Kryptoanalytik
Byl špičkovým matematikem a kryptoanalytikem. Dodnes je považován za zakladatele moderní informatiky.Byl špičkovým matematikem a kryptoanalytikem. Dodnes je považován za zakladatele moderní informatiky. Život Alana Turinga ale zdaleka nebyl jednoduchý - na jedné straně génius, který během druhé světové války dokázal rozluštit německé tajné kódy šifrované stroji Enigma a Tunny, na druhé straně muž, který byl odsouzen za homosexualitu a donucen k chemické kastraci. Tento dramatický a velmi emocionálně laděný dokument rozkrývá detaily Turingova života a snazí se odhalit, co stálo za jeho nevyjasněnou smrtí, když v roce 1954 zemřel po požití jablka na otravu kyanidem draselným. Režie: Clare Beavanová (2012)
cs
1:35
Největší poklady Egypta (2)
2. část. Profesorka Bettany Hughesová nás vezme na cestu starověkým Egyptem, uvádějíc přehled svých deseti největších pokladů od monumentálních chrámů po ztracené faraonské poklady.Profesorka Bettany Hughesová nás vezme na cestu starověkým Egyptem, uvádějíc přehled svých deseti největších pokladů od monumentálních chrámů po ztracené faraonské poklady. Cestuje od Nilské delty do jeho jižních břehů, navštěvuje místa jako Velkou sfingu nebo Velké pyramidy. Bettany také diskutuje s odborníky a egyptology, kteří představují nové pohledy na starověké poklady. (2019)
cs
2:20
Extrémní útěky z vězení (5)
Útěk se psy. Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci.Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci. V Americe je uvězněno přes dva miliony vězňů a každý rok se jen několik odvážných pokusí o útěk. Seriál odhaluje promyšlené a propracované plány a ukazuje extrémní odhodlání a vytrvalost při uskutečňování těch nejodvážnějších útěků z vězení v historii, jak o nich vyprávějí vězni a jejich dozorci. Všichni vězni sní o svobodě, ale pokusit se o šílený únik z vězení vyžaduje zvláštní druh zarputilé odvahy. Všechny vyprávěné příběhy jsou skutečné a obsahují detaily vysoce rizikových únikových plánů a manévrů, často protkané otevřenými rozhovory s jejich přímými účastníky nebo svědky. (2011)
cs
2:45
Tajné války odhaleny I (6)
Laos. Dokumentární seriál odhaluje šokující fakta o skrytých bitvách a kontroverzních konfliktech od konce 2. světové války.Dokumentární seriál odhaluje šokující fakta o skrytých bitvách a kontroverzních konfliktech od konce 2. světové války. Zavede nás do archivů a rozhovorů s odborníky, zkoumá pokročilé zbraně, tajné strategie a odhaluje původ těchto válek. Zahrnuje konflikty na celém světě, od Krymu, Jemenu, Somálska, Laosu až po Střední Ameriku a mnoho dalších. Všechny tyto střety se udály v nedávných dobách, ale vždy zůstal rozsah konfliktu skrytý - až do dneška. (2019)
cs
3:25
Deset nejslavnějších obrazů světa I (2)
Slunečnice.Nahlédneme na příběhy deseti z nejslavnějších obrazů na světě, přičemž novinář Andrew Marr odhaluje, co je na každém mistrovském díle tak výjimečného a jak nám může pomoci porozumět autorům, kteří je vytvořili. Autoři těchto obrazů patří mezi nejslavnější postavy dějin, včetně například Pabla Picassa, Vincenta van Gogha, JMW Turnera, Johna Constabla, Diega Velázqueze, Rembrandta van Rijna nebo Sondra Botticelliho. V každém díle se Andrew vydá na cestu, aby se setkal s jedním z těchto ikonických obrazů osobně. Od Louvru v Paříži až po Národní galerii v Londýně má exkluzivní přístup k prozkoumání každého tahu štětce a odhalení stop, které by mohly odemknout tajemství za slavnými mistrovskými díly. Režie: Joss Cubitt. Hrají: Andrew Marr (Sebe - moderuje), Martin Gayford (Sebe), Lucinda Hawksley (Sebe), Susie Hodge (Sebe), Estelle Lovatt (Sebe) (2019)
cs
4:10
Senzace 20. století I (13)
Noc dlouhých nožů. Velkolepý televizní projekt. Polský právník, novinář a popularizátor historie Boguslaw Woloszanski odhaluje největší tajemství 20. století.Velkolepý televizní projekt. Polský právník, novinář a popularizátor historie Boguslaw Woloszanski odhaluje největší tajemství 20. století. V seriálu, který byl v polské TVP1 vysílán od září 1983 do srpna 2005 a znovu od dubna 2015, odhaluje málo známé události první a především druhé světové války, ale také dalších historických momentů, když například hledá spojení mezi pokusem o atentát na kubánského vůdce Fidela Castra a smrtí amerického prezidenta J. F. Kennedyho. Více než 1000 epizod v délce trvání od 25 do 60 minut jsou fascinující procházkou po historii 20. století, která stojí za shlédnutí. Režie: Adek Drabiński. Hrají: Bogusław Wołoszański (Sebe - moderuje), Jan Frycz (Adolf Hitler), Adam Baumann (Ernst Rohm), Piotr Adamczyk (Reinhard Heydrich), Marek Kalita (Heinrich Himmler) (2003)
cs
6:00
Tajné války odhaleny I (6)
Laos. Dokumentární seriál odhaluje šokující fakta o skrytých bitvách a kontroverzních konfliktech od konce 2. světové války.Dokumentární seriál odhaluje šokující fakta o skrytých bitvách a kontroverzních konfliktech od konce 2. světové války. Zavede nás do archivů a rozhovorů s odborníky, zkoumá pokročilé zbraně, tajné strategie a odhaluje původ těchto válek. Zahrnuje konflikty na celém světě, od Krymu, Jemenu, Somálska, Laosu až po Střední Ameriku a mnoho dalších. Všechny tyto střety se udály v nedávných dobách, ale vždy zůstal rozsah konfliktu skrytý - až do dneška. (2019)
cs
6:55
Ode dne D po Dien Bien Phu
Den D, den, kdy se 6. června 1944 vylodila v Normandii spojenecká vojska. V tvrdých bojích mnoho vojáků zahynulo, řada jich na obou stranách upadla do zajetí.Den D, den, kdy se 6. června 1944 vylodila v Normandii spojenecká vojska. V tvrdých bojích mnoho vojáků zahynulo, řada jich na obou stranách upadla do zajetí. Náš dokument líčí osudy německých válečných zajatců, kteří aby se vyhnuli pobytu v zajateckých táborech, vstoupili do cizinecké legie a po boku Francouzů pak bojovali v indočínské válce v letech 1945 - 1954. Bývalí němečtí legionáři v něm vzpomínají na boje ve Vietnamu, včetně rozhodující bitvy u vesnice Dien Bien Phu 7. května 1954, kde francouzské koloniální vojsko utrpělo drtivou porážku, a Vietnamci si tak vybojovali svobodu. Režie: Georges Guillot (2014)
cs
8:05
Největší podvody historie I (6)
Piltdownský člověk. Sledujte příběhy o největších podvodech historie očima lidí, kteří je organizovali - a nakonec překazili.Sledujte příběhy o největších podvodech historie očima lidí, kteří je organizovali - a nakonec překazili. Jak je možné, že nechvalně proslulé "Hitlerovy deníky" oklamaly tolik lidí nebo že pověstný film pitvy mimozemšťana vyvolal celosvětovou senzaci? Jak to, že rozhlasová hra Orsona Wellese Válka světů vyvolala v Americe paniku, nebo že objev piltdownského člověka na tak dlouho ošálil celou společnost? Podívejte se, jak se díky historickým okolnostem darilo procházet jinak celkem nepravděpodobným podfukům. V seriálu se navíc seznámíte s neobvyklými osobnostmi - mimo jiné s usvědčeným vrahem ze zákulisí jedné nehorázné aféry nebo s mužem, který posledních 20 let táboří na břehu jezera Loch Ness, aby mohl zahlédnout aspoň kousek zdejší příšery. Režie: Bruce Burgess. Hrají: Tom Ward (Sám sebe - moderátor), Guy Walters (Sám sebe), Linda Papadopoulos (Sama sebe), Miles Russell (Sám sebe), Alex Boese (Sám sebe) (2016)
cs
9:05
Madeleine: Případ nevyřešeného únosu
Madeleine McCann, tehdy ještě tříletá dívka pár dní před svými čtvrtými narozeninami, zmizela bez stopy.Madeleine McCann, tehdy ještě tříletá dívka pár dní před svými čtvrtými narozeninami, zmizela bez stopy. Po objevení prázdné postele okamžitě zahájili její rodiče, Kate a Gerry, vyšetřování s úřady. Příběh McCannových, kteří přitáhli mezinárodní mediální pozornost, se stal známým po celé zemi a dojal rodiče napříč společností. Podpora, kterou dostali, byla pro takovou situaci nevídaná. Portugalská policie prověřila řadu podezřelých osob, ale kvůli nedostatku důkazů nikdy nebyly vzneseny obvinění. S ohledem na nové nedávné události pokračuje hledání Madeleine do dnes. Režie: Remarni Ramchaitar-Jackman. Hrají: Peter Bleksley (Sebe), Graham Hill (Sebe), Gerry McCann (Sebe), Kate McCann (Sebe) (2022)
cs
10:40
Tajné společnosti (5)
Svobodní Zednáři. Po celém světě a v průběhu historie se pod povrchem objevují tajné společnosti. V kryptách a klubovnách, pod zámkem, v nejtemnějších koutech internetu se shromažďují za tajemným účelem.Po celém světě a v průběhu historie se pod povrchem objevují tajné společnosti. V kryptách a klubovnách, pod zámkem, v nejtemnějších koutech internetu se shromažďují za tajemným účelem. Každá ze šesti epizod se ponoří do temné historie tajné společnosti: Řádu templářů, Svobodných zednářů, Hermetického řádu Zlatého úsvitu, Iluminátů, řádu Lebky a kostí a Le Cercle. Jaké byly jejich původy a mise? Ovládali skutečně moc, nebo se snažili zničit ty, kteří byli u moci? Jaké rituály a přísahy skládali členové a které slavné osobnosti byly zapojeny? A co je nejdůležitější, co z těchto organizací zůstává? Je možné, že některé skupiny, i když jsou archaické, stále působí ve stínu? Režie: Daniel Oron. Hrají: Andrew McPherson (Sebe - moderuje) (2022)
cs
11:40
Extrémní útěky z vězení (5)
Útěk se psy. Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci.Nahlédněte do důmyslných plánů těch nejodvážnějších útěků z vězení na světě! Z první ruky o nich vyprávějí vězni i dozorci. V Americe je uvězněno přes dva miliony vězňů a každý rok se jen několik odvážných pokusí o útěk. Seriál odhaluje promyšlené a propracované plány a ukazuje extrémní odhodlání a vytrvalost při uskutečňování těch nejodvážnějších útěků z vězení v historii, jak o nich vyprávějí vězni a jejich dozorci. Všichni vězni sní o svobodě, ale pokusit se o šílený únik z vězení vyžaduje zvláštní druh zarputilé odvahy. Všechny vyprávěné příběhy jsou skutečné a obsahují detaily vysoce rizikových únikových plánů a manévrů, často protkané otevřenými rozhovory s jejich přímými účastníky nebo svědky. (2011)
cs
12:00
Ztracená města Akhenaten
Dokument se zabývá objevem ztraceného města pohřbeného pod písky nedaleko Údolí králů.Dokument se zabývá objevem ztraceného města pohřbeného pod písky nedaleko Údolí králů. Toto 3400 let staré město je největším starověkým městem, které kdy bylo vykopáno, a jedním z největších objevů od nalezení hrobky Tutanchamona. Město je velmi dobře zachovalé a skládá se ze tří královských paláců a tří čtvrtí: administrativní, rezidenční pro dělníky a průmyslové. Ve všech těchto budovách se nachází každodenní předměty. Zde byla nalezena jedna z nejstarších egyptských mumií. Profesorka Salima Ikram, vedoucí egyptologie na Americké univerzitě v Káhiře, uvedla, že pokud jde skutečně o mumii ze Staré říše, všechny knihy o mumifikaci a historii Staré říše bude třeba revidovat. Velká část města ještě čeká na objevení, ale experti již mluví o egyptské verzi Pompejí. Tento objev zpochybňuje zavedené znalosti egyptské historie a může odhalit mnoho dalších tajemství... (2023)
cs
13:10
Největší poklady Egypta (2)
2. část. Profesorka Bettany Hughesová nás vezme na cestu starověkým Egyptem, uvádějíc přehled svých deseti největších pokladů od monumentálních chrámů po ztracené faraonské poklady.Profesorka Bettany Hughesová nás vezme na cestu starověkým Egyptem, uvádějíc přehled svých deseti největších pokladů od monumentálních chrámů po ztracené faraonské poklady. Cestuje od Nilské delty do jeho jižních břehů, navštěvuje místa jako Velkou sfingu nebo Velké pyramidy. Bettany také diskutuje s odborníky a egyptology, kteří představují nové pohledy na starověké poklady. (2019)
cs
14:20
Teleshopping
Reklamní pásmo.Reklamní pásmo.
cs
15:30
Poslední kupci benátští
Fascinující příběh Benátek z konce 19. století, po vzestupu Mussoliniho, prostřednictvím ságy jedné z nejbohatších rodin - rodiny Stucky.Fascinující příběh Benátek z konce 19. století, po vzestupu Mussoliniho, prostřednictvím ságy jedné z nejbohatších rodin - rodiny Stucky. Zapomenuté Benátky s neuvěřitelnými nezveřejněnými archivy v původních barevných a amatérských filmech natočených na počátku 20. století. Jak se rodině, která začala z ničeho, podařilo vybudovat ekonomické impérium v tak krátkém čase? A proč se toto impérium tak náhle zhroutilo, že se ztratilo ve vířících proudech dějin? Kromě zvratů hodných telenovely vzbuzuje osud této dynastie kouzlo a úžas, protože ztělesňuje totální proměnu Evropy na konci 19. století. Vystopování příběhu rodiny Stucky je tak skvělou příležitostí, jak oživit toto složité a bouřlivé období dějin. Režie: Emiland Guillerme (2018)
cs
16:45
Helter Skelter: Příběh Mansonovy sekty (3)
Nevstoupíš do jiné sekty. Myslíte si, že opravdu znáte tento příběh? Neznáte.Po více než padesáti letech přinášíme nové rozhovory a archivní materiály, které poskytují dosud nejkomplexnější popis zločinů Mansonovy sekty a vyvracejí zažité představy o tomto mnohovrstevnatém a složitém příběhu. Dokumentární série přináší komplexní a maximálně podrobný příběh notoricky proslulé Mansonovy sekty a jejích hrůzných zločinů, které před více než půl stoletím šokovaly svět. Přes obrovské veřejné povědomí kolem případu zůstává mnoho neznámého a nepochopeného. Tento bezprecedentní dokument odkrývá skryté pravdy, čerpá z dříve nedostupných rozhovorů s bývalými členy Mansonovy sekty a novináři, kteří byli přítomni na místě činu a v soudní síni. Seriál zručně proplétá tyto autentické výpovědi se vzácnými archivními i nově objevenými záběry, aby úplně změnil naše chápání tohoto historického zločinu. Připravte se vnímat tento legendární příběh skrze zcela nový pohled a objevit skutečnou povahu sestupu Mansonovy sekty do temnoty. Režie: Lesley Chilcott. Hrají: Jeff Guinn (Self - Author), Dianne Lake (Self - Former Family Member), Gregg Jakobson (Self - Music Producer), David Felton (Self - Journalist), David Smith (Self - Haight Ashbury Clinic Founder) (2020)
cs
17:55
1917: Jak se dělá revoluce
Prostřednictvím hlasů Lenina a Gorkého poznáme dvě strany revoluce - teorii a realitu. Ruská revoluce roku 1917 znamenala začátek nové éry.Prostřednictvím hlasů Lenina a Gorkého poznáme dvě strany revoluce - teorii a realitu. Ruská revoluce roku 1917 znamenala začátek nové éry. Šokovala celý svět a úplně převrátila dosavadní politické myšlení. Dva paralelní příběhy nám poskytnou široký úhel pohledu: na jedné straně prudký, nepředvídatelný, proměnlivý Maxim Gorkij, na straně druhé Vladimír Iljič Lenin, chladný taktik, pečlivě plánující každý krok. Díky vzácným archivním snímkum a vynikající animaci nás režisér Stan Neumann vtáhne den po dni do událostí v Rusku od února do října 1917. . () Režie: Stan Neumann. Hrají: Bruno Abraham-Kremer (Moderuje), Sandrine Blancke (Moderuje), Denis Lavant (Maxim Gorky) (2017)
cs
19:00
Hitlerův utajený sexuální život I (2)
Vliv rodiny. Stále nepřestává fascinovat historiky i laiky, ačkoli je už 76 let po smrti. Jeden z nejhorších diktátorů 20. století, Adolf Hitler.Stále nepřestává fascinovat historiky i laiky, ačkoli je už 76 let po smrti. Jeden z nejhorších diktátorů 20. století, Adolf Hitler. O jeho životě, politické činnosti, strašlivých činech byly napsány stohy papírů, natočeny stovky dokumentů. Tato čtyřdílná série se však na děsivého Vůdce dívá ze zcela jiného úhlu pohledu - jako na muže. Jaký byl jeho vztah k sexu? Každá epizoda se zabývá konkrétním obdobím Hitlerova života - od dětství s hrubým a násilnickým otcem a uzurpovanou matkou přes incestní vztah s vlastní neteří až po zálibu v pornografii, sado-masochistických praktikách a pissingu. Poznejte Hitlera ze zcela jiné, utajované stránky. Režie: Michael Gee Lewis. Hrají: Fabienne Hesse (Cate, Haste, Jane Thynne), Michael Che Koch (Moderuje), Louis Friedemann Thiele (Robert Kaplan, Norman Ohler), Stephen Diamond (Klinický a forenzní psycholog), Cate Haste (Autor a historik) (2021)
cs
20:00
Historie britské monarchie pohledem z letadla
Historie Spojeného království Velké Británie a Irska je dlouhá, plná úžasných příběhů a legend.Historie Spojeného království Velké Británie a Irska je dlouhá, plná úžasných příběhů a legend. Staletí válek mezi Anglií, Skotskem a Walesem zformovala monarchii do podoby, jak ji známe dnes, a ta ze své historie stále čerpá. Tento úžasný dokument se na staletí dlouhou historii dívá doslova a do písmene svrchu. Letecký pohled zaznamenává hrady, paláce a domy, kde se udály zásadní okamžiky v dějinách království, vypráví o vraždách, politice, romantických dobrodružstvích i popravách a také zobrazuje krajinu, která dotvářela dějiny svým neopakovatelným půvabem. Jedinečný dokument přináší pohled na britskou historii, který vás bude nejen informovat, ale i bavit. (2018)
cs
21:05
Otazníky českých dějin (12)
Jiřík z Poděbrad - Vrah nebo oběť?. Jiřík z Poděbrad - Vrah nebo oběť?Údajně se narodil jako nemanželský syn. Za kmotra mu šel prý jednooký Jan Žižka a v 7 letech se stal sirotkem. V roce 1458 byl zvolen českým králem a za svého života se nezbavil nařčení, že Ladislava Pohrobka nechal otrávit. Jaký byl jeho osobní život? Které nemoci ho trápily? Co se stalo po smrti s jeho srdcem? Čím se do historie zapsali synové Hynek a Boček?. Odpovědi na otázky budou hledat badatel Libor Marek a spisovatel Aleš Česal. Režie: Libor Marek (2023)
cs
21:35
JFK: Spiknutí
Dokument zkoumá jednu z nejsložitějších nevyřešených záhad 20. století - atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho.Dokument zkoumá jednu z nejsložitějších nevyřešených záhad 20. století - atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho. Popisuje Kennedyho jako charismatického veřejného řečníka, který vedl Ameriku během studené války, a jeho náhlou smrt, která byla jedním z nejtemnějších momentů v americké historii. Dokument také detailně rozpracovává záhadu okolo jeho vraždy, která i po desetiletích zůstává nerozřešena. Kdo střelil smrtelnou ránu? Proč byl Kennedy zvoleným cílem? A co byl skutečným důvodem jeho zavraždění? Připojte se k objevování těchto tajemství. (2020)
cs